„Momentul ar trebui să fie un reminder pentru toată lumea. Gândiți-vă că nu știm câți ani mai avem în față. Să ne bucurăm cât se mai poate”
Adrian Țoca | 6 februarie 2020Gabriela Ruse va fi cea care va da startul întâlnirii România – Rusia, debutul ei în Fed Cup. „Monica mi-a spus că e șansa mea acum și să dau tot ce am când ies pe teren. Am văzut din afară cât suflet au pus fetele în meciurile de Fed Cup. Acum pot să simt și eu cum e”.
Raluca Olaru joacă pentru România la Fed Cup din 2007, când a debutat la simplu întâlnindu-le pe Caroline Wozniacki și pe Patty Schnyder. A trăit pe viu poate cele variate formule prin care a trecut această echipă, alături de care a trăit atât teribilele grupe zonale, în interminabile meciuri de baraj cu Polonia sau Israel, cât și vârful de anul trecut, semifinala cu Franța.
Acum, când echipa s-a schimbat din nou, Raluca nu și-a putut stăpâni o clipă de nostalgie, atunci când am discutat, la Melbourne, despre formula României contra Rusiei. Cum știm deja, după câțiva ani în care Fed Cup a fost o prioritate, iar echipa a putut să se bucure de tot ce-a avut mai bun tenisul feminin românesc, în 2020 jucătoarele de top n-au mai avut de ales și au trebuit să sacrifice Fed Cup, pentru a-și putea urmări alte obiective. Simona Halep își canalizează energia spre turneul olimpic și restul turneelor mari, Irina Begu caută să-și refacă clasamentul și să se califice la JO, pentru a juca la dublu alături de Simona, iar Monica Niculescu își prioritizează sănătatea, după ani la rândul în care a fost motorul echipei.
„Într-un fel, era de așteptat, mai devreme sau mai târziu, să se ajungă în situația asta, să vină momentul când…”, începe Raluca, dar se oprește imediat, evitând parcă să dea un nume situației în sine.
„Evident că nu ne doream asta acum, și atâta vreme cât generația asta, noi toate, încă jucăm, normal că era de dorit să fim toate la echipă. Dar a venit acum momentul și nu putem decât să vedem ce putem face de acum înainte și să le pregătim pe fete pentru viitor. Să pasăm mai departe din experiență și din trăiri. Mai mult de atât, ce putem să facem?”
Raluca spune că este pregătită în orice moment să ajute echipa cu orice, chiar și dintr-o postură de mentor, fiind jucătoarea cu cea mai mare experiență din noua formulă a României, care se pregătește să le debuteze pe Irina Bara, Gabriela Ruse sau Jaqueline Cristian. Ana Bogdan, numărul 1 al echipei, este și ea debutantă la simplu.
„Eu oricum sunt disponibilă oricând, pentru fetele mai tinere, dacă au o întrebarea, tot timpul sunt deschisă. În general, când merg la Fed Cup, eu sunt acolo pentru echipă; echipa decide, căpitanii decid, dacă au nevoie de mine, sunt acolo. Sigur o să am cu ce să le ajut pe fete, cu niște sfaturi, dacă au nevoie.”
Momentul de la Australian Open – unde, parcă simbolic, pe tabloul de simplu au fost prezente exact numele care au fost în prim-planul tenisului românesc de mai bine de un deceniu (Simona Halep, Sorana Cîrstea, Irina Begu, Monica Niculescu) – a fost o ocazie potrivită pentru a realiza impactul pe care acest grup l-a avut. Am întrebat-o pe Raluca dacă e un motiv de părere de rău că echipa n-a primit încă o șansă, în formula ei cea mai bună, la o altă încercare în Fed Cup.
„Nu, nu consider că e o șansă ratată pentru că toate performanțele avute de fetele astea în acești ani sunt un rezultat al muncii individuale, al echipelor lor și al anilor de eforturi și voință…
Faptul că au reușit să se adune împreună și să aibă rezultate bune și în Fed Cup e foarte bine, e bravo lor. Dar fiind an de Olimpiadă, eu înțeleg. Sincer, la urma urmelor, e de înțeles, nu e nimic ciudat. Chiar e un an greu. Irina are motivele ei foarte bune, Simona are motivele ei foarte bune, Sorana din păcate a zis că nu mai joacă, iarăși e decizia ei. Adică nu mi se pare locul nimănui să le reproșeze ceva. Deloc.”
