După două seturi extraordinar de strânse, Patricia n-a mai putut susține aceeași intensitate și în decisiv. Țig și-a văzut astfel oprită seria de șapte victorii consecutive, dar rămâne cu cel mai bun parcurs al carierei într-un turneu de Grand Slam.
Patricia Țig a fost învinsă în turul al treilea la Roland Garros de Fiona Ferro, într-un meci de două ore și 48 de minute: 7-6, 4-6, 6-0. După un turneu foarte solid, în care a ajuns pentru prima dată în turul al treilea într-un Slam, Patricia va urca în zona locului 55 după Roland Garros, un nou career-high. Simona Halep rămâne singura jucătoare din România în turneu. Ea o va întâlni, mâine, pe Iga Swiatek, de la ora 12:00, pe Philippe-Chatrier.
*
Context
Înaintea acestei partide, atât Patricia Țig, cât și Fiona Ferro erau neînvinse de șapte meciuri, câștigaseră câte un titlu pe zgură înaintea turneului de la Roland Garros (Pati, la Istanbul, Fiona, la Palermo). După Istanbul, Patricia și-a luat o scurtă pauză, și a mers apoi la Roland Garros, unde și-a prelungit seria de victorii, ducând-o la șapte. În vreme ce Fiona Ferro a preferat să nu meargă în SUA după titlul ei de la Palermo, refăcându-se după o accidentarea la coastă și dorind să se pregătească exclusiv pentru acest turneu.
Amândouă au ajuns la Paris cu o încredere foarte ridicată. Iar asta s-a văzut. Patricia și-a curățat fără mari emoții partea ei de tablou, în vreme ce Ferro a impresionat în meciul cu Rybakina. Ca lucrurile să devină și mai interesante: nu se mai întâlniseră niciodată până azi, iar acest meci de tur trei era, la nivelul de Slam, cel mai important meci al lor – pentru ambele, pe masă era prima calificare într-o optime de finală la un Grand Slam.
Era, așadar, o confruntare între două dintre cele mai în formă jucătoare pe zgură ale momentului – iar evoluția acestui meci și dinamica lui exact asta avea să arate, în cele din urmă. aAm avut parte de un meci intens, lung și calitativ între două jucătoare care debordează de încredere, care stăpânesc bine această suprafață și care joacă, în aceste zile, cel mai bun tenis al carierei lor.
Setul 1
Setul 1 a fost exemplificarea perfectă a ceea ce iese atunci când se întâlnesc două jucătoare care traversează un moment bun și care știu să joace pe zgură: multă calitate și spectacol, schimburi de mingi prelungite, încheiate majoritatea cu lovituri câștigătoare, reveniri și întorsături de situație. Dar și suficientă dramă, cât să facă lucrurile și mai interesante.
Atât Pati, cât și Fiona au excelat prin variație și prin construcția punctului; ambele și-au ales cu atenție loviturile potrivite pentru a fi decisive, amândouă au reușit lovituri pretențioase și amândouă au avut momente în care ne-au arătat că pe zgură poți câștiga un punct în foarte multe feluri: cu slice-uri razante, scurte, unghiuri scurte, lovituri încărcate cu top-spin, lovituri plate, ruperi de ritm și alternanțe a vitezei de joc.
Pe tot parcursul primului set, Patricia a fost jucătoarea care a avut cele mai mari șanse de a se desprinde. Întâi la 4-4, când a făcut break-ul și a avut șansa de a servi pentru set, dar a fost egalată. Și apoi în tiebreak, când a revenit de la 1-3 la 5-4 (și serviciul), ca apoi să salveze o minge de set și să piardă, în cele din urmă, setul după o mică deconcentrare.
De fapt, acea clipire a Patriciei avut legătură cu modul de gestionare ale emoțiilor. La 5-6 în tiebreak, ea a salvat o minge de set, iar acela a fost momentul în care lupta ei nu a mai avut doar un adversar – cel din teren – ci mai mulți, pentru că a încercat să răspundă publicului francez cu aceeași monedă. Acelui public care a huiduit-o în mai multe rânduri când s-a încurajat, ea a ales să-i răspundă tot cu o altă încurajare, dar mult mai sonoră și îndreptată în mod clar spre câteva persoane din public.
