Nadal pierde încă o dată cu Fognini, începe sezonul de zgură la fel ca în 2014. Îl va termina la fel ca în 2014?
Treizecizero | 23 aprilie 2015Rafa nu reușește să confirme săptămâna promițătoare din Monte Carlo și pierde din nou timpuriu la Barcelona. E (încă) prea devreme pentru concluzii dramatice vizavi de Roland Garros? E.
Pentru al doilea an la rând, Rafa Nadal nu reușește nici măcar să prindă weekendul la Barcelona, turneu pe care l-a câștigat de opt ori de-a lungul carierei și unde adunase, la un moment dat, nici mai mult, nici mai puțin de 41 de victorii consecutive. Azi, campionul spaniol a fost eliminat de Fabio Fognini, într-o repetiție surprinzătoare a înfrângerii suferite în fața italianului în semifinalele de la Rio, din februarie. Dacă atunci Rafa era încă abia revenit în circuit și departe de a-și fi regăsit reperele, două luni mai târziu, jocul său continuă să sufere. Însă chiar și în aceste condiții, un eșec azi nu era luat în calcul: după ușorul reviriment arătat la Monte Carlo, unde n-a putut fi oprit decât de Djokovic, Nadal jucase excelent în primul meci de la Barcelona, cel cu Nicolas Almagro, și avea mari așteptări de la acest turneu, în ciuda unui traseu considerat dificil. În schimb, Fognini, inconstant ca întotdeauna, nu avea de partea sa o tradiție prea grozavă în Catalunya, unde pierduse de cinci ori în primul tur, din tot atâtea participări. Factorul revanșă era și el de luat în calcul. Însă toate aceste lucruri au fost contrazise pe teren, unde Fognini a făcut încă o dată un meci excelent și s-a impus cu 6-4, 7-6. El devine astfel primul jucător în afara lui Djokovic care îl învinge pe Nadal DE DOUĂ ORI pe zgură în același an.
Ținut mereu sub presiune de italian, Nadal a reușit doar 17 lovituri direct câștigătoare, la pachet cu 30 de erori neforțate, față de un raport 34/35 la Fognini. Ca în alte ocazii recente când a pierdut, Nadal a lovit slab pe forehand, Fabio făcându-i față cu succes pe această parte. “Forehandul meu n-a avut putere, n-a avut viteză, n-am avut deloc control. Forehandul meu a fost, de-a lungul timpului, cea mai bună armă a mea. Dar azi el a fost banal, nu a fost o lovitură demnă de clasamentul meu și de cariera mea. Am nevoie ca forehandul meu să poată să-i împingă pe adversari în spate”, a spus Nadal pe un ton neobișnuit de drastic.
De altfel, declarațiile lui au continuat pe aceeași notă. Una dintre ele a făcut rapid turul Twitterului:
A good Rafa quote: “Fabio played better and he deserved to win. I did not deserve to win. I have to accept it or die,”
— Tumaini Carayol (@tumcarayol) April 23, 2015
Fognini a lovit mai adânc în primul set și a reușit să concretizeze o minge de set la 4-5, când Rafa servea pentru a rămâne în set. Nadal a revenit în setul secund: a făcut un prim break în game-ul de început al setului, după șapte egalități, apoi alte două. Dar în niciuna dintre cele trei situații el n-a reușit să-și consolideze, Fognini revenind de fiecare dată. Ultima oară, la 5-4, când Nadal servea pentru a trimite meciul în decisiv, când Fognini a răspuns cu hotshot-ul de mai jos. S-a ajuns în tiebreak, care a oglindit perfect meciul: Fabio s-a desprins la 6-3, Nadal a salvat trei mingi de meci, dar italianul și-a păstrat cumpătul și a făcut surpriza la a patra șansă.
Rafa a părut destul de marcat de noul pas înapoi, mai ales în condițiile în care reușise să construiască un pic de momentum în săptămâna petrecută la Monte Carlo, pe care a declarat-o prompt cea mai bună și cea mai satisfăcătoare a anului. La conferință a scuturat des din cap și a avut un ton destul de gri, folosind cuvinte tari. “Am jucat foarte prost, am jucat așa cum nu ar fi trebuit să o fac. N-am fost deloc agresiv. Am greșit mult mai multe mingi decât o fac de obicei și nu am reușit să păstrez avantajul, atunci când l-am avut. Să am de trei ori break în setul secund și să fiu mereu egalat e un dezastru. Nu meritam să câștig azi. Fabio a jucat foarte bine și merita victoria. Până când nu lămuresc aceste căderi, voi continua să fiu vulnerabil în acest sezon“.
