Modificări după Australian Open: Simona Halep caută un nou antrenor după despărțirea de Adrian Marcu și Daniel Dobre
Treizecizero | 1 februarie 2022Simona Halep va continua sezonul 2022 fără Adrian Marcu și Daniel Dobre, în vreme ce Gabriela Ruse nu va mai fi antrenată de Andrei Cociașu.
Simona Halep va continua sezonul cu o nouă formulă de echipă, după ce s-a despărțit după Australian Open de Adrian Marcu și Daniel Dobre, antrenorii cu care a lucrat în ultimele luni după revenirea în circuit post-accidentarea din primăvara trecută.
Adrian Marcu și Daniel Dobre au devenit antrenorii principali ai Simonei din septembrie anul trecut. În această formulă, Simona a reușit, treptat, să-și recapete forma sportivă, jucând finala la Cluj, pe finalul sezonului trecut, apoi câștigând primul titlu după un an și jumătate, în startul de an, la Melbourne Summer Set. Simona a pierdut însă, mai apoi, în optimile de finală la Australian Open, învinsă de Alize Cornet.
Informația a fost publicată prima dată de Digisport, și a fost verificată independent de 30-0.
De la începutul ascensiunii ei în tenisul mare, Simona a lucrat în varii formule cu antrenori ca Wim Fissette, Victor Ioniță, Adrian Marcu, Daniel Dobre (cu aceștia, în mai multe rânduri), Artemon Apostu-Efremov (de la începutul lui 2020 până în mai 2021) sau Andrei Pavel. Dar personalitatea care și-a pus amprenta cel mai mult asupra traseului ei din ultimul deceniu a fost Darren Cahill.
Simona a încheiat colaborarea cu Darren Cahill toamna trecută, după US Open, cei doi punând capăt unei perioade de succes care a început oficial din startul sezonului 2015 – cu o pauză pe parcursul sezonului 2019. A fost unul dintre cele mai mediatizate parteneriate din circuitul feminin, dar și unul dintre cele mai transparente. Cei doi au vorbit deschis, în mai multe ocazii, despre cum comunică și cum evoluează relația lor; de asemenea, în interacțiunile din sesiunile de on-court coaching a putut fi urmărită pe viu, în focul luptei, dinamica dintre cei doi.
Despre comunicarea cu Darren, Simona spunea pentru 30-0, în timpul Australian Open: „Darren este un om deosebit și de care mi-e dor, pot să spun, să fie în echipa mea. Ne-am întâlnit de câteva ori aici și a fost plăcut. Am o echipă bună acum. Antrenorul meu e o persoană