Novak Djokovic câștigă un clasic în tiebreakul decisivului cu Roger Federer la Paris, continuă seria de victorii
Camelia Butuligă | 3 noiembrie 2018La trasul liniei pe 2018, semifinala de la Paris dintre Novak și Roger va fi, cu siguranță, la loc de frunte printre meciurile anului. Djokovic s-a impus, dar a fost pe muchie până în ultima secundă: trei ore de meci de cel mai înalt nivel, la capătul cărora sârbul a avut un strop mai mult față de adversarul său: 7-6 (6), 5-7, 7-6 (3). Djokovic își va disputa trofeul cu rusul Karen Khachanov, care l-a bătut pe Dominic Thiem în drum spre prima lui finală de Masters.
Cu Federer absent pe zgură in ultimii doi ani și Djokovic în celebra lui pasă proastă, publicul parizian nu a mai avut ocazia să adauge nimic la stocul de meciuri ale celor doi pe pământ francez. S-au înghesuit așadar cu mic cu mare în sala Paris Bercy sperând la o întâlnire memorabilă. Dorința li s-a îndeplinit: deși a fost un meci oarecum atipic pentru pentru rivalitatea lor, a avut trei seturi disputate, dintre care două s-au decis la tiebreak. Cu o durată de trei ore, a fost cel mai lung meci de trei seturi pe care cei doi l-au jucat.
Când doi oameni joacă de 46 de ori, mai rămân puține secrete între ei. Federer a spus cândva că în meciurile sale cu Novak jocul este „straight forward”: fără ascunzișuri, fiecare cu piciorul pe pedală la maxim, știind exact care sunt slăbiciunile și punctele forte, atât ale sale, cât și ale adversarului. Echilibrul din scorul întâlnirilor directe stă mărturie.
Elementele tactice pe care le folosesc sunt cele care au funcționat de-a lungul anilor: Novak va presa cu returul și de pe fundul terenului, Federer va încerca să termine schimbul repede și să urce la fileu. În schimburi, Novak va încerca să-i străpungă flancul stâng lui Federer, iar acesta va încerca să nu-i dea două mingi la fel, folosindu-se de sliceul de rever pentru a rupe ritmul și a-l obliga pe Novak să-și genereze singur viteza din poziții incomode. Toate acestea au fost puse în aplicare și azi, după cum ne așteptam.
La ce nu ne așteptam a fost incapacitatea lui Djokovic de a face break, o raritate pentru posesorul celui mai bun retur din lume. 12 din 12 mingi de break a salvat Federer, și a convertit una din două: o statistică pe dos, ținând cont de antecedentele celor doi. Djokovic nu a mai avut niciodată în carieră un scor așa de prost la break points (0-7 contra lui Federer la Dubai în 2015 și la fel contra lui Tipsarevic pe zgura albastră). Până acum, câștigase un sigur meci în cariera sa fără să facă break – contra lui Berdych.
Cu toate că Federer a jucat admirabil in gameuri, reușind să mențină acel echilibru delicat între agresivitate și varietate, nu a mai reușit același lucru în tiebreakuri. În tiebreakul din primul set, după ce la 6-5 a jucat prea pasiv pe un serviciu doi al lui Novak, a făcut trei greșeli consecutive cu reverul. În decisiv, sincopa a venit la mijlocul tiebreakului și a constat într-un șir de neforțate, inclusiv o dublă greșeală care au dus scorul la 6-1. Meciul a fost atât o bătălie tactică, cât și una a nervilor. Federer a dansat cu mingile de break, iar Novak cu presiunea de a servi al doilea: setul doi l-a pierdut din aceasta cauză, când Federer i-a făcut break la 5-6.
Dincolo de cifre și tactică, ambii au executat la nivel destul de bun, rezultând un meci spectaculos în care s-au înfruntat două filozofii diferite: Federer a reușit niște execuții-reflex senzaționale, Novak a acoperit terenul ca un titirez. Bătălia serviciu-retur a fost un aspect important. Federer și-a ridicat toate cifrele pe serviciu, cu o singură diferență: punctele câștigate cu al doilea. (54% vs 76% Djokovic). De asemenea, mai ales in setul trei, a activat și reverul în lung de linie, cu care a tranșat niște puncte importante. Per total, jocul elvețianului a fost superior celui de la Basel: probabil va regreta cele două momente proaste din tiebreakuri, care au atârnat greu în
economia înfrângerii.
Când a venit la Paris, Federer a declarat că obiectivul său nu este titlul acolo, ci la Londra. Atitudinea sa era destul de relaxată: să adune câte victorii poate. Acest meci cu Novak este important pentru că probabil se vor revedea și la Londra. Deși pierdut, a fost un meci strâns, în care Federer, jucând două săptămâni pline consecutive, s-a ținut ca scaiul de cel mai în formă jucător al momentului. Lucrurile sunt departe de a fi tranșate, iar Londra ar putea să fie episodul 48 din lunga, dar deloc anosta lor rivalitate.
***
Bunătăți din Shop-ul 30-0 despre care tu și prietenii tăi ar trebui să știți:
1. Pachetul One e reeditat: după ce tricourile Onederful au fost sold-out, pachetul One, dedicat Simonei, revine și e compus acum din tricoul Onederful Tricolor și ediția a doua a albumului foto Simona de Păstrat. Cum Simona va încheia un nou sezon pe locul 1 în lume, iată un cadou perfect pentru fanii ei: c combinație de două produse populare, la un preț mult mai avantajos.
2. Tricoul „N-o să”. Considerat de mulți dintre voi (și de noi :D) drept cel mai bun tricou făcut de 30-0. „N-o să” vorbește pentru sine. Prinde o mărime aici, cât încă mai găsești!
3. Neînvinșii. Cartea colegei Andreea Giuclea e o colecție grozavă de povești motivaționale a unora dintre cei mai buni sportivi români. Merită să le ducem aceste povești mai departe, fie și ca o formă de inspirație pentru viitorii campioni, de care sportul românesc are atâta nevoie.
4. „Povestea Primului Slam”. Unii dintre voi i-ați zis „carte”, alții, „revistă”. Dar cei mai mulți ați descris-o drept o publicație la standardele cele mai înalte, așa cum găsim în străinătate, despre campionii altora. Ei bine, avem și noi campionii noștri world-class. Simona Halep și titlul ei câștigat la Roland Garros sunt în centrul acestei colecții de articole, reportaje, interviuri și texte de opinie, colecție pe care n-o mai găsiți nicăieri în altă parte.
5. Tricoul „Icecream”. Iubim cu toții tenisul de ne topim după el. Ce mod mai bun de a transmite asta decât printr-un tricou cu mesaj? Tennis to melt for.
6. Ești genul care preferă bundle-urile? Iată un super pachet, care cuprinde toate produsele de print scoase vreodată de 30-0, în cea mai avantajoasă ofertă cu putință: album foto + trei reviste, la un super preț promoțional, disponibil un timp limitat.
7. Îți plac stickerele 30-0? Acum sunt disponibile și în pack-uri de 7 sau de 10, la un preț mai bun.
IBAN RO51RNCB0079145659320001
Asociația Lideri în Mișcare,
Banca Comercială Română