“E o zi grea pentru mine, pentru că simțeam că începusem să joc mai bine. Voi continua să muncesc. Sunt convins că tot acest drum de după accidentare, cu suișuri și coborâșuri, va ajunge la un sfârșit“, a mai spus el.
În pofida situației nu tocmai grozave în care se află, ea nu e cu nimic diferită de cea din 2014. Și atunci, ca și acum, Nadal a început slab sezonul de zgură, pierzând timpuriu atât la Monte Carlo, cu Ferrer, cât și la Barcelona, cu Almagro. Interesant, ambele înfrângeri au fost răzbunate în aceleași locuri anul acesta. Ulterior, el a revenit, câștigând titlul la Madrid, jucând finala la Roma, apoi încheind sezonul de zgură cu un nou titlu la Roland Garros. Grand Slam-ul de la Paris este și de această dată principalul obiectiv al anului. Din mai multe puncte de vedere, cel mai important fiind cel al încrederii, Rafa simte că trebuie să-și apere cetatea de la Paris, de altfel și cea mai bună șansă a lui de a mai adăuga anul acesta la totalul de 14 Slamuri.
Nu-s multe semne dătătoare de optimism la această fază a anului pentru fanii săi, însă setarea corectă a perspectivelor ar ajuta: e realist să ne gândim că Rafa va putea continua la nesfârșit în ritmul infernal în care ne obișnuise, câștigând trei sau patru turnee pe zgură an de an, între aprilie și iunie? Nu. E prematur să-l scoatem din postura de favorit la Roland Garros? Categoric, da. Va avea un impact înfrângerea de azi la ora startului turneului de la Paris? Puțin probabil. Chiar și plecând de la premisa că el nu va reuși nici la Madrid și nici la Roma un rezultat pe măsura așteptărilor, tot ar fi o eroare ca Nadal să fie considerat fără șanse reale la titlul de la Roland Garros. Istoria ne-a arătat în atâtea ocazii că Rafa se poate regenera din situații dintre cele mai grele, iar un jucător de nivelul său poate oricând să găsească inspirație chiar în timpul turneului de la Paris, dacă n-o va fi făcut deja până atunci. În plus, el mai beneficiază de un argument: numărul jucătorilor activi care să-l fi bătut pe zgură în trei seturi din cinci este egal cu zero. Iar numărul jucătorilor care ar putea să-l bată în trei seturi din cinci, care ar avea armele necesare, este redus poate la degetele unei singure mâini.
În atare condiții, va depinde mult de tabloul pe care îl va avea Rafa la Paris, mai exact dacă va nimeri pe drumul lui Djokovic, pe care, în teorie, îl poate întâlni chiar și în sferturile de finală. El va reveni pe locul al 4-lea după această săptămână, chiar dacă Nishikori este acum într-o poziție bună ca să-și apere titlul de anul trecut; însă Rafa are puncte zdravene de apărat în cele două turnee Masters care urmează și va fi angrenat, cel mai probabil, într-o luptă în cinci, alături de Raonic, Nishikori, Berdych și Ferrer, pentru locul al patrulea înainte de RG.
Așadar, clasamentul nu-l ajută. Forma nu-l ajută. Încrederea nu-l ajută. Rezultatele nu-l ajută. Și, pentru prima oară în ultimul deceniu, până și percepția publică vizavi de șansele lui la Paris tinde să fie una negativă. Nadal, în postură de outsider pentru Roland Garros? Ce poate fi mai periculos de atât?
Barcelona, sferturi: Nishikori – Bautista Agut, Klizan – Robredo, Kohlschreiber – Ferrer, Andujar – Fognini.
— Treizecizero.ro (@treizecizero) April 23, 2015
București, sferturi de finală: Simon – Gimeno Traver, Karlovic – Vesely, Garcia Lopez – Rosol, Monfils – Bolleli.
— Treizecizero.ro (@treizecizero) April 23, 2015
IBAN RO51RNCB0079145659320001
Asociația Lideri în Mișcare,
Banca Comercială Română