Nadal și Djokovic își conduc echipele în sferturile Cupei Davis, al cărei nou format continuă să stârnească nemulțumiri
Radu Marina | 21 noiembrie 2019Dacă ar fi să reținem o singură idee la jumătatea săptămânii de Cupa Davis, versiunea ei cea nouă, ar fi că, până acum, turneul a avut de toate: mult tenis de calitate, dar și multe probleme la nivel de organizare. Începând de la cele mai mici, pur tehnice – aplicațiile folosite de organizatori, care fie […]
Dacă ar fi să reținem o singură idee la jumătatea săptămânii de Cupa Davis, versiunea ei cea nouă, ar fi că, până acum, turneul a avut de toate: mult tenis de calitate, dar și multe probleme la nivel de organizare. Începând de la cele mai mici, pur tehnice – aplicațiile folosite de organizatori, care fie s-au blocat, fie n-au funcționat corect, trecerea greșită a numelor unor jucători pe tabelele de scor – și continuând cu lucruri importante, precum programarea meciurilor din sesiunea de seară. Multe dintre aceste partide au început după miezul nopții, ceea ce a făcut ca audiența să se reducă drastic. În general, interesul publicului pentru această competiție de la Madrid a părut a fi unul relativ scăzut, singurele meciuri unde s-au vândut toate biletele fiind cele în care a fost implicată echipa Spaniei.
De asemenea, deși Davis Cup Finals s-a pus în mișcare de doar câteva zile, sunt deja multe voci care au repus pe tapet oportunitatea unei fuziuni între ATP Cup (competiția aproape similară organizată de ATP și care va debuta în ianuarie) și Cupa Davis. Până acolo, să vedem ce s-a întâmplat relevant în meciurile din grupe, ce părere au jucătorii despre acest format, care sunt țările calificate în sferturi și ce urmează de acum încolo.
Grupa A (Serbia, Franța, Japonia)
-Serbia a câștigat grupa A și s-a calificat în sferturile de finală după ce a învins la pas atât Japonia (3-0 la general), cât și Franța (2-1). Cu Novak Djokovic și Filip Krajinovic în formă bună la simplu și cu o echipă de dublu experimentată (Tipsarevic/Troicki), Serbia a cedat un singur meci din cele șase jucate (e vorba de meciul de dublu cu Franța, oricum fără miză pentru ei);
-Franța, deși clasată pe locul 2 în grupa A, nu a avut un procentaj de game-uri/seturi câștigate atât de bun încât să se poată califica în sferturi de pe locul 2. A fost foarte aproape, dar înfrângerea suferită de Tsonga în două seturi în fața lui Krajinovic a cântărit decisiv.
-Novak Djokovic a avut câteva declarații interesante după meciurile din grupe, referitoare atât la viitorul Cupei Davis, cât și la obiectivele lui pentru noul sezon.
Djokovic n-a părut prea mulțumit, nici de format, nici de perioada în care se desfășoară, nici de cum se desfășoară acest Turneu Final. Nole e de părere că Davis Cup și ATP Cup trebuie să devină o singură competiție, desfășurată la o altă dată, într-un alt format.
“Pe termen lung, eu nu cred că cele două Cupe vor putea coexista, având în vedere că vorbim de un interval de şase săptămâni între ele. Sunt prea apropiate. O idee ar fi contopirea celor două cupe într-una sigură. Formatul ideal trebuie să se situeze între cele două evenimente; poate că va trebui creat un Elite 8 şi să se organizeze mai devreme în cursul anului, cu o durată de o săptămână sau două, cu calificări pentru acest Elite 8 în care echipele să joace pe teren propriu. Un interval ideal, după părerea mea, ar fi după US Open, probabil la finele lunii septembrie. Ar fi cel mai bun moment pentru organizarea acestei Super Cupe, indiferent care va fi numele acesteia, cât timp va fi doar una singură”, a spus Nole.
Djokovic a mai declarat că își dorește câștigarea unei medalii la Jocurile Olimpice de la Tokyo: “Olimpiada e un obiectiv pentru mine. Voi încerca să rămân sănătos, în formă, să fiu pregătit să joc la cel mai înalt nivel. Am câștigat turneul de la Tokyo recent, Jocurile Olimpice se vor disputa pe aceleași arene, iar acea suprafață se potrivește stilului meu. Abia aștept, cred că va fi plăcut. Sper să am succes și să câștig o medalie”.
Grupa B (Spania, Rusia, Croația)
-Precum Serbia, și Spania s-a calificat în sferturile de finală după două victorii clare în fața Croației și a Rusiei. Singura înfrângere suferită de echipa Spaniei a fost în întâlnirea cu Rusia, Roberto Bautista Agut fiind învins în trei seturi de Andrey Rublev;
-Rafa Nadal a câștigat toate meciurile în care a fost implicat: 6-3, 7-6 cu Karen Khachanov, 6-4, 6-3 cu Borna Gojo, 6-3, 6-4 în meciul de dublu cu Pavic/Dodig, avându-l alături pe Marcel Granollers. Dar, cu toate astea, nici el n-a părut mulțumit de inovațiile aduse Cupei Davis, criticând și programările meciurilor din sesiunea de seară. Ca Djokovic, Rafa arată că ATP Cup și Davis Cup trebuie să fuzioneze.
