Rafael Nadal câștigă Roland-Garros a 13-a oară! Rafa egalează recordul lui Roger Federer, 20 de titluri de Grand Slam!
Treizecizero | 11 octombrie 2020Este victoria cu numărul 100 la RG pentru Nadal, care reușește astfel să egaleze recordul istoric de Slamuri al lui Roger Federer, care conducea în această ierarhie din 2009, când a depășit recordul deținut pe atunci de Pete Sampras. Cei doi au acum fiecare câte 20 de astfel de titluri. Djokovic îi urmează, cu 17.
O reducere cu totul specială, la o ocazie specială. Discount de 50 la sută la orice produs din Shop-ul 30-0, ofertă valabilă până duminică seara, la ora 23:59. Profită fără limită! Ca să activezi reducerea, selectează-ți produsele dorite și folosește codul de voucher de mai jos atunci când finalizezi comanda în SHOP, AICI. Codul de voucher este:
FINALARG
Rafael Nadal rescrie istoria tenisului la Roland-Garros: marele campion spaniol a câștigat pentru a 13-a oară turneul de Grand Slam din capitala Franței, printr-o victorie în fața unuia dintre cei doi mari rivali ai săi. A fost 6-0, 6-2, 7-5 pentru Nadal în fața lui Novak Djokovic.
Este victoria cu numărul 100 la RG pentru Nadal, care reușește astfel să egaleze recordul istoric de Slamuri al lui Roger Federer, care conducea în această ierarhie din 2009, an în care a depășit recordul deținut pe atunci de Pete Sampras. Cei doi au acum fiecare câte 20 de astfel de titluri. Djokovic îi urmează, cu 17.
Nu putea fi mai potrivită sărbătorirea acestei borne de către Nadal decât printr-o evoluție formidabilă, în fața unui oponent atât de puternic precum Djokovic. În fața unei asemenea ocazii, Rafa a produs poate una dintre cele mai bune evoluții ale sale din cele 100 de meciuri câștigate de-a lungul anilor pe zgura parisiană, acolo unde s-a dovedit încă o dată imposibil de învins.
Nadal a fost la un nivel foarte înalt încă din start, desprinzându-se la două break-uri într-un început de meci foarte intens. Super agresiv din spate, ajungând constant cu succes la scurtele foarte frecvente ale lui Djokovic și cu o defensivă ireproșabilă, Nadal a greșit foarte puțin – doar 6 UE în primele două seturi – și i-a lăsat puține opțiuni unui Djokovic evident afectat de felul în care arăta scorul. Sârbul a strâns meciul în setul trei, dar n-a avut vreo șansă reală de a trece în controlul meciului.
A fost o finală istorică, într-o rivalitate istorică, jucată în condiții istorice: un meci în octombrie, în condiții indoor, într-un an dificil pentru sport și pentru întreaga omenire. Doar AO s-a jucat în condiții normale; RG a fost amânat în septembrie-octombrie, Wimbledon a fost anulat, iar USO s-a jucat fără spectatori. Acesta a fost ultimul meci de Grand Slam din 2020.
Clasamentul titlurilor de Grand Slam arată acum astfel:
Roger Federer și Rafael Nadal: 20; Novak Djokovic: 17; Pete Sampras: 14; Roy Emerson: 12; Bjorn Borg și Rod Laver: 11
Reacțiile pe Twitter
Finala pe seturi
Primul set: Nadal 6-0
Într-o finală istorică, avem un prim set istoric. Rafael Nadal îl câștigă cu 6-0, un scor cu totul neașteptat. Djokovic nu a jucat ca de un 0-6, dar pur și simplu nu a găsit nicio cale de a închide un game în fața lui Nadal, deși a condus pe propriul serviciu și cu 40-0. Calitatea schimburilor a fost foarte ridicată în aceste prime 45 de minute ale finalei, iar felul în care cei doi au acoperit terenul este la cele mai înalte cote, dar intensitatea adusă în absolut fiecare punct de către Nadal n-a primit răspuns.
Importanța primului set este masivă. Câștigătorul primului set a câștigat și meciul în ultimele 13 meciuri Rafa-Nole. În plus, Rafa are un bilanț de 111-0 în meciuri de 3 din 5 pe zgură atunci când câștigă primul set.
Este primul set pierdut de Djokovic cu 6-0 într-o finală de Grand Slam și abia al doilea set de 6-0 din istoria meciurilor celor doi; precedentul, Roma 2019, tot pentru Nadal. Totuși, Djokovic a câștigat 5 din cele 10 meciuri anterioare din carieră în care a primit un 6-0.
Rafa a avut 10 winners și doar 2 unforced errors în primul set; Novak, 11 cu 13.
Cu acest set, am primit și un răspuns rapid despre impactul pe care l-ar putea avea condițiile indoor. Este prima finală în condiții indoor din istoria Roland-Garros, iar asta, în teorie, ar fi trebuit să-l ajute pe Djokovic.
