Naomi Osaka revine impresionant de la mingi de meci într-o întâlnire spectaculoasă cu Muguruza. Serena vine și ea în sferturi
Radu Marina | 14 februarie 2021Nu aveam neapărat nevoie de o astfel de confirmare pentru a o considera favorita principală la câștigarea trofeului de la Australian Open. Dar acum, după un astfel de meci, după o astfel de victorie și după o asemenea stăpânire de sine, cu atât mai mult.
Mulțumim pentru că ne citiți și vă încurajăm să vă abonați la 30-0+ pentru acces la toate articolele premium, dar și acces la formate precum fluxul de conținut exclusiv produs de echipa noastră special pentru abonați și trimis direct pe telefon în timpul turneelor de Grand Slam. Plus alte surprize.
Sprijinul vostru e esențial ca să putem produce cât mai mult conținut de calitate pe Treizecizero și pe Lead, tot mai necesar în momentul actual în presa din România. Susțineți-ne pentru un jurnalism de sport cât mai valoros!
Naomi Osaka, ce revenire și ce meci!
Într-un meci a două campioane de Grand Slam și foste lidere mondiale, Naomi Osaka, campioana din 2019 de la AO, a câștigat contra favoritei 14 Garbine Muguruza, după unul dintre cele mai intense și frumoase meciuri ale acestei ediții a Australian Open. A fost 4-6, 6-4, 7-5 pentru japoneză, care a revenit de la 4-6, 0-2 și 3-5, 15-40 în setul decisiv, salvând două mingi de meci. Naomi rămâne astfel neînvinsă de 18 meciuri și își continuă drumul către un al doilea Grand Slam consecutiv.
Nu aveam neapărat nevoie de o astfel de confirmare pentru a o considera favorita principală la câștigarea trofeului de la Australian Open. Dar acum, după un astfel de meci, după o astfel de victorie și după o asemenea stăpânire de sine, cu atât mai mult. Nivelul pe care Osaka l-a atins de la 3-5 în setul decisiv încolo a fost ceva de speriat prin felul în care a servit, a returnat, a atacat și a rezistat în schimburile de mingi mai lungi.
Până în acel moment al meciului, Garbine Muguruza a fost jucătoarea mai bună. Ea a controlat direcția în care merge partida vreme îndelungată, a condus și a făcut exact ce trebuie în fața unei jucătoare ca Osaka – i-a atacat serviciul doi, a variat lungimea, a evitat schimburile cross-cross. Așa a și ajuns să conducă în setul decisiv și să aibă mingi de meci.
Dar de la 3-5, 15-40, povestea meciului a fost alta. Și nu pentru că Muguruza a scăzut nivelul sau a clacat sau a cedat sub presiune. Iberica nu a făcut nimic greșit. Pur și simplu, Osaka a fost mai bună, mult mai bună și mult mai puternică în absolut fiecare execuție; a arătat de ce, la acest moment, e considerată cea mai bună jucătoare pe hard.
Naomi nu a mai făcut nicio eroare neforțată în ultimele 22 de puncte ale meciului (din momentul mingilor de meci) și a reușit 7 lovituri direct câștigătoare.
Deși dezamăgită pentru cum a pierdut și pentru că nu a putut concretiza mingile de meci, Garbine nu a părut vizibil afectată la conferința de presă. Iar asta spune ceva despre cum a fost meciul, dar și faptul că de la momentul apariției mingilor de meci, deși n-a făcut nimic greșit, multe lucruri n-au mai depins de Muguruza. Or, când faci lucrurile bine și când faci tot ce ține de tine, e mai ușor să treci peste un eșec.
,,Azi a fost o bătălie, o bătălie mare. Cred că așa aș putea descrie acest meci într-un singur cuvânt. Mă simt foarte fericită pentru felul în care am gestionat acest meci. Cred că în urmă cu un an – fix în urmă cu un an – probabil aș fi pierdut un astfel de meci. Ar fi fost atât de multe lucruri la care aș fi început să mă gândesc pe teren încât m-ar fi blocat și nu m-ar fi lăsat să câștig meciul sau să încerc să găsesc o rezolvare”, a declarat Naomi la finalul meciului.
În sferturile de finală, Osaka se revede cu surprinzătoarea și mereu fascinanta Su-wei Hsieh. Hsieh a învins-o, 6-4, 6-2, pe Marketa Vondrousova, favorita 19 și tocmai a devenit cea mai în vârstă jucătoare din Era Open care ajunge în premieră într-un sfert de finală la un Slam. În vârstă de 35 de ani, Hsieh, care e lider mondial în clasamentul de dublu, mai trece pe lista un nume important pe care-l învinge la această ediție, după Tsvetana Pironkova, Bianca Andreescu ori Sara Errani, meci unde a revenit de la 3-5 în decisiv.