Totuși, Raluca nu vede aici neapărat finalul echipei în acea formulă. „Nu, e doar prima oară când se întâmplă să nu le avem pe niciuna din acel grup. Dar momentul ar trebui să fie un reminder pentru toată lumea. Gândiți-vă că nu știu câți ani o să mai fie în față pentru toate dintre noi. Bucurați-vă, cât încă se mai poate. Și noi, inclusiv, să ne bucurăm”, a conchis ea.
Și apoi, a spus ea atunci, meciul cu Rusia rămâne oricum deschis. „Orice e posibil. Poate are Gabi (n.r. Ruse) un breakthrough. Și Andreea Mitu a avut atunci, cu Canada. Nu știi niciodată în Fed Cup”, a adăugat Raluca.
Ana Bogdan găsește inspirație la Simona Halep
Înapoi către meciul din weekend (al cărui context e detaliat aici), și nu trebuie să te gândești foarte mult ca să realizezi că estimarea Ralucăi e corectă. Rusia arată favorită pe hârtie, însă rusoaicele au și ele aceeași problemă, cea a lipsei de experiență în Fed Cup, ceea ce nivelează dramatic raportul de forțe, mai ales în condițiile unui meci în deplasare. Alexandrova și Kudermetova, jucătoarele alese pentru meciurile de simplu, sunt, la rândul lor, într-o situație similară cu echipa noastră; Alexandrova nu are niciun meci la activ, în vreme ce Kudermetova are câte unul la simplu și unul la dublu, ambele pierdute.
Dincoace, liderul României în acest weekend este Ana Bogdan, care a mai jucat în Fed Cup la Cluj, dar la dublu, chiar alături de Raluca Olaru.
„Nu m-am gândit că se va întâmpla așa, dar iată-mă acum pregătindu-mă pentru primul meu meci de simplu la Fed Cup”, a spus Ana pentru site-ul Fed Cup. „Acum doi ani când am fost prima dată în echipă, speram să trăiesc un astfel de moment, să fiu cea care să conducă echipa la simplu, iar acum se întâmplă. Trebuie să îmbrățișez ocazia, să mă bucur de ea și să o trăiesc din plin”.
Ana spune că o inspiră Simona Halep, ale cărei eforturi de anul trecut Ana speră să le poată replica. „Simona a trimis un mesaj căpitanului, urându-ne noroc și spunându-ne că o să ne susțină și o să ne facă galerie; toată echipa a primit mesajul. Pentru mine, Simona e o adevărată inspirație. E o sportivă extraordinară, o mare campioană. Am văzut-o cum am jucat în meciul cu Cehia de anul trecut, cât de dedicată a fost echipei, sper doar să pot să fiu și eu la fel”, spune Ana, care pleacă la drum cu un mic avantaj în meciul cu Veronika Kudermetova, pe care a învins-o în ambele întâlniri de până acum din circuit.
Dar arma secretă ar putea fi Gabriela Ruse, anunțată drept jucătoarea numărul 2 la simplu, care are șansa de a deschide întâlnirea, întâlnind-o pe Ekaterina Alexandrova, cea mai în formă rusoaică, în meciul de debut. Gabriela are destule argumente în favoarea ei, iar personalitatea ei ar putea să-i fie de ajutor în acest meci: Gabi nu e cineva care să se teamă de ocaziile mari, pe care le îmbrățișează. La Cluj are un motiv în plus să facă asta, pentru că n-are absolut nimic de pierdut. Energia ei s-ar putea să conteze enorm, ar putea să implice publicul și să îi facă viața grea Alexandrovei, mai ales că e primul meci al weekendului. În plus, are arme cu care s-o deranjeze pe adversara ei. În cuvintele Ralucăi de la Melbourne: „Poate are Gabi un breakthrough„.
„Monica mi-a spus că e șansa mea acum și să dau tot ce am când ies pe teren”, a spus Gabi, de asemenea citată de site-ul Fed Cup. „Am văzut din afară cât suflet au pus fetele în meciurile de Fed Cup. Acum pot să simt și eu cum e”.
„Mă bucur foarte mult să fiu aici, mă simt foarte bine şi sper să aduc victoria şi punctul pentru România. Pregătirea unui meci de Fed Cup este un pic diferită, însă Ana (n.r. – Ana Bogdan) a jucat împotriva Ekaterinei Alexandrova şi mi-a dat câteva sfaturi. Sper să joc cât de bine se poate, să facem o treabă bună, şi să producem o surpriză acasă.” – Gabriela Ruse
România – Rusia, meci de baraj pentru calificarea la Turneul Final al Fed Cup, se joacă vineri și sâmbătă, la Cluj. Vineri, programul începe de la ora 16:00; sâmbătă, de la 14:00.
IBAN RO51RNCB0079145659320001
Asociația Lideri în Mișcare,
Banca Comercială Română