Setul al doilea: Nadal 6-2
Djokovic pare să-și fi pierdut complet direcția, semn că scorul drastic din primul set și inabilitatea de a lega o serie mai bună de puncte îl apasă serios. Novak a salvat trei BP în primul game al setului, apărând pe tabelă, dar nu își mai poate apăra serviciul în următoarele două ocazii, căzând iar în urmă cu două break-uri.
Nadal este peste tot, și în apărare, și în atac, și nu poate greși azi. În continuare, multe pleacă și de la serviciul lui Novak, care nu îl deranjează suficient pe oponentul său, permițându-i acestuia să facă trecerea din apărare în atac foarte repede în punct.
Djokovic reușește primul game pe propriul serviciu în care nu a avut de salvat mingi de break abia la 2-5 în primul set, ceea ce spune multe. Nadal servește însă apoi cu încredere setul secund, desprinzându-se la 6-0, 6-2. Doar șase erori neforțate în cele două seturi pentru spaniol!
Setul al treilea: Nadal 7-5
Mai bine pentru Djokovic în acest set; Nole recuperează un break și dă semne de viață, inclusiv prin limbajul corpului, cu o clasică reacție de descătușare după ce egalează la 3-3. Explicabil: a fost primul său break în această finală, după mai bine de două ore frustrante pentru sârb. Descătușat, Djokovic e dominant pe următorul său serviciu, pentru 4-3. Nadal răspunde pe măsură, oprindu-i seria, pentru 4-4, apoi își oferă o șansă de break, dar Djokovic e prezent și consolidează pentru 5-4. Ambii joacă bine în aceste momente. Dar Novak face o dublă greșeală la 5-5 și minge de break, cedând într-un moment crucial al meciului.
Rafa închide meciul cu un as. Ce performanță!
Înaintea finalei
-A 56-a întâlnire dintre Rafael Nadal și Novak Djokovic se anunța a fi una dintre cele mai încărcate de istorie și semnificații dintre toate întâlnirilor lor de până acum. Pentru că indiferent de învingător, istoria la nivelul turneelor de Grand Slam urma să se schimbe. Novak Djokovic se lupta pentru Grand Slamul cu numărul 18, adică o apropiere de Rafael Nadal (19) și Roger Federer (20), respectiv încă un pas făcut spre îndeplinirea obiectivului declarat de a fi jucătorul cu cele mai multe Slamuri câștigate. Dar mai ales, Nole căuta să devină primul jucător din Era Open care câștigă toate cele patru turnee de Grand Slam de cel puțin două ori.
-În partea cealaltă, Rafael Nadal era în cea mai bună poziție de a-i egala recordul lui Roger Federer la nivelul trofeelor de Grand Slam. Pe lângă asta, oportunitatea de a câștiga titlul cu numărul 13 (!) la Roland Garros și de a ajunge la 100 de victorii la turneul parisian (recordul lui Rafa la Roland Garros era 99-2 înaintea finalei).
-Rafa și Novak se confruntau pentru a 56-a oară, scorul întâlnirilor directe fiind 29-26 în favoarea lui Djokovic. La Roland Garros, scorul era 6-1 pentru Rafa, cu ultimul meci câștigat clar de Djokovic, în sferturile de finală din 2015. Rafa trecuse de Djokovic în 2014 (finală), 2013 (semifinale), 2012 (finală), 2008 (semifinale), 2007 (semifinale), 2006 (sferturi de finală).
-În drumul către finală, Rafa nu cedase niciun set, dar fusese suficient testat de Diego Schwartzman în semifinale, Nole pierduse pe drum trei seturi (unul cu Pablo Carreno Busta în sferturi, două cu Stefanos Tsiptsipas în semifinale).
-Ce spunea Rafa înaintea finalei: „Când joc împotriva lui Novak, trebuie să joc cel mai bun tenis al meu. Fără a juca cel mai bun tenis al meu, situația va fi una foarte dificilă. Știu că este un teren unde am jucat întotdeauna bine timp îndelungat, și asta ajută. Dar în același timp, și el are un record impresionant aici ajungând în finală aproape de fiecare dată. Este unul dintre cei mai dificili adversari posibili. Dar eu sunt aici să dau tot ce am mai bun. Îmi place să joc în acest scenariu. Știu că trebuie să fac un pas înainte. Cred că deja am făcut unul vineri, dar pentru finală nu e suficient. Trebuie să mai fac unul”.
-Ce spunea Djokovic înaintea finalei: „Am jucat cu Rafa mai mult decât am jucat cu orice alt jucător. Întâlnirile noastre directe sunt cele mai multe din istoria acestui sport. Cantitatea de meciuri pe care le-am jucat împreună e deja aproape de 60 de meciuri. El e, categoric, cel mai mare rival al meu. Sunt în ultimul meci al turneului, joc împotriva celui mai mare rival al meu, am de depășit cel mai mare obstacol pe care cineva îl poate avea de trecut. La asta se rezumă tot. Dar am mai fost acolo. Am mai făcut asta. Înțeleg ce trebuie făcut și cum trebuie să mă pregătesc pentru a face față”.
IBAN RO51RNCB0079145659320001
Asociația Lideri în Mișcare,
Banca Comercială Română