Nadal salvează o minge de meci, dar nu și meciul, iar Stan își aduce nădragii și forma de la Paris până la Londra
Andrei Năstase | 16 iunie 2015Wawrinka îl bate scurt pe Kyrgios și pare să evite mahmureala post Roland Garros. Nadal schimbă Halle cu Queen’s, dar nu schimbă și norocul primului tur: pierde încă o dată la Dolgopolov și spune că obiectivul său pentru restul anului este calificarea la Turneul Campionilor.
Turneul de la Queen’s propunea astăzi, măcar pe fluturașii de prezentare, câteva meciuri spectaculoase și echilibrate. Între ele, partida dintre Kyrgios și Wawrinka năștea cele mai mari așteptări și, odată cu ele, câteva întrebări.
În primul rând, cum va juca Stan după imensul (și proaspătul) succes de la Paris? Pentru că mulți se așteptau ca izbânda să-l mute într-o nouă stare de contemplație, așa cum s-a petrecut după victoria din Australia, anul trecut. În rând secund, care dintre gemenii Kyrgios va intra pe teren? Cel care făcea sferturi la Wimbledon 2014, după ce-l elimina într-un meci spectacol pe Nadal, sau Kyrgios cel indecis și (aparent) fără chef, spulberat de Murray în turul trei de la Paris?
În fine, ce șort va purta Wawrinka? Căci zilele trecute, Stan declara că celebrul șort de la Paris și-a câștigat dreptul la retragere. Astfel, el lăsa să se-nțeleagă că nădragii-vedetă vor fi retrași din circuit, mai ales că șortul a devenit sold-out în urma succesului pe care purtătorul l-a avut la Roland Garros.
Însă nu. Stan a venit cu același model de șort, și mulți glumesc acum că va purta bermudele și la Wimbledon, dar pe sub șortul oficial (și oficios). Oricum ar fi, povestea pantalonului lui Stan aproape că-i mai interesantă decât cea a meciului său de azi: un doi la zero scurt pentru elvețian, care, din cele trei șanse de break avute, a fructificat două, câte una pentru fiecare set. Victorie seacă, așa cum îi șade bine unui proaspăt campion de Slam. Iar dincolo, Kyrgios a părut preocupat de altele sau, în orice caz, a prins o zi slabă la birou. Nici măcar puncte spectaculoase n-a mai reușit, așa cum ne obișnuise. Astfel, partida prezentată de mulți ca meciul zilei, inclusiv de noi, se încheia după 50 de minute.
După meci, cei doi au avut un schimb interesant de declarații: pe de o parte, Kyrgios a spus că se simte obosit și că a jucat ca și cum nu și-ar fi dorit să fie pe teren. „Mi-a fost dificil să mă motivez, parcă nu-mi doream să fiu acolo. M-am antrenat ok, dar n-am simțit jocul. Am fost bolnav în ultima săptămână. Probabil că o să mă închid în casă pentru câteva zile, o să dorm, o să mă joc pe calculator, o să închid toate canalele de tenis, o să-mi șterg aplicația ATP de pe mobil și o să încerc să mă relaxez un pic. Nu vreau să mă gândesc la tenis pentru o săptămână”.
Replica lui Stan? Amuzat și amuzant: „Cred că Nick vorbește multe, iar pentru presă e interesant. Așa că-s destul de sigur că nu se va închide nicăieri și va fi gata pentru Wimbledon. Nu mă surprinde, interviurile lui sunt mereu amuzante. Am citit înainte de meci că era foarte incitat de provocarea acestui meci, acum zice că a fost bolnav; așa-i el, spune multe lucruri și cred că e foarte interesant, ca jucător, să citești ce zice și să vezi cum gândește el lucrurile”.
Wawrinka va juca următorul meci contra colosului Anderson, cel care l-a bătut ieri pe Hewitt, revenind de la minge de meci. Lleyton s-a aflat la ultima lui apariție pe iarba de la Queen’s, unde a câștigat patru trofee din 17 prezențe.
Între meciul lui Stan și următorul cap de afiș al turneului londonez, adică Nadal vs. Dolgopolov, Muller, Troicki și Dimitrov aveau să treacă, fiecare în trei seturi disputate, de Youzhny, Mathieu și Querrey. Însă lumea îl aștepta pe Rafa, proaspătul campion de la Stuttgart, sătul de înfrângerile timpurii de la Halle, turneu pe care l-a părăsit anul acesta în favoarea cochetului concurs de la Queen’s.
Însă Rafa a venit și nu prea, căci în nici zece minute, Dolgopolov – cel care îl bătuse la ultimul lor meci direct, la Indian Wells, anul trecut – se găsea la 3-0 și mingi de break pe serviciul indecis al spaniolului. Al patrulea game consecutiv nu a venit, dar, chiar și așa, Dolgo avea să ia primul set la trei, pierzând doar șapte puncte pe propriul (și ciudatul) serviciu.
Sigur, pe stilul și estetica loviturilor lui Dolgopolov nu are sens să insistăm; lumea știe deja că mai toate loviturile lui sunt atipice, că Dolgo nu face nimic ca la carte – nici serviciu, nici forehand, nici backhand. Și totuși: ciudat lovește și ciudat se mișcă ucraineanul ăsta! Prezent în loja lui Rafa, chiar și Jose Mourinho, antrenor recunoscut pentru multe altele, mai puțin pentru estetica jocului echipelor sale, pare că se miră de execuțiile lui Dolgopolov.
