Pentru inspirație și pentru viitor. România, favorită contra Israelului pentru calificarea în turul secund
Treizecizero | 5 martie 2015Echipa de Cupa Davis are șansa să aducă o a doua victorie românească în 2015 la nivel de naționale, după cea a fetelor în Fed Cup
Toamna trecută, România câștiga acasă cu neexperimentata echipă a Suediei, asigurându-și locul în Grupa 1 Euro-Africană pentru încă un an. A fost un 3-1 nu lipsit de emoții, cu Adi Ungur aducând punctul decisiv, după ce Marius Copil egalase în prima zi, iar dublul de vis Horia Tecău / Florin Mergea adusese liniștea. O victorie a unei echipe balansate, în care toată lumea poate să aducă puncte, o echipă în care e nevoie ca toți componenții ei să fie la parametri optimi pentru ca victoria la general să nu scape.
Câteva luni mai târziu, Cupa Davis își reia caravana pentru nou sezon, apăsată încă o dată de discuțiile interminabile privind formatul ei nesatisfăcător. Absențele mai multor jucători de top au stârnit iar valul de articole care propun reforma, dar asta nu se va putea produce structural mai devreme de 2018, moment până la care datele sunt bătute în cuie.
În grupa noastră, România are alt gen de griji. La primul an complet fără Victor Hănescu, dar cu un dublu de Top 5 mondial, tricolorii caută în primul rând continuitate, caută să se mențină în Grupa 1 și, de ce nu, să exploreze șansele pentru mai mult decât atât, în condițiile în care astrele li s-ar alinia favorabil. Dar mai mult decât planurile unei eventuale tentative de promovare, echipa încearcă să-și inspire viitorul, să-și găsească viitorii membri, motiv pentru care la fiecare acțiune sunt chemați pe lângă lot și câțiva tineri cu potențial.
Israelul vine la Sibiu jucând rolul adversarului pe care ni l-am dorit. În primul rând, Israelul nu e Spania, pe care am evitat-o la tragerea la sorți. În al doilea rând, jucăm acasă, cu Sibiul din nou pe post de gazdă. Cu un Dudi Sela doar ocazional primejdios în aceste vremuri, cu un dublu care și-a pierdut forța din anii anteriori, după ce Andy Ram, fosta pereche a lui Jonathan Erlich, a ieșit din prim-plan, Israelul nu are suficiente atuuri cu care să spere la trei puncte, oricum am suci și răsuci programul celor trei zile de la Sibiu. Care, apropo, ne este suficient de convenabil, pentru că Ungur pleacă mare favorit în meciul inaugural, ceea ce i-ar putea oferi mai multă liniște lui Marius Copil în, teoretic, cel mai strâns meci al manșei, cel cu Dudi Sela.
Vineri, ora 13:00
Adrian Ungur – Bar Botzer
Marius Copil – Dudi Sela
Sâmbătă, ora 15:00
Florin Mergea / Horia Tecău – Jonathan Erlich / Edan Leshen
Duminică, ora 13:00
Adrian Ungur – Dudi Sela
Marius Copil – Bar Botzer
Opțiunea numărul 2 al israelienilor, Bar Botzer, are o ștachetă foarte înaltă pusă în față, raportat la experiența lui. Locul 893 în lume, cu un career high la 583 acum un an, Botzer are 21 de ani și puține lucruri care să-l recomande. A întâlnit destui jucători români prin circuitul Futures, acolo unde își petrece majoritatea timpului, pierzând chiar anul acesta la Patrick Ciorcilă, la un turneu în Turcia. Anul trecut, Botzer a pierdut ambele meciuri din Cupa Davis în întâlnirea Israelului cu Argentina, dar a reușit să-i fure un set lui Leonardo Mayer. Presupunând că s-ar ajunge la 2-2, Botzer va fi omul care va juca punctul decisiv cu Israel, contra lui Marius Copil.
În ce-l privește pe omul numărul 1 al oaspeților, cunoscut pentru originile sale românești (ambii săi părinți sunt născut în România), Dudi Sela are un palmares pozitiv cu Adrian Ungur, pe care l-a învins în singura întâlnire directă, chiar în România, la BRD Năstase Țiriac, ediția 2012. Cu Copil și-a împărțit victoriile, ambele pe hard, pierzând-o pe cea mai recentă, 6-3, 6-4 la Quimper 2013, challenger pe care Marius l-a și câștigat. Dudi a ajuns anul acesta în turul 3 la Australian Open, fază în care a pierdut cu Rafa Nadal.
