Novak Djokovic câștigă a noua oară Australian Open, ajunge la 18 titluri de Grand Slam!
Treizecizero | 21 februarie 2021Djokovic ajunge astfel la un total de 18 titluri de Grand Slam, la doar două distanță de marii săi rivali, Roger Federer și Rafael Nadal, care au fiecare câte 20. Jumătate dintre titlurile lui Novak au venit la Melbourne.
Liderul mondial Novak Djokovic a câștigat pentru a noua oară trofeul Australian Open, după o victorie excelentă în finala cu Daniil Medvedev, 7-5, 6-2, 6-2, în o oră și 53 de minute.
Djokovic ajunge astfel la un total de 18 titluri de Grand Slam, la doar două distanță de marii săi rivali, Roger Federer și Rafael Nadal, care au fiecare câte 20. Jumătate dintre titlurile lui Novak au venit la Melbourne.
Djokovic devine al doilea jucător din istorie care câștigă 9 titluri la un turneu de Grand Slam, după Rafael Nadal (cu 13 victorii la Roland Garros). Sârbul nu a pierdut niciodată în finală la Melbourne.
A fost o finală expeditivă, poate surprinzător ținând cont de forma bună și de dificultățile de match-up pe care le presupunea Medvedev, care aducea la această finală o serie de 20 de victorii consecutive, inclusiv una în fața lui Novak. Dar deloc surprinzător dacă ne gândim că misiunea lui Medvedev era să-l bată pe Novak Djokovic, omul care nu a pierdut niciodată vreo finală pe Rod Laver.
Conștient că are, simultan, un obstacol dificil în față, dar și o oportunitate enormă, Djokovic a arătat încă o dată de ce este unul dintre cei mai buni din toate timpurile în situațiile în care miza este una foarte mare. Succesul său, care s-a conturat repede după un prim set mai strâns, duce la bun sfârșit o campanie dificilă pentru sârb, care a fost testat devreme în turneu și a avut mari emoții după o accidentare suferită în meciul cu Taylor Fritz. După ce a depășit acel moment al turneului, Djokovic, care nu s-a mai antrenat în zilele libere dintre meciuri, a început să se simtă tot mai bine, iar jocul său a redevenit un puzzle greu de descifrat pentru adversarii săi. A ajutat și faptul că tabloul s-a desfăcut: în locul unei semifinale cu Dominic Thiem, reeditarea promisă a finalei de anul trecut, Djokovic l-a primit pe Aslan Karatsev, surprinzătorul rus venit din calificări.
Novak a început la un nivel foarte ridicat, lovind foarte curat și arătând foarte în largul său pe teren. Djokovic și-a direcționat aproape toate atacurile pe forehandul lui Medvedev, arma ceva mai slabă a rusului, în condițiile în care Medvedev a lovit în tot turneul mai multe revere decât lovituri de dreapta. Cu 12 puncte câștigate din primele 15 ale meciului și un serve & volley ca să consolideze break-ul obținut rapid, Djokovic a avut cel mai bun start posibil.
Însă Medvedev a revenit prompt, și curând aveam să vedem desfășurându-se acel joc care i-a adus rusului porecla de Caracatița din partea unor colegi de circuit. Medvedev a câștigat un schimb epuizant de 28 de lovituri, pe care Djokovic, exasperat, a încercat să-l închidă cu o scurtă. În punctul imediat următor, o apărare incredibilă a lui Medvedev s-a încheiat cu două loburi defensive. La ultimul, Djokovic a greșit smashul și Medvedev avea break-ul înapoi. Aveam să avem finala strânsă pe care au anticipat-o mulți?
Nu tocmai. Deși Medvedev și-a făcut cu ușurință serviciul în game-urile următoare și a lăsat impresia că îl poate duce pe Djokovic într-o luptă lungă și epuizantă, în game-ul de la 5-6 pe serviciul rusului aveam să vedem exact acea versiune imbatabilă a lui Djokovic care apare în momentele mari ale finalelor. Returul său l-a sufocat pe Medvedev, care s-a văzut în situația de a servi la 0-40. Cu două servicii mari, Daniil a salvat primele două mingi de set. A pus primul serviciu în teren și la a treia, dar Djokovic a returnat formidabil, Medvedev nu a putut răspunde, și setul era gata. Boom, atât de simplu.
