Nadal și Thiem deschid ATP Finals cu victorii solide, se revăd în runda a doua
Treizecizero | 15 noiembrie 2020În ceea ce a fost o rejucare a finalei de anul trecut, Thiem l-a învins pe Stefanos Tsitsipas, într-un duel de un foarte bun nivel. Nadal a trecut de debutantul Rublev, 6-3, 6-4.
Reduceri în Shop! Doar azi, 15 noiembrie, ai parte de reduceri drastice în 30-0 Shop:
70 % discount la Socks. Folosește codul de voucher BF70
60 % discount la tricouri. Folosește codul de voucher BF60
50 % discount la bundle-uri și reviste. Folosește codul de voucher BF50.
Ultima ediție programată la Londra a ATP Finals și ultima competiție din calendarul ATP al anului 2020 a început cu meciurile din grupa „Londra 2020”. Iar câștigătorii zilei au fost chiar campionii celor mai recente două turnee de Grand Slam: Dominic Thiem și Rafael Nadal.
Primul meci al turneului de anul acesta a fost același precum ultimul al ediției precedente. În ceea ce a fost o rejucare a finalei de anul trecut, Thiem l-a învins pe Stefanos Tsitsipas, într-un duel de un foarte bun nivel. A fost 7-6 (5), 4-6, 6-3 pentru austriac, care și-a luat astfel revanșa pentru titlul pierdut în toamna lui 2019 în fața grecului.
Nu putea fi o atmosferă mai diferită la această reîntâlnire la un an distanță între cei doi jucători: anul trecut, o audiență încântătoare și încântată de ceea ce i se oferea pe teren a contribuit la un show de ținut minte, finala respectivă fiind una dintre cele mai bune ale anului precedent. De data asta, meciul a fost în fața unor tribune goale, într-o pustietate pe care e greu să o ignori, cu toate că a devenit parte din peisajul meciurilor de tenis, ca și în alte sporturi. O2 e o arenă grozavă pentru evenimente vibrante, parcă făcută pentru meciuri blockbuster; fără public, se simte ca o risipă.
E remarcabil progresul masiv reușit de Thiem pe suprafețele hard în doar un an și ceva; pare greu de crezut acum, dar până la începutul lui 2019, Thiem era unul dintre adversarii preferați ai celorlalți capi de serie importanți în turneele mari pe hard. Abia de la Indian Wells 2019 a început austriacul să își găsească cu adevărat jocul pe hard, și, de facto, abia din sezonul de toamnă precedent a făcut același lucru și pe suprafețele de hard indoor. De unde era ca o căprioară în lumina farurilor la primele sale apariții la O2, Thiem e acum o figură impozantă la ATP Finals, un finalist care a scăpat titlul la ediția precedentă pentru o diferență de doar câteva puncte, și un candidat justificat la titlul de anul acesta. Însuși austriacul a admis ceea ce părea greu de crezut la un moment dat: că s-ar putea ca hardul să îi vină mai bine acum decât zgura.
Tsitsipas a fost în zonă anul trecut, și chiar și așa, a câștigat acea finală la fotofiniș. Deși în continuare foarte bun, nivelul său din această încheiere de sezon e destul de departe de cel de anul trecut. Așa că, de data asta, deși a luat setul al doilea, grecul s-a văzut copleșit de stilul fizic pe care Thiem îl impune de cele mai multe ori contra adversarilor săi. Apoi, Stefanos mai are încă destule momente în meciurile mari când se vede o lipsă de limpezime în idei, o lipsă de claritate în ce vrea să facă, ce fel de lucruri vrea să-și asume. E ca și cum proiectul său încă nu e bine definit și faptul că încă nu și-a deslușit opțiunile, că încă nu și-a înțeles bine armele, tinde să îl rănească ocazional. Pe scurt, mai are de strâns experiență, dar după toate semnele, va deveni un jucător absolut grozav nu peste mult timp.
Azi, Thiem l-a învins pentru că a fost limpede în două momente cheie: în tiebreak-ul primului set, când a jucat mai inspirat o pereche de puncte cruciale, și mai apoi în startul decisivului, când a lovit, ei bine, decisiv, fugind cu un break care s-a dovedit suficient pentru victorie.
Campionul en-titre nu e încă out, firește. Pentru el urmează meciurile cu Rublev și, mai apoi, cu Nadal, într-o reeditare a unui alt meci nemaipomenit de la turneul de anul trecut; atunci, Stefanos l-a pierdut în trei seturi, dar a mers apoi până la capăt, câștigând trofeul.
Cât despre spaniol, Rafael Nadal l-a depășit, în sesiunea de seară, pe Andrey Rublev, omul cu cele mai multe meciuri câștigate în acest sezon de ATP, dar debutant la acest turneu: 6-3, 6-4. A fost un meci și un rezultat foarte mulțumitor pentru Rafa, care nu a avut de înfruntat nicio minge de break în fața unui jucător care a câștigat 20 din ultimele sale 22 de meciuri înainte de acest turneu.
Rafa este la a zecea sa prezență la această competiție, pe care a ratat-o în câteva rânduri din pricina accidentărilor. Cel mai bun rezultat al său este calificarea în finală, pierdută de două ori (cu Federer în 2010, cu Djokovic în 2013). Într-o grupă grea, victoria azi era practic esențială, iar Rafa a obținut maximum din ce putea obține, în contextul în care este posibil ca și setaverajul să conteze la un moment dat.
„Am intrat pe teren cu determinare să îmi fac jocul meu. Cred că serviciul a funcționat bine azi, ceea ce ajută mereu pe această suprafață. Am avut câteva șanse bune la retur și am convertit, ceea ce e necesar pe o suprafață indoor. Sunt foarte mulțumit cu această victorie”, a comentat spaniolul.
Nimic nu este, însă, decis în această grupă. Cei doi rivali, Thiem și Nadal, se vor reîntâlni în meciul din etapa a doua, într-o confruntare care promite un tenis de înalt nivel. Condițiile sunt ceva mai bune pentru Thiem, dar Nadal va face tot ce poate anul acesta pentru a câștiga singurul mare trofeu care îi lipsește din palmares. Tsitsipas și Rublev se vor confrunta în celălalt meci al rundei a doua din această grupă, iar unul dintre ei va reintra rapid în cărți pentru calificare.
Rafa îl conduce cu 9-5 pe Thiem în h2h, iar ultimele lor două întâlniri au fost meciuri de Slam: Nadal a câștigat finala RG de anul trecut, iar Thiem s-a revanșat anul acesta, în sferturile Australian Open.
Până atunci însă, avem ce vedea luni la O2, în cealaltă grupă, cea denumită „Tokyo 1970”. De la ora 16 se va juca Novak Djokovic vs Diego Schwartzman, iar de la ora 22:00, duelul Alexander Zverev – Daniil Medvedev.
IBAN RO51RNCB0079145659320001
Asociația Lideri în Mișcare,
Banca Comercială Română