Next Gen ATP Finals: inovații, schimbări, reguli, jucători de urmărit. Și o gafă de început
Radu Marina | 6 noiembrie 2017Next Gen e despre noua generație de jucători din ATP, dar și despre noua generație de fani. Cu stângăciile inerente și cu aerul său de experiment și spațiu de teste, turneul poate aduce și multe lucruri bune. Vedem care-s regulile.
Pe tot parcursul acestui sezon a fost promovat intens un nou proiect în tenisul masculin, menit să promoveze noua generație, să-i facă cât mai vizibili pe jucătorii tineri și să mute un pic atenția de la Big Four în pregătirea tranziției care va veni natural. Dar și să testeze reacțiile fanilor și ale tuturor celor implicați în tenis la unele inovații și schimbări majore pe care le propune acest turneu. Next Gen Finals este, de fapt, doar cel mai recent proiect dintre deja multele încercate în ultimii ani de diverse organizații (IPTL, Tie Break Tens, Fast4Tennis, Laver Cup). Toate au în comun reguli noi, meciuri mai scurte, seturi mai scurte; pe 30-0 am mai vorbit despre încercările de dinamizare și de păstrare a tenisului în atenția noii generații, cu argumentele pro și contra de rigoare.
De altfel, aici se redeschide o discuția despre încercarea de a schimba tenisul și de a introduce noi reguli. Cât de mult pot influența astfel de proiecte schimbarea tenisului? Cum vor răspunde publicul și jucătorii unor reguli alterate? E o nevoie reală, până la urmă, de astfel schimbări? Dacă ne uităm la ultimele proiecte, unele au fost reușite și au fost primite foarte bine, cum e cazul Laver Cup, altele au venit cu niște schimbări care au obținut doar reticență.
Pe de altă parte, tendința de a adaugă “show și entertainment” (Next Gen ATP Finals exact asta vrea să scoată în evidență) creează artificialitate și o forțare a lucrurilor. Tenisul e un sport special și diferit de orice alt sport tocmai prin format: publicul nu are voie să se deplaseze în timpul punctelor, e nevoie de liniște, totul se joacă până la ultima minge fără o limită de timp, iar drama și suspansul nu lipsește.
Ross Hutchins, unul din organizatorii Next Gen ATP Finals, admitea că schimbările pe care le vom vedea în această săptămână la Milano (orașul gazdă) nu înseamnă neapărat că se vor implementa și în circuitul ATP, dar e important ca ele să fie luate în calcul, să existe pe masă ca opțiuni pentru a atrage noi fani.
Recent, și CEO-ul WTA, Steve Simon, a spus că e nevoie de dinamizarea tenisului; jucătorii au nevoie de meciuri mai scurte pentru a se menține sănătoși, iar pentru televiziuni ar fi mai ușor ca durata meciurilor să fie clar delimitată.
Next Gen ATP Finals își propune însă să vină cu niște schimbări și inovații fundamentale din toate punctele de vedere. Cât privește latura de show, turneul a pornit-o clar greșit. Momentul tragerii la sorți a vrut să fie original și tineresc, dar a sfârșit prin a fi de prost gust, nepotrivit. Scenariul a implicat modele cu literele A și B ascunse sub haine; jucătorii au trebuit să aleagă între două modele pentru a-și afla grupa din care urmau să facă parte. După ce jucătorul alegea modelul, tânăra dezvăluia litera cu mișcări provocatoare. Toată situația a provocat reacții virulente în social media, până într-acolo încât organizatorii au trebuit să-și ceară scuze pentru execuție.
On a bizarre night that was supposed to celebrate the future of tennis…https://t.co/aQ9HhTGmiO
— Reem Abulleil (@ReemAbulleil) November 6, 2017
The ATP NextGen Milan draw ceremony made players select models to determine their groups. Stunningly uncomfortable, cringeworthy and trashy. pic.twitter.com/g63OfK5IOK
— Ben Rothenberg (@BenRothenberg) November 5, 2017
Hearing that there's a lot of disquiet within ATP over last night's Milan draw ceremony for NextGen finals and inquest over how it happened.
— Mike Dickson (@Mike_Dickson_DM) November 6, 2017
Statement from the ATP and Red Bull re last night’s ceremony. pic.twitter.com/5cXq8ulXX3
— DavidLaw (@DavidLawTennis) November 6, 2017
Care sunt regulile ?
– Un format scurt: primul care ajunge la 4 game-uri câștigă setul (se va juca tiebreak la 3-3), fără avantaj. Cel mai bun din cinci seturi;
– Încălzire mai scurtă: meciul va începe exact în 5 minute de când al doilea jucător a intrat pe teren;
– Shot clock: va exista un ceas care va asigura regula de 25 de secunde la serviciu, va stabili timpul de stat între pauze și time-out-urile medicale;
– Fără Let: nu se va mai repeta serviciul la let;
– Va exista un singur medical time-out pe meci;
– Jucătorii pot comunica cu antrenorii în anumite momente ale meciului (de regulă, la finalul setului), iar singura excepție în care antrenorul poate să comunice cu jucătorul într-un alt moment decât finalul setului este în situația în care adversarul solicită time-out medical sau toilet break. Antrenorii nu vor fi lăsați să intre pe teren; discuția se va purta printr-o cască, iar jucătorii și antrenori sunt încurajați să folosească limba engleză. Sesiunea de coaching va fi difuzată în timpul difuzării meciului;
– Publicul poate intra/ieși oricând din tribune/stadion chiar și în timpul punctelor;
– Terenul de simplu, fără liniile de dublu.
