Novak Djokovic câștigă Madridul! Nole se anunță din nou drept o amenințare serioasă pentru domnia lui Rafa de la Paris
Radu Marina | 12 mai 2019După câteva luni mai puțin reușite, Novak Djokovic a regăsit la Madrid tenisul câștigător de titluri: Novak l-a învins pe Stefanos Tsitsipas în finala celui de-al patrulea turneu Masters al anului, 6-3, 6-4, în o oră și 32 de minute. Novak egalează astfel recordul lui Nadal în ce privește titlurile de Masters (ambii au acum câte 33).
Novak Djokovic triumfă pentru a treia oară în carieră la Madrid, după finala câștigată în fața favoritului 8, Stefanos Tsitsipas, 6-3, 6-4. A fost a 200-a victorie a carierei în fața unui jucător din top 10 (200-90) pentru Novak, care îl egalează pe Rafael Nadal la numărul de titluri Masters câștigate (33 – un record pentru Era Open). Campion în 2011 și 2016 aici, Djokovic încheie în cel mai bun mod cu putință o săptămână în care n-a pierdut set, reușind al 74-lea titlu al carierei.
Cu acest trofeu, Djokovic își consolidează poziția de lider mondial (o diferență de peste 4000 de puncte față de locul doi) și bifează al doilea titlu în acest sezon, după Melbourne. De altfel, după titlul câștigat în Australia, Djokovic a traversat o perioadă gri, reușind un singur sfert de finală (Monte Carlo) în trei turnee. La Madrid însă, nivelul jocului său a crescut pe măsură ce a avansat în turneu, reușind să acceseze, din nou, acel tenis care-l face greu de învins.
Madridul i-a oferit, pentru început, doi adversari accesibili (Taylor Fritz, Jeremy Chardy), suficient cât să se acomodeze și să-și calibreze loviturile. A urmat în sferturi o zi de pauză din cauza abandonului lui Cilic, dar a fost tipul de pauză înșelătoare, ținând cont că sârbul e un jucător care preferă ritmul. Dar când a contat, în fața a doi dintre cei mai în formă jucători ai momentului pe zgură, Djokovic a fost din nou acel Djokovic impresionant pe care l-am văzut în Australia: dominant, greu de citit și fără slăbiciuni.
În finala de astăzi, Djokovic a jucat și mai bine decât contra lui Thiem. Și-a ridicat nivelul și mai mult. Și-a pus la treabă reverul în lung de linie și mai des. Și-a sufocat oponentul cu retururi lungi și servicii de-o eficiență ieșită din comun. Nu i-a oferit lui Tsitsipas nicio portiță deschisă: prea exact, prea eficient, prea lucid pentru un adversar care și-a lăsat toată energia și inspirația în meciul precedent, cu Rafael Nadal. “Mă simt gol. Mă simt atât de obosit, încât mintea mea nici nu funcționează”, a spus grecul după meci.
Cu toate astea, Tsitsipas a încercat din răsputeri să rămână aproape de Djokovic, și-a așteptat șansele, însă ele n-au venit. Dacă startul ratat de meci, cu acel serviciu cedat încă din game-ul doi, l-a costat primul set, dată fiind eficiența sârbului la serviciu (nicio minge de break de înfruntat, 84% puncte câștigate cu primul serviciu). În setul doi, deși s-a ajutat mai mult de serviciu, n-a putut construi nimic și n-a putut găsit nicio breșă în jocul lui Djokovic. A pus întrebări, dar a primit rapid răspunsurile (chiar și ceva în plus) din partea sârbului.
Djokovic a avut grijă să-i expună micile slăbiciuni. Grecul n-are vulnerabilități evidente, dar sunt anumite elemente din jocul său pe care nu le execută la fel de natural, sau cu la fel de multă încredere, precum altele. Spre exemplu, deși reverul lui e unul excelent, nu-i la fel de incisiv precum forehandul, lovitură cu care dictează, își deschide terenul și câștigă majoritatea punctelor. Djokovic a simțit asta, și l-a pistonat inteligent, fără a deveni în vreun moment previzibil. Cum? Întâi s-a asigurat că Tsitsipas va începe aproape fiecare punct cu reverul (prima lovitură după serviciu), iar apoi l-a măcinat încet și sigur, atrăgându-l în dueluri de rever de câte 4-5 raliuri, urmând să schimbe apoi în viteză spre forehandul lui. Asta a fost diferența față de meciul cu Nadal, care a insistat să-l joace exclusiv pe rever până când a Tsitsipas a înțeles ce urmează.
Faptul că Djokovic nu l-a lăsat să-și pună în valoare forehandul a fost cea mai mare problemă pentru Stefanos, dar și motivul pentru care acele șanse n-au apărut. Spre deosebire de întreg turneul, când prima lovitură după serviciu a grecului a fost forehandul (90% dintre cazuri), acum Nole i-a căutat permanent reverul și l-a obligat să deschidă terenul cu această lovitură, eficientă, dar nu la fel de explozivă ca lovitura de dreapta. Cu Nadal, acel forehand inside-in a fost o bijuterie care a făcut diferența în cele mai delicate și încărcate momente ale meciului. Apropo de asta, ca o paranteză, după Roger Federer, Tsitsipas este, probabil, jucătorul care execută cel mai des și cel mai bine forehandul inside-in.
Turneul nu se încheie așa cum și-ar fi dorit Tsitsipas, dar experiența din această săptămână îi va fi extrem de folositoare de acum încolo. Victoria în fața lui Nadal este cel mai mare câștig, având în vedere contextul în care el a obținut această victorie: în casa lui Nadal, pe zgură, la câteva luni distanță de momentul în care era dezamăgit, transfigurat și supărat că nu a putut avea nicio replică în fața spaniolului la Melbourne. Nu pleacă de la Madrid cu trofeul, dar pleacă cu o confirmare importantă, care-l va ajuta pe termen lung.
Cât îl privește pe Djokovic, sârbul reintră în forma sa cea mai bună exact în cel mai potrivit moment. Tenisul etalat de Nole în ultimele sale două meciuri la Madrid îl fac unul dintre favoriții la Roland Garros, dacă nu chiar principalul favorit, dat fiind forma incertă a lui Rafa – însă Rafa-i Rafa și nu trebuie scos din ecuație în niciun moment. Deocamdată, Djokovic vine și pune un semn mare de exclamare: n-a plecat nicăieri, rămâne la fel de periculos, e capabil oricând și oricum să-și regăsească forma de top.
Pregătește-te pentru Roland Garros! Viață de Slam, tricou de Slam!
Ne începem anul cu nopțile trăite pe ora de Melbourne, ne trăim primăvara fremătând pe zgura de la Paris, ne organizăm vara în jurul tenisului pe iarba de la Londra și ne începem toamna cu gândul la New York. Ne facem vacanțele și programul în funcție de ele, le iubim și le purtăm peste tot.
Comandă acum un tricou Grand Slam Life din 30-0 Shop!
IBAN RO51RNCB0079145659320001
Asociația Lideri în Mișcare,
Banca Comercială Română