E greu de spus cât a ajutat-o acest gest, dar e cert că din acel moment ea a mai reușit un singur punct în tiebreak, sfârșind prin a-l pierde cu 9-7.
Setul 2
Ceea ce Patriciei i-a lipsit în primul set a fost relaxarea. Pe tot parcursul setului 1 a fost foarte intensă, foarte vocală și mult prea încordată. Și-a dorit mult să câștige – și, la trasul liniei, poate fi extrem de mulțumită și împăcată că, în cele din urmă, a făcut cam tot ce a ținut de ea azi. Dar uneori această tensiune, care e firească, ținând cont miza meciului și de presiunea avută pe umeri, a tras-o înapoi.
În setul doi, după un prim set atât de echilibrat, dar pierdut la limită, s-a relaxat. A fost liniștită, a intrat în acea stare pe care am văzut-o des la ea în ultima vreme, cea de calm interior, și a început să joace mai liber: și-a făcut serviciul cu lejeritate, a rezistat presiunii la care a fost supusă de franțuzoaică în chiar debutul setului, salvând la 2-2 patru mingi de break și a început să-și curățe jocul de erori. Iar la 4-3 a reușit break-ul cu momente de tenis excelent, urcând la 5-3 și oferindu-și șansa de a duce meciul în decisiv. Nu a reușit la 5-3, ratând trei mingi de set, dar a făcut-o un game mai târziu, la 5-4, după un game de retur aproape impecabil.
Un lucru de punctat aici e că, în ciuda dezamăgirii pierderii primului set și a șanselor irosite, Pati n-a căzut mental. A rezistat, a rămas în meci și a continuat să-și ofere noi șanse. Iar când faci asta și continui să faci asta – mai ales în tenis –, vei fi, la un moment dat, răsplătit. Perseverența Patriciei și dorința ei de a rămâne aproape de adversară a fost, în final, răsplatită.
Setul decisiv
Purtată de public și susținută la fiecare punct câștigat, Fiona Ferro a început decisivul mult mai bine. Iar începutul bun, combinat cu susținerea publicului, a readus-o în partidă și a făcut-o să înțeleagă că încă nimic nu e pierdut – deși la finalul setului doi părea că e într-un moment de cumpănă, atât fizic, cât și la nivel de încredere.
În partea cealaltă, Patricia n-a mai fost la fel de lucidă cu selecția loviturilor și nici n-a mai putut găsi un echilibru în lovituri. A încercat să fie foarte agresivă, dar a forțat și a greșit. A încercat să varieze jocul și să apeleze des la slice-uri și scurte, dar a devenit pasivă și vulnerabilă în fața agresivității franțuzoaicei.
Nu i-a mai ieșit nimic, în final, și a părut că fizic a pierdut lupta încă de când Ferro a izbutit al doilea break.
Concluzii
Dacă avem în vedere desfășurarea și oportunitățile ratate, meciul acesta era o șansă mare pentru încă o bornă de depășit pentru Patricia. A avut oportunități de a se desprinde și de a da o altă dinamică meciului, a fost aproape, dar i-a lipsit ceva clarviziune în plus ca să-și reușească obiectivul. La trasul liniei însă sunt lecții de învățat din acest meci greu pe toate planurile: tenisistic, fizic, emoțional – primul al ei pe cea mai mare arenă de la Paris. Sunt lucruri bune de extras din acest parcurs remarcabil de la Roland Garros și sunt multe confirmări la care Pati se poate întoarce oricând. Sunt meciuri, inclusiv acesta, și victorii bune, care o vor ajuta de acum încolo.
Aventura Patriciei la Paris nu s-a oprit însă odată cu această eliminare. Patricia, împreună cu Andreea Mitu au trecut în primul tur în proba de dublu de Gracheva/Paolini (6-1, 6-3) iar acum se pregătesc să le întâlnească pe Kristina Mladenovic și Timea Babos, favoritele 2 ale competiției.
IBAN RO51RNCB0079145659320001
Asociația Lideri în Mișcare,
Banca Comercială Română