Într-un sport în care detaliile cele mai mărunte au ajuns să decidă meciuri și titluri, felul în care Djokovic gestionează astfel de situații îl separă de restul lumii. Djokovic vede detalii care scapă restului lumii și le vede când are mai mare nevoie de ele. Importanța primului set era uriașă pentru soarta acestei finale, pentru că meciul ar fi avut o cu totul altă dinamică la 0-1, în loc de 1-0. Totul s-a rezumat la acele câteva secunde venite la finalul unui segment de joc care, privit în retrospectivă, a fost singurul echilibrat al zilei.
Deși Medvedev a deschis setul doi cu un break, a fost doar o (scurtă) alarmă falsă, pentru că finala intrase pe un drum inevitabil. Medvedev nu a servit neapărat rău în setul al doilea, dar retururile lui Djokovic au fost la un alt nivel. Asta a dus la mai multe erori neforțate decât vedem de obicei de la Medvedev și la sentimentul că rusul nu are soluții azi. Lăsat fără eficiența serviciului, plasa pe care o țese de obicei Medvedev în schimburile de pe baseline nu a mai fost posibilă azi, iar jocul rusului s-a dezintegrat aproape complet, afară de o răzvrătire de câteva puncte de pe final de set trei.
E de notat aici că eficiența la serviciu a lui Daniil a variat tot turneul între 77 și 88 la sută în semifinala cu Tsitsipas (care s-a referit la rus cu apelativul „Isner”), iar azi a scăzut la 69 la sută. În contrapardidă, serviciul lui Djokovic, în finală, precum în tot turneul, a fost peste măsură de bun. „Când a trebuit să servesc cu al doilea, nu am făcut-o rău, dar el a servit excepțional. Aș fi putut poate servi mai bine azi, însă te pune sub presiune”, a comentat Medvedev, după meci.
„Masterpiece!”
Goran Ivanisevic, antrenorul lui Djokovic, a spus despre evoluția lui Djokovic de astăzi că a fost o capodoperă, și nu e deloc departe de adevăr. A fost un microcosm al dominației formidabile pe care sârbul o exercită la Melbourne Park, unde n-a pierdut niciodată în semifinale sau finale. „Novak simte atmosfera de aici. E ceva în Melbourne ce îi place în mod deosebit”, a constatat Medvedev.
„Visul meu era de a câștiga la Wimbledon, dar dacă privesc lucrurile în ansamblu, Rod Laver Arena este terenul special pentru mine”, a spus Djokovic, la conferință, adăugând că a avut mare nevoie de acest titlu, în particular după evenimentele de la finalul sezonului precedent, descalificarea de la US Open și finala pierdută la Paris cu Nadal.
Big 3 rămâne incontestabil
Victoria lui Djokovic înseamnă că Big 3, faimoasa tripletă de legende formată din sârb, Nadal și Federer, a câștigat 57 din ultimele 68 de turnee de Grand Slam.
Cei trei mari – Djokovic, Nadal, Federer – au de acum fiecare suprafața lui pe care dețin cele mai multe titluri de Grand Slam. Djokovic are 12 pe hard, desprinzându-se astfel dintr-o egalitate cu Federer. Nadal are 13 pe zgură, iar Federer are 8 pe iarbă.
De pe 8 martie, Djokovic va începe săptămâna cu numărul 311 pe locul 1 în lume, urmând să depășească recordul deținut de Federer.
„Oamenii au vorbit despre noua generație ca și cum ei ar fi preluat deja controlul, dar primele locuri din clasament sunt încă ocupate de Rafa și de mine. Noul val e aici, într-adevăr, dar Rafa, Roger și cu mine încă le facem viața grea”, a comentat Djokovic, la unul dintre interviurile de după finală, adăugând apoi la conferință: „Nu îmi iau motivația din provocarea pe care o reprezintă jucătorii tineri, respect pe toată lumea. Ei petrec ore întregi pe teren pentru a juca la cel mai înalt nivel. Dar aș zice că e un motiv pentru care Roger, Rafa și cu mine suntem încă aici. Nu vrem încă să-i vedem câștigând titluri de Slam”.
.
Articol în curs de actualizare
Reacțiile pe Twitter
IBAN RO51RNCB0079145659320001
Asociația Lideri în Mișcare,
Banca Comercială Română