Osaka și Hsieh se vor întâlni pentru a șasea oară. Scorul întâlnirilor directe e 4-1 în favoarea japonezei, dar patru din cinci meciuri au mers în set decisiv, iar Naomi a dat de înțeles, mai în glumă, mai în serios, că nu e în particular încântată de ideea revederii cu Hsieh. Deloc greu de înțeles de ce.
Serena revine în sferturi
Serena Williams a câștigat un meci cu adevărat dur, brutal chiar pe alocuri, dar pe care l-a gestionat foarte bine: 6-4, 2-6, 6-4 cu Aryna Sabalenka, numărul 7 mondial și cea care a început acest sezon având în spate 15 victorii consecutive. Cum față în față au stat două dintre cele mai agresive jucătoare din circuit, meciul n-a fost din cale afară de spectaculos. Dar a compensat mult prin intensitate și viteza de execuție pe care ambele jucătoare le-au arătat.
Cu excepția unor porțiuni din meci în care a jucat mai temător, mai pasiv și s-a deplasat mai greoi, Serena a acoperit terenul și s-a apărat extraordinar și neașteptat de bine. Au fost și emoții, pentru că spre finalul de set doi s-a împiedicat și era foarte aproape de o accidentare urâtă, dar nu a părut să se resimtă fizică.
În partea cealaltă, Sabalenka a dat o replică extrem de puternică, a revenit de la 1-4 la 4-4 în setul decisiv, dar Williams a avut ceva în plus. Iar asta e o calitate a acestor mari jucători: Serena s-a văzut bruscată din toate părțile de la 1-4 la 4-4; totul s-a întâmplat atât de repede, iar Sabalenka a fost atât de exactă în fiecare lovitură, încât Serena n-a mai avut timp de nimic.
Meciul s-a rupt însă pentru bielorusă la 4-4, 0-15. Din acel moment, Sabalenka a mai atins mingea doar o dată pe serviciul Serenei iar apoi, până la finalul meciului, a mai reușit doar un singur punct. În acest interval, Serena și-a depășit propriul record de viteză la serviciu (până acum, era singura jucătoare care ajunsese la 200 km/h la această ediție a AO), servind cu 202 km/h, a returnat inteligent, mereu lung și în picioarele adversarei și a știut aproape în permanență ce să facă pentru a forța eroarea.
Victoria pe care Serena a reușit-o în fața Arynei e primul ei succes obținut în fața unei jucătoare din top 10 din august 2019 încoace, când o învingea pe Elina Svitolina în semifinale la US Open.
Aslan Karatsev îl elimină pe Felix Auger-Aliassime și merge în sferturi
Aslan Karatsev, un rus de 27 de ani, care și-a petrecut o mare parte din carieră în turneele challenger, dar care a și fost deraiat de o serie de accidentări, tocmai a devenit primul jucător din 1996 încoace care ajunge în sferturile unui turneu de Grand Slam la debutul său într-o astfel de competiție. Karatsev a revenit de la 0-2 la seturi și l-a eliminat, 3-6, 1-6, 6-3, 6-3, 6-4, pe Felix Auger-Aliassime.
Ceea ce a reușit rusul nu vine tocmai de nicăieri. În 2020, Karatsev a jucat patru finale challenger, a câștigat două și a avut o serie de 18 victorii consecutive. La Australian Open a intrat pe tabloul principal după trei victorii în calificări iar odată ajuns aici i-a învins, în minimum de seturi, pe Gianluca Mager, Egor Gerasimov și Diego Schwartzman, favoritul 8.
Dacă Auger-Aliassime își continuă trendul de a rata momentele importante, Karatsev și ale sale lovituri foarte curate de pe ambele părți se vor întâlni în sferturi cu Grigor Dimitrov.
Pe o parte de tablou unde Thiem era așteptat să se întâlnească în sferturi cu Shapovalov sau Auger-Aliassime, vom avea astfel un meci Karatsev – Dimitrov. Thiem n-a fost deloc în apele lui contra lui Grigor, de care a fost învins, 6-4, 6-4, 6-0. După un început relativ bun, nivelul lui Dominic a scăzut dramatic. O eliminare dezamăgitoare pentru Thiem, care era poziționat, mai cu seamă după revenirea din meciul cu Kyrgios, drept un adversar puternic pentru Novak Djokovic pe această parte de tablou. Austriacul a făcut însă referință, la conferința de presă, la ceva probleme fizice despre care nu a vrut să detalieze, dar care ar explica ultima parte a meciului.
IBAN RO51RNCB0079145659320001
Asociația Lideri în Mișcare,
Banca Comercială Română