Evenimentul organizat la Melbourne a adunat fonduri în valoare de un milion de dolari pentru Fundația Roger Federer. Printre altele, RF and Friends a prilejuit o întâlnire istorică pe teren între Federer și Rod Laver.
Australian Open, The Happy Slam, este cel mai prietenos cu meciurile de caritate dintre toate Slamurile. Începând cu Hit for Haiti, continuând cu strangerea de fonduri pentru victimele inundaţiilor din Queensland, şi terminând cu RF and Friends de azi, Rod Laver Arena s-a umplut ochi de fiecare dată când a fost vorba de o cauză bună combinată cu ceva divertisment de calitate.
Este primul eveniment de o asemenea amploare organizat de Fundaţia Roger Federer în afara Elveţiei. Organizarea a fost foarte minuţioasă – de la atmosferă şi invitaţi până la afişajele din jurul terenului şi lumini, totul a fost foarte bine pus la punct. Lleyton Hewitt, îmbrăcat într-un costum care-i venea ca turnat, a fost co-prezentator şi apoi comentator al meciului Federer – Tsonga. Lleyton pare să aibă un viitor promiţător în media. Ca şi Roddick, nu duce lipsă de cuvinte şi are o manieră de comunicare foarte directă şi onestă. Lleyton nu a fost singurul care a surpins prin eleganţa ţinutei: Carlos Bernardes a arbitrat îmbrăcat în smoking şi papion.
Showul a fost pus în mişcare de primii invitaţi, Pat Rafter şi Tony Roche (actualul antrenor al lui Lleyton şi fostul antrenor al lui Federer). Tony Roche l-a sfătuit pe Tsonga să strige „Cmoooon” ca Hewitt pentru a-l agasa pe Roger. Rafter a schimbat apoi câteva mingi cu Jo, înainte de intrarea pe „propriul său stadion” (cum foarte simpatic a fost anunţat de prezentator) a lui Rod Laver însuşi. Acesta a schimbat cu Federer câteva mingi, pentru prima dată. Ocazie istorică, pe care Laver a comentat-o amuzat: „Bună. Eu sunt partenerul tău de încălzire.” Au lovit câteva mingi din spate, iar Federer a remarcat că i se pare „foarte grea racheta, dintr-o dată”. Laver a replicat: „A mea mi se pare cam scurtă. Iar fileul ăsta e prea înalt.” Cei doi au concluzionat schimbând câteva volee la fileu, în aplauzele publicului.
Laver a asistat apoi la aruncarea monedei, şi după câteva poze de grup, i-a lăsat pe cei doi actori principali, Federer şi Tsonga, să se apuce de treabă. Meciul a fost surprinzător de serios jucat pentru un demonstrativ. Au fost şi momente amuzante, glume şi râsete, plus utilizarea dubioasă a Hawkeye de câteva ori. Dar mi s-a părut că punctele au fost jucate destul de aproape de o intensitate de meci oficial, de câtre ambii jucători. Tsonga vine după o pregătire solidă pre-Australian Open şi forma lui pe teren a arătat foarte bine. Federer a jucat mai relaxat decât în finala de la Brisbane, bineînţeles, dar s-a vazut din modul cum a alergat după mingi că a considerat acest meci mai mult decât o ocazie de a se distra.
De fapt, cred că a fost o ocazie foarte bună de a juca un meci real pe o Rod Laver Arena plină, în nocturnă, contra unui jucător excelent, dar fără presiunea unui meci oficial. Un test înainte de turneu pe care rivalii săi n-au avut ocazia să-l facă. În perioada prin care trece Federer, cu un joc care seamănă cu un yoyo, orice oportunitate de a se ajusta şi echilibra este binevenită. Federer a jucat bine majoritatea meciului, cu inevitabilele lapsusuri. Tsonga l-a copleşit cu loviturile sale puternice, dar Federer a construit punctele şi şi-a folosit serviciul destul de eficient. Au fost şi breakuri, au fost şi greşeli, dar per total, raportul winnere-greşeli a fost bun pentru ambii. Sper că acest meci i-a ajutat pe amândoi să-şi evalueze şi să-şi testeze jocul impotriva unui rival solid înainte de a intra în focul meciurilor oficiale. Dacă Federer este încă în „survival mode”, sper ca Tsonga să-şi împlinească potenţialul şi să aibă un Australian Open bun. E turneul unde a avut cel mai mare succes din carieră, în 2008, când l-a scos pe Rafa Nadal şi a jucat finala cu Djokovic.
