Nu și de data asta: Federer rezolvă problema Benneteau, urmează alt francez
Adrian Țoca | 31 mai 2013Elvețianul încă n-a pierdut vreun set în turneu și a stat remarcabil de puțin pe teren. Următorul său adversar este altă fostă „problemă”, Gilles Simon.
Julien Benneteau i-a dat lui Federer destule bătăi de cap de-a lungul timpului, dar la un head-to-head de 5-2, cât e acum, poate că e un pic cam prea mult să-l proclamăm deja o sperietoare pentru elvețian, așa cum s-a tot scris în ultima perioadă și așa cum poate merită să fie numit Berdych, de exemplu. În loc să semene cu meciul lor de la Wimbledon 2012, confruntarea celor doi veterani a adus mai mult cu meciul de la Olimpiadă. În sensul că a fost câștigat clar de Federer, și pe fundalul unor probleme fizice ale francezului. La cum începuse meciul, cu break Benneteau și desprindere la 2-0, părea că va urma iar o zi lungă pentru campionul din 2009. Dar elvețianul a răspuns câștigând cinci dintre următoarele șase game-uri, iar orice urmă de echilibru a dispărut acolo. Per ansamblu, sentimentul a fost că Federer a avut absolut totul în control, alegându-și momentele de accelerare atunci când a avut nevoie. Asta însă și în condițiile în care pe Benny l-au ajuns din urmă efectele meciurilor solicitante din primele două zile, fapt confirmat și de Federer ulterior, la conferință: „Am simțit încă de la primele mingi că dincolo de fileu nu este același Benneteau pe care îl știu”. Julien a confirmat: „Nu am fost la cel mai bun nivel al meu, nu m-am mișcat și nu am avut forță în lovituri”.
Altfel, remarcabilă viteza cu care s-a desfășurat meciul. Un 6-3, 6-4, 7-5 sună a orice altceva, numai a meci de o oră și 31 de minute.
„Sunt mulțumit pentru că n-a trebuit să consum multă energie până acum. Mă simt total relaxat în ce privește turneul. Mental sunt ok, destul de încrezător”, a spus elvețianul, care aliniază două posibile borne statistice în meciul următor: 1.Victoria 900 a carierei, 2.Prelungirea seriei de sferturi de finală la un Slam, care ar ajunge la 36.
Tot statistic, Federer e primul tenisman care ajunge de 11 ori în turul 4 la Roland Garros, depășindu-i pe Lendl și Vilas, fiecare cu câte 10.
Adversarul care stă în calea celor 36 de sferturi consecutive este Gilles Simon, francezul pe care Federer l-a învins recent și la Roma (6-1, 6-2). Gillou a mai supraviețuit unui meci de cinci seturi, la fel ca și în turul 1, când l-a eliminat pe Lleyton Hewitt. De data asta, el a recuperat după ce a fost condus cu 1-0 și 2-1 la seturi (plus 2-0 în setul 4) de Sam Querrey, neașteptat de incomod pe zgură. Simon n-a mai ajuns într-un sfert de finală la un Slam din 2009. „Trebuie să îi creez probleme, pentru că data trecută m-a plimbat cum a vrut pe teren. Faptul că l-am bătut cândva s-ar putea să ajute. Dacă în vreo etapă a meciului voi simți că pot să fac pasul spre victorie, voi fi știind că l-am mai învins în trecut, iar asta mă va ajuta”, a spus Gillou.
Alte două meciuri s-au terminat cu 8-6 în decisiv. Janko Tipsarevic pare să-și fi vindecat pasa proastă din ultimele luni exact la timp, el stăvilind come-back-ul inspirat al lui Fernando Verdasco. Ibericul a revenit de la 0-2 la seturi, salvând și două mingi de meci în setul 4. În decisiv s-a mers cap la cap până la 6-7, când pe serviciul lui Nando s-a ajuns iar la match points. Verdasco le-a salvat pe cele cu numărul 3 și 4, dar s-a înclinat la a 5-a.
Într-un duel 100 la 100 american, John Isner și-a confirmat faima de Marathon Man, câștigând, cum altfel decât în cinci seturi, cu Ryan Harrison, tot 8-6 în decisiv. Big John a făcut ceea ce Verdasco n-a putut duce la capăt, adică a revenit de la 0-2 la seturi: 5-7, 6-7, 6-3, 6-1, 8-6.
Într-o zi foarte aglomerată au mai mers mai departe David Ferrer, Nicolas Almagro, Kevin Anderson, Tommy Haas, Richard Gasquet, Stanislas Wawrinka și Jerzy Janowicz, cei doi urmând să se întâlnească mâine în al doilea cel mai interesant meci al zilei, după mult-așteptatul Djokovic – Dimitrov. Și Rafa revine mâine pe teren, contra lui Fabio Fognini.
IBAN RO51RNCB0079145659320001
Asociația Lideri în Mișcare,
Banca Comercială Română