Într-un set doi mult mai bun decât primul, cu câteva reușite spectaculoase, s-a mers cap la cap, fără mingi de break, până la tiebreak. Iar acolo, de la 3-1 pentru Rafa, se face 3-5, de lumea începe să șușotească în tribună despre posibila eliminare a spaniolului. Însă Rafa face ce știe el mai bine, reușește câteva puncte mari, salvează o minge de meci la 5-6 (cu serviciul slice pe backhand-ul dreptaciului) și închide socoteala la 8-6.
Ni se oferă decisivul, cu Nadal mare favorit. Doar a salvat o minge de meci, doar vine din urmă, doar e Rafa, doar știm clișeul jucătorului mai mic care se sufocă după oportunitatea ratată, ce D-zeu! Și uite că, după 100 de minute de tenis, Nadal are prima sa minge de break. Ai văzut tipul ăsta de revenire de o sumedenie de ori, ești sigur că o va concretiza. Și o face: break Nadal, iar de aici ne pregătim pentru un film în reluare. A câta reluare? Nimeni nu mai știe. Și până la 4-3 și 30-15 pe serviciul său, Rafa nu-ți dă motive să crezi că azi va fi diferit și că Dolgo are șansa lui. De fapt, dacă nu te găsești în tabăra ucraineanului, ești convins că șansa lui a fost acolo, la mingea aia de meci, și că alta nu va mai pupa. Dar Nadal nu tocmai el zilele astea. Poate că e mai aproape de tenisul lui normal, mai aproape decât acum câteva luni, decât acum câteva săptămâni, dar încă nu-i acolo. Dolgopolov, agresiv și inspirat, își ia break-ul înapoi. Apoi, numai el știe cum, salvează trei mingi de break la 4-4 pentru a se apropia la un singur joc de victorie. Și la a doua minge de meci, la 30-40, Dolgo îl depășește pe Nadal la fileu, unde îi și strânge mâna.
Rămâi să te-ntrebi cum s-a întâmplat asta, dar trebuie să te mulțumești cu răspunsul statisticii: Dolgopolov a câștigat toate punctele importante din ultimele patru game-uri, pe care le-a adunat cuminte, total neașteptat.
„Ăsta-i tenisul pe iarbă. Ieri, cel mai mare jucător din toate timpurile pe această suprafață era să piardă, azi a fost rândul meu”, a explicat Nadal, care a continuat: „Obiectivul meu pentru restul anului este să mă calific la Turneul Campionilor. Iar obiectivul principal este să termin anul sănătos. Nu știu dacă mai sunt în calcule pentru un titlu de Slam la cele două și nici nu-mi pasă prea mult, nu? Am motivația necesară pentru Slamuri, iar corpul meu e pregătit. Dar, fie că voi câștiga Slamuri, fie că nu, am câștigat destul în cariera mea. 14 Slamuri sunt destule. Sunt sigur că voi continua să încerc my best”.
Și astfel, cei care așteptau un eventual sfert de finală între Nadal și Wawrinka rămân să caute spectacol în altă parte. La fel cum Rafa va căuta să pregătească turneul de la Wimbledon pe altă iarbă. Cea de la Queen’s nu i-a priit.
Pe celelalte terenuri, Gilles Simon a salvat două mingi de meci pentru a-l întrece pe belgianul Goffin, Kokkinakis l-a eliminat în trei seturi pe puternicul Chardy, iar Andy Murray l-a învins pe Lu.
Halle: Emoțiile lui Federer
Cu o zi înainte, la Halle, Roger Federer a reușit să evite o surpriză și mai mare decât înfrângerea lui Nadal la Londra. Elvețianul s-a luptat serios cu Kohlschreiber, care a avut 5-3 în tiebreak-ul setului decisiv, dar nu a mai găsit niciun punct din următoarele patru. Federer – câștigătorul ultimelor două ediții ale turneului de la Halle – trece cu mari emoții de primul său meci pe iarbă în 2015 și-l va întâlni în turul următor pe Ernests Gulbis, într-o primă întâlnire a celor doi după episodul RG 2014. Sau poate că Fed și-ar fi dorit mai mult un rematch cu Stakhovsky?
N-a mers grozav jocul lui Roger, dar chiar și așa, tot a produs două faze sclipitoare: a pus o minge în teren deși căzuse, iar într-un alt punct, a reușit o combinație mai rară: backhand-lob pe la spate, urmat de un forehand winner.
Genius! Behind-the-back backhand lob and a forehand winner you say? Yeah, no worries, says @rogerfederer. So good. http://t.co/ylCH2sLhxE
— TennisTV (@TennisTV) June 15, 2015
Azi, la Halle, au trecut mai departe mai toți favoriții: Monfils, Nishikori, Berdych și Robredo, cu toții și-au asigurat locul în optimi. Nu înainte ca Gael să mai ofere unul dintre momentele de magie caracteristice.
Hot-shot Gael Monfils #cealtcevaenou https://t.co/NgouJVF8CT
— Treizecizero.ro (@treizecizero) June 16, 2015
Turneul Campionilor stă pe loc
Anul acesta, după ediția din noiembrie a Turneului Campionilor, contractul dintre ATP și O2 urmează să expire, numai că turneul nu va pleca nicăieri prea curând. Și asta pentru că, potrivit The Telegraph, cele două părți au agreat un nou contract, valabil până în 2019. Contracandidatele serioase au fost Beijing și Abu Dhabi, dar, până la urmă, a fost greu ca ATP să ignore profitabilitatea pe care o asigură an de an competiția la O2. Așa că, dacă n-ați fost până acum la Londra, în noiembrie, mai aveți ceva timp să o faceți. Merită!
IBAN RO51RNCB0079145659320001
Asociația Lideri în Mișcare,
Banca Comercială Română