Nu e doar o minune: Tamira și Andrei Pavel sunt în sferturi la Wimbledon
Uneori, e cel mai bine să lași faptele să vorbească de la sine. Pur și simplu. Să nu mai adaugi nimic în plus. Pentru că nu mai e nevoie.
Așadar, faptele:
1. Introducere
În aprilie, Andrei Pavel mărturisea, în exclusivitate pentru Treizecizero.ro, că a început să lucreze cu Tamira Paszek de la Indian Wells. Mărturisea, deschis, că austriaca i-a acceptat condițiile, anume să lucreze numai anumite săptămâni, între 10 și 15 pe an. “E o fată foarte muncitoare și de treabă, sunt perspective, să vedem”. Acest “să vedem”, venit din partea unor oameni de calibrul lui Pavel, echivalează, de regulă, cu o promisiune nerostită, nescrisă. Dar am zis că fără adăugări.
2. Context: Cine e Tamira?
Tamira e, într-adevăr, o fată muncitoare. Dar nu numai atât. Ci și foarte talentată. În 2005, reușea finala la turneul junioarelor la Wimbledon, iar un an mai târziu, aceeași performanță la US Open. Tot în 2006, la ceea ce a fost abia al treilea ei turneu în WTA, Paszek a mers până la capăt, câștigând titlul la Portoroz. Titlul a făcut-o a șaptea cea mai tânără campioană din istoria WTA. La începutul lui 2007, intra pentru prima oară în top 100, iar la Wimbledon-ul aceluiași an, Tamira ajungea până în turul 4, eliminând-o pe Elena Dementieva pe parcurs. În 2008 a mai făcut o finală, la Bali, iar drumul îi era deschis către zona de elită a clasamentului. Au urmat doi ani mai grei, cărora le-a pus capăt cu un alt titlu, la Quebec, în septembrie 2010. În 2011 a venit explozia de la Wimbledon, acolo unde Tamira a reconfirmat rezultatul de la junioare, ajungând până în sferturile de finală, unde a pierdut cu Azarenka.
3. Rezultatele colaborării: din nou în sferturi la Wimbledon
Austriaca a început 2012 dezastruos, pierzând primele 8 meciuri ale anului. Practic, până la Indian Wells, atunci când a început colaborarea cu Andrei Pavel, Tamira nu reușise nicio victorie, ce-i drept, și în contextul unor probleme medicale. A obținut-o pe prima, la IW, cu Yakimova, în turul 1, dar apoi a reluat șirul eșecurilor: opt din următoarele nouă meciuri au fost, de asemenea, pierdute. Cei doi s-au regăsit înainte de Roland Garros și au continuat să lucreze împreună.
Apoi a venit turneul de la Eastbourne. O adevărată revoluție s-a stârnit în jocul Tamirei. Victorii după victorii, toate la jucătoare respectabile sau foarte bune pe iarbă. Pe rând, au căzut Erakovic, Hantuchova, Pironkova, Bartoli și, într-o finală absolut dramatică, Angelique Kerber, jucătoarea cu cele mai multe victorii în acest an dintre fetele din WTA. Pentru al treilea titlu al carierei, Paszek a salvat mingi de meci în finala cu Kerber.
Pavel și-a lăudat eleva. “Luați-o în calcul pentru Wimbledon, dar și după!”, a avertizat Cneazul. Succesele au continuat să curgă. Încă un meci întors de la mingi de meci salvate, un 5-7, 7-6 (4), 6-4 cu fosta lideră Caroline Wozniacki, după un meci care și acum e considerat cel mai bun sau printre cele mai bune din turneul feminin. Apoi o victorie clară cu Alize Cornet, și încă un joc câștigat dramatic, cu Wickmayer, o fostă semifinalistă la US Open. De data asta n-au mai fost mingi de meci salvate, dar Yanine s-a apropiat la două puncte de victorie.
Iar azi, alternanța meci greu-meci ușor a continuat. În fapt, a fost Paszek cea care a știut să și-l facă ușor: 6-2, 6-2 cu Roberta Vinci, din Italia. Și din nou sferturi.
Dacă până acum nu mai știa să câștige, acum Tamira nu mai știe să piardă. Iar jocul ei spectaculos e apreciat la Wimbledon. Până în faza optimilor, austriaca lui Pavel avea cele mai multe lovituri direct câștigătoare dintre toate fetele rămase în cursă: 48 cu forehand-ul, 47 cu backhand-ul. Urmează, în sferturi, Azarenka, fostul și, probabil, viitorul lider. Exact același meci ca și anul trecut, tot în sferturi. Dacă Lisicki a putut să se răzbune pe Sharapova, de ce n-ar putea și Paszek același lucru cu Azarenka?
4. Ce spune Tamira despre Andrei
Cei care o urmăresc îndeaproape pe Tamira spun că austriaca pare complet schimbată. Nu doar victoriile reprezintă o noutate. Ci și abordarea e diferită, e îmbunătățită. Paszek e mult mai agresivă, iar alegerile tactice sunt mai inspirate. Comunicarea joacă un rol important, iar faptul că Andrei poate comunica în limba maternă a jucătoarei contează enorm.
Austriaca se declară încântată de cum merg lucrurile cu noul ei antrenor. “Am avut un an greu, cu multe accidentări. După Indian Wells, n-am putut lucra cu adevărat până nu ne-am întâlnit înaintea Roland Garros. Am muncit amândoi din plin şi am încercat să dăm tot ce avem mai bun.
Andrei este un tip extraordinar, foarte calm pe teren, extrem de pozitiv în tot ceea ce face. El m-a ţinut în priză în ultimele săptămâni, când am fost la pământ, din cauză că jocul nu-mi mergea. Colaborarea dintre noi merge extraordinar şi este, sigur, una de lungă durată“, spune Tamira.
IBAN RO51RNCB0079145659320001
Asociația Lideri în Mișcare,
Banca Comercială Română