Planul e simplu, execuția e grea. Cum s-a scris înfrângerea Simonei cu Amanda Anisimova
Camelia Butuligă | 6 iunie 2019A fost o combinație de adversară în zi excelentă („Am făcut unul din cele mai bune meciuri din carieră”, a spus Anisimova pe teren) și Simona într-o zi lipsită de inspirație, în care n-a putut contracara jocul dinamic și agresiv al americancei.
”Planul e simplu, execuția e grea.” Poți să explici orice meci de tenis cu citatele lui Rafael Nadal, iar acest citat acoperă cel puțin jumătate din meciuri, inclusiv sfertul nostru de azi.
Simona fost clară la conferință: știa ce-o așteaptă cu Anisimova, era avertizată despre nivelul bun la care joacă. Nu citirea patternurilor de joc ale americancei a fost problema – la jocul unei adversare noi, de obicei, e necesară o perioadă de ajustare, iar noi am întrebat-o la conferință pe Simona cât de repede a început să-i citească jocul americancei. Destul de repede, ne-a răspuns ea, dar problema a fost nu că nu știa ce să facă, ci că nu a putut să execute: nu s-a mișcat destul de bine, nu a împins-o în spate cu lovituri suficient de grele.
Simona nu a reușit să-i pună probleme de la început, așa că Anisimova a prins aripi și a început să creadă: în primul set a avut cifre incredibile pe primul serviciu (85% intrate, 73% câștigate) și 11-6 la lovituri câștigătoare – greșeli neforțate. E interesant că Anisimova servește similar cu Simona ca viteză (cu un mic plus pe al doilea), dar azi și-a ales foarte bine plasamentul, servind majoritar pe exterior în ambele careuri. Cu câteva din aceste servicii pe exterior a făcut niște puncte foarte utile. Aș zice că una dintre armele principale ale Simonei, cu care, din păcate, nu a făcut suficiente pagube azi, a fost returul – a început să pună presiune și să facă puncte cu el abia în setul doi.
În schimb, americanca a avut de la început mai mult succes la retur decât Simona – deși serviciul 1 i-a intrat bine de-a lungul meciului (72%), Simona nu a reușit să câștige decât aprox 50% din punctele jucate cu el, datorită incisivității Anisimovei la retur. În schimburi, tot americanca a fost mai proactivă, schimbând prima direcția, încercând lovituri câștigătoare în unghiuri scurte sau în lung de linie, dovedind o construcție bună a punctului și varietate.
Simona a început să joace la nivelul pe care l-a avut cu Swiatek abia când era condusă cu 3-1 în setul doi. Motivele ni le-a dat ea la conferință: o zi mai slabă cauzată pe de o parte de emoții (simțea că joacă bine și a început să aibă așteptări; cred eu că și felul cum s-a deschis tabloul pe partea ei i-a sporit aceste așteptări) și de rutina dată peste cap de pauza de ploaie ieri, când nu a putut să se antreneze pe cât de intens și-a dorit (ne-a zis că s-a dus într-o sală undeva ca să nu treacă ziua fără să lovească câteva mingi) ”Nu mă descurc bine în asemenea situații”, a spus ea despre amânările din cauza ploii și istoria ei o confirmă (US Open 2015, Roma, anul ăsta).
Deci a fost o combinație de adversară în zi excelentă („Am făcut unul din cele mai bune meciuri din carieră”, a spus Anisimova pe teren) și Simona într-o zi lipsită de inspirație, în care n-a putut contracara jocul dinamic și agresiv al americancei. Credit Anisimovei că a rezistat pe final asaltului Simonei și a reușit să-și țină serviciul și la 3-1 (salvând trei mingi de break) și la 4-4, unde a salvat o minge de break cu un serviciu doi foarte curajos.
Trebuie să recunoaștem meritele unei adversare care a jucat un tenis de calitate și care l-a etalat de la început până la sfârșit. ”Știam că voi juca cu Simona Halep, câștigătoarea de anul trecut, o jucătoare și o sportivă excelentă, deci va trebui să fac ceva diferit. De câte ori am condus pe tabelă, știam că nu conduceam de fapt, pentru că ea putea să revină în orice moment. După ce-am câștigat primul set, mi-am zis: of, va trebui s-o iau de la capăt. O respect foarte mult pe Simona, respect fiecare adversară indiferent de clasament. Dar știu că și eu sunt capabilă să fac lucruri mari, să joc foarte bine. Niciodată nu m-am îndoit de abilitățile mele și azi am dovedit acest lucru”, a spus Anisimova, la conferința ei.
Amanda Anisimova este, la 17 ani, în semifinalele Roland Garros fără să piardă set. Îi urăm succes contra lui Ashleigh Barty, iar noi ne pregătim de iarbă. Pierzi, câștigi, jucător te numești.
The Grand Slam Life is the best life!
Îmbracă-te de Roland Garros! Viață de Slam, tricou de Slam!
IBAN RO51RNCB0079145659320001
Asociația Lideri în Mișcare,
Banca Comercială Română