Meciul a fost decis într-un set trei disputat, pe care l-a suflat la mustaţă Federer până la urmă, cu 7-5. După încheierea tenisului, Jo a dat un scurt interviu în care a reuşit să facă pe toată lumea (inclusiv Roger) să râdă zdravăn atunci când a declarat: „Roger is playing so quick! He is so shiny! He’s perfect”.
A urmat un scurt talk show pe teren, unde s-au adus trei scaune pentru prezentatorul australian, Lleyton şi Roger the Shiny. Federer a vorbit puţin despre fundaţie şi a spus că imediat după câştigarea primului GS, în 2003, a observat cum popularitatea i-a crescut la cote uriaşe aproape peste noapte şi a vrut să facă ceva cu această faimă. A mărturisit că a avut emoţii cu acest eveniment şi că este recunoscător că a venit atâta lume. Prezentatorul i-a pus câteva întrebări de la fani, alese de pe social media, la care Federer a dat răspunsuri amuzante. „Cine ai vrea să joace rolul tău într-un film?” „Neapărat un actor excelent. Leonardo di Caprio!” „Dacă ar fi să dai copilului tău un nume care aparţine unuia dintre jucătorii actuali de tenis, care ar fi acesta?” „Hm…nu ştiu…Novak?” Acum, întrebarea mea este: dacă Federer şi- ar boteza băiatul Novak, oare Novak Djokovic i-ar întoarce gestul şi şi-ar boteza băiatul Roger? Şi cum ar arăta un meci peste 20 de ani între Novak Federer şi Roger Djokovic? Extrem de derutant pentru noi fanii mai bătrâni, asta e sigur.
Seara RF and Friends s-a terminat cu momentul RF and Fans, când Federer a dat autografe timp de vreo jumătate de oră, făcând turul întregii arene şi semnând mingi, reviste, bilete, şepci tricouri, rucsaci, chiar şi poşete de damă. Australienii au fost foarte drăguţi şi politicoşi şi l-au copleşit pe Federer cu mulţumiri şi urări de bine. S-a auzit de zeci de ori: „Thank you Roger, good luck, we love you!” Multă afecţiune autentică la care Federer a răspuns la fel, stând de vorbă cu oamenii, făcând poze şi dând mâna cu toţi copiii de mingi. Adrian glumea că a stat atât de mult că se golise arena, mai avea să fie dat afară de femeia de serviciu. Eu am zis că probabil i-ar fi dat şi ei un autograf pe găleată.
A fost un eveniment de calitate, bine organizat, care a mulţumit mai mult ca sigur pe toată lumea: fanii australieni au avut parte de un meci spectaculos şi momente plăcute (schimbul cu Laver, discuţiile amuzante). Federer şi-a încercat puterile în condiţii de turneu contra unui adversar redutabil. Fundaţia a adunat un milion de dolari pentru proiectul de susţinere a copiilor din Africa de Sud. Iar turneul a câştigat printr-un eveniment de PR care i-a consolidat audienţa şi vizibilitatea.
.@rogerfederer watches on as he hears a very special message from his mum who he says is „such an inspiration” pic.twitter.com/9WC60hI1Ez
— Australian Open (@AustralianOpen) January 8, 2014
Fan:”Can i hold your hand” Federer:”Sure” Fan:”Can i hug u?” Federer:”Yes” Fan:”Can I take a selfie w/u” Federer:”Ye” He can't be REAL.
— chiara gambuzza (@ChiaraGamTWI) January 8, 2014
It is beautiful to see how many people show their good hearts and supported Roger's Foundation.
— Novak Djokovic (@DjokerNole) January 8, 2014
And @rogerfederer ,i would be honored if you named your kid after me. Sure Serena would be too. So,let us know. We will be around the courts
— Novak Djokovic (@DjokerNole) January 8, 2014
Federer vs Laver
Înregistrarea completă
IBAN RO51RNCB0079145659320001
Asociația Lideri în Mișcare,
Banca Comercială Română