Criticile aduse de Rafa legate de programare au venit după ce ultima partidă din întâlnirea Rusia – Spania a început la ora 00:45, ora locală: “Când ultimul meci începe la 00:45, este foarte dificil atât pentru noi jucătorii, cât și pentru publicul care a doua zi merge la muncă. Pentru noi, jucătorii, când terminăm la ora 2 noaptea un meci, nu putem adormi înainte de ora 4:30 din cauza adrenalinei. Iar a doua zi o luăm de la capăt, jucăm din nou”.
Cât despre fuziunea ATP Cup – Davis Cup? “Nu văd două Cupe Mondiale în decurs de o lună în calendarul nostru. Dacă îmi cereţi o opinie, nu există altă soluţie decât să avem o singură mare competiţie: ATP, ITF, Kosmos, Cupa Davis, Cupa Mondială – indiferent care va fi numele acesteia. De asemenea, cred că numele potrivit ar fi Cupa Davis, deoarece face parte din istoria sportului nostru”;
-Pentru faza sferturilor, Spania nu se va mai putea baza pe Roberto Bautista Agut, care a fost obligat să se retragă din echipă din cauza unor probleme de familie grave;
-Efortul depus de echipa Rusiei contra Spaniei, dar mai ales victoria clară cu Croația (3-0) i-a asigurat calificarea în sferturile de finală de pe locul 2, având un procentaj de 52% la game-urile câștigate, respectiv 61, 54% la seturile castigate;
-Echipa Croației, și așa cu multe absențe notabile, a trebuit să se descurce, după meciul cu Rusia, fără Borna Coric, cel mai bun jucător de simplu al croaților dintre cei prezenți la Madrid. Borna a acuzat, din nou, probleme la spate, și a fost înlocuit de Nikola Mektic, un jucător specializat în proba de dublu. Fără victorii și cu doar un singur set câștigat (de către Coric, în meciul cu Khachanov), Croația a fost eliminată încă din grupe.
Grupa C (Germania, Argentina, Chile)
-Fără Alexander Zverev, dar cu experimentatul Philipp Kohlschreiber, care și-a câștigat toate meciurile la simplu, Germania se califică în sferturile de finală de pe primul loc în grupă;
-Argentina, cu un procentaj de 57,14% la seturile câștigate și 54,55% la game-uri, este a doua echipă calificată de pe locul doi, după Rusia.
Grupa D (Australia, Belgia, Columbia)
-Ordinea stabilită la începutul turneului în această grupă avea să se respecte și la final, cu Australia confirmându-și statutul de favorită. Cu victorii în fața Columbiei (3-0) și Belgiei (2-1), Australia, care se bazează pe o echipă foarte versatilă, cu Kyrgios, De Minaur sau Millman, se califică în sferturi, în timp ce Belgia și Columbia sunt eliminate.
Grupa E (Marea Britanie, Kazakhstan, Olanda)
-Aceasta a fost cea mai echilibrată grupă, totul fiind decis în ultima întâlnire, respectiv în meciul de dublu dintre Marea Britanie și Kazakhstan. Meciul avea să fie câștigat de britanici, după ce echipa J.Murray/N.Skupski nu le-a dat prea multe șanse lui Bublik și Kukushkin. Victoria, 6-1, 6-4 a britanicilor în meciul de dublu a dus Marea Britanie în sferturi și a eliminat Kazakhstan;
-De notat aici sunt victoriile obținute de Andy Murray în meciul cu Olanda, respectiv revenirea lui Bublik cu Dan Evans. Murray a întors ieri meciul cu Griekspoor (Olanda) de la 2-4 în tiebreak-ul setului decisiv și de la 1-4 în setul decisv, reușind o victorie grea, care a păstrat Marea Britanie în lupta pentru calificarea în sferturi. Bublik a făcut niște eforturi imense cu Evans, încercând să amâne deznodământul și făcând ca totul să se decidă în ultimul meci.
Grupa F (Canada, SUA, Italia)
-Fără să piardă vreun meci la simplu, Canada a fost prima echipă calificată în sferturile de finală, după ce Denis Shapovalov și Vasek Pospisil i-au învins, pe rând, pe Fabio Fognini, Mateo Berrettini, Reilly Opelka și Taylor Fritz;
-SUA și Italia au fost eliminate, procentajele lor la game-urile/seturile câștigate nefiind suficiente pentru a putea prinde sferturile de finală de pe locul 2. Este însă de subliniat faptul că meciul de dublu dintre SUA și Italia (Querrey/Sock vs. Boleli/Fognini) s-a încheiat azi-dimineață la ora 4, ora locală (!).
De asemenea, e important de amintit scandalul produs de decizia canadienilor de a abandona meciul de dublu din confruntarea cu SUA, meci pe care-l câștigaseră deja după cele două victorii de la simplu. Cum un WO se trece în clasament cu 6-0, 6-0, acest rezultat risca să ajute SUA înc azul unei eventuale calificări de pe locul 2. Decizia canadienilor a fost criticată de Djokovic și de Murray, printre alții.
Astfel de situații ciudate (procentaj de seturi, game-uri, etc) sunt însă aproae inevitabile în cazul grupelor de trei, care fac departajările foarte dificile.
Cum arată sferturile de finală
Serbia – Rusia
Australia – Canada
Marea Britanie – Germania
Argentina – Spania
Australia – Canada se joacă în această seară, iar restul sferturilor de finală se vor desfășura mâine. Echipele pentru Australia – Canada arată astfel: John Millman vs. Vasek Pospisil, Alex de Minaur vs. Denis Shapovalov, John Peers/Jordan Thompson vs. Vasek Pospisil/Denis Shapovalov.
IBAN RO51RNCB0079145659320001
Asociația Lideri în Mișcare,
Banca Comercială Română