Inovații
Cu ajutorul unei tehnologii de ultimă oră, toate deciziile care sunt de regulă făcute de către arbitrii de linie, vor fi făcute printr-un aparat care va “striga” automat dacă mingea e in, out sau fault în cazul serviciului. Așadar, arbitrul de scaun va fi singurul oficial al meciului în teren, iar arbitrii de linie sunt înlocuiți de tehnologie.
În ceea ce privește greșeala de picior, aceasta va fi stabilită de un oficial al turneului, care va fi într-o cabină cu tehnicienii de la Hawk-Eye și va folosi camerele amplasate strategic pentru a vedea serviciul din toate unghiurile.
Sistemul Hawk-Eye are și el multe îmbunătățiri. Toate call-urile vor fi făcute de Hawk-Eye, iar jucătorii nu vor mai putea să ceară verificarea urmei, așa cum se întâmpla de obicei. Toate mingile care aterizează la 5 centimetri de linie vor fi arătate automat pe un ecran. De asemenea, organizatorii pot arăta și manual alte lovituri care sunt mai aproape de linie, fiind proiectate tot pe ecran. “Această schimbare are două scopuri: una pentru a păstra divertismenul în rândul fanilor iar alta pentru a le arăta jucătorilor unde aterizează mingea”, spunea David Bradshaw, vicepreședinte ATP.
Jucătorii calificați
Sunt cei mai buni 7 jucători din clasamentul ATP care au până în 21 de ani, plus un wildcard. Excepția este Alex Zverev, care s-a calificat și la Turneul Campionilor de la Londra și a decis că va participa doar la acela.
Andrey Rublev – câștigător la Roland Garros 2014 juniori, anul acesta a câștigat primul său titlu ATP și a făcut-o din postura de lucky loser (Umag). A ajuns în sferturi la US Open și a reușit prima victorie vs. top 10 (Dimitrov). Mi se pare jucătorul cu cel mai mare progres; lovitura de forehand și deplasarea sunt mult îmbunătățite față de acum un an.
Karen Khachanov – Sezonul acesta a reușit primele victorii vs. top 10 (David Goffin și Kei Nishikori)
Denis Shapovalov – E cel mai tânăr jucător care a ajuns într-o semifinală de Masters (Montreal, acolo unde i-a învins pe rând pe Del Potro, Rafa Nadal și Adrian Mannarino) și tot cel mai tânăr jucător care a ajuns într-o optime de Slam de la Michael Chang, în 1998 (a reușit asta la New York, venind din calificări). Tenisul lui Shapovalov e special: lovește reverul cu o mână, e stângaci, mixează jocul foarte bine, iar mental mi se pare foarte solid și gestionează excelent momentele cheie din meciuri.
Borna Coric – E poate cel mai experimentat jucători din cei prezenți. Anul acesta a reușit primul său titlu ATP (Maroc) și prima victorie împotriva unui număr 1 mondial (Andy Murray, Madrid).
Jared Donaldson – Spre deosebire de tiparul obișnuit al jucătorului american (serviciu și forehand foarte puternic), Donaldson are un joc foarte așezat, își construiește punctele cu multă răbdare iar returul poate fi considerat o armă.
Hyeon Chung – Cred că e cel mai rapid jucător din noua generație. Foarte mobil, se deplasează excelent și îi place să joace tot timpul în unghiuri din ce în ce mai scurte.
Daniil Medvedev – Anul acesta a reușit prima finală ATP și prima victorie la un Slam (Wimbledon, vs Wawrinka). Jocul lui în forță, dar în același timp compact, cu un forehand foarte aspru și rever luat devreme se pliază destul de bine pe suprafețele rapide.
Gianluigi Quinzi (WC) – E câștigător la turneul de la Wimbledon juniori (2013) iar aici și-a obținut wildcard-ul ca urmare a câștigării unui turneu de pre-calificare organizat în acest scop.
Grupele
Grupa A: Rublev, Shapovalov, Chung, Quinzi
Grupa B: Khachanov, Coric, Donaldson, Medvedev
Se joacă fiecare cu fiecare în grupe, iar primii doi din fiecare grupă se califică în semifinale; învinșii din semifinale vor juca un meci pentru locul 3. Turneul oferă bani (câștigătorul poate aduna până la 390.000 E), dar nu și puncte ATP.
Sărbătorește locul 1 cu tricourile 30-0 Onederful
Tricourile care sărbătoresc un moment istoric pentru tenisul românesc sunt în Shop, așa cum au fost votate de cititorii 30-0.
Ia-ți „Onederful” – preferatul publicului – și „Onederful Black”.
IBAN RO51RNCB0079145659320001
Asociația Lideri în Mișcare,
Banca Comercială Română