În ce privește dublul nostru, Florin și Horia sunt, evident, mari favoriți, în condițiile unui start excelent de sezon, în care, printre altele, au fost de două ori pe punctul de a se întâlni într-o finală de turneu de 500, la Rotterdam și la Dubai. Cei doi sunt pe 5, respectiv pe 2 în Race to London și au arătat bine împreună contra Suediei. Așa cum de altfel a arătat și întreaga echipă în meciurile contra unor adversari slab cotați, ocazii în care jucătorii noștri au respectat calculul hârtiei. Cu o suprafață care îl avantajează pe Marius, dar și pe băieții de la dublu, plus o diferență valorică notabilă, România are toate șansele să-și câștige dreptul pentru un al doilea meci, cel cu Slovenia sau Slovacia.
Marea Britanie – SUA e meciul zilei în Grupa Mondială
După câțiva ani buni, Cupa Davis începe parcă cu mai puțină mediatizare decât în alte ocazii. Nici retrogradarea Spaniei n-a ajutat, iar Federer și Wawrinka au ales, explicabil, să sară peste acest meci, după un sezon precedent infernal, dus cu bine la capăt. Paradoxal, Yann Marti, cel care ar fi trebuit să fie numărul 1 pentru Elveția, a părăsit echipa, supărat că nu a fost titularizat pentru vineri, așa că deținătoarea trofeului se bazează pe Adrien Bossel (321), Henri Laaksonen (344) și Michael Lammer (576). Și chiar dacă și Belgia e lipsită de David Goffin, prezențele lui Steve Darcis și Ruben Bemelmans ar trebui să fie suficiente pentru gazdele de la Liege.
Dacă Elveția a renunțat, practic, la orice șansă de a-și apăra trofeul, Franța o ia de la capăt într-un nou drum către Salatiera de Argint cu o deplasare în Germania. Kohlschreiber și Becker sunt titulari la gazde, iar Simon și Monfils, adică formula care ar fi trebuit poate și la finala cu Elveția, sunt anunțați la simplu pentru Franța.
Kazahstan primește Italia (Kukushkin / Golubev vs Bolelli / Seppi, cu Fognini anunțat momentan doar la dublu), iar în America de Sud Argentina primește Brazilia, într-un meci care inevitabil te face să te gândești la fotbal. Ambele echipe sunt, însă, lipsite de nume cu adevărat strălucitoare. Argentina se bazează pe Berlocq și Mayer la simplu, iar Souza și Bellucci sunt la oaspeți.
Dacă Federer și Nadal nu sunt prezenți, revine însă Novak Djokovic. Liderul mondial conduce Serbia contra Croației, avându-l alături pe alt revenit, Viktor Troicki. Croația e lipsită de Cilic, dar îl are pe Coric. Tot absențele sunt la ordinea zilei și în tabăra Cehiei: anii buni cu Berdych și Stepanek sunt acum în urmă, iar cehii se bazează pe Rosol și Vesely contra Australiei, care-i titularizează pe Kokkinakis și Tomic la simplu, în vreme ce veteranul Hewitt, la ultima sa Cupă Davis, e păstrat pentru dublu. Adăugânu-l și pe absentul Kyrgios, viitorul Australiei în această competiție sună, însă, bine. În Vancouver, Milos Raonic și Kei Nishikori își vor relua rivalitatea lor tot mai aprigă, de astă dată cu un meci în Cupa Davis, Canada și Japonia întâlnindu-se pentru al doilea an la rând.
Dar cel mai interesant meci al zilei, atât istoric, cât și ca echilibru, e Marea Britanie – SUA. E revanșa de anul trecut, când britanicii s-au impus surprinzător la San Diego, pe zgură. De data asta se joacă acasă la Murray, la Glasgow, iar Andy conduce echipa britanică împotriva lui Isner, Young și a fraților Bryan.
IBAN RO51RNCB0079145659320001
Asociația Lideri în Mișcare,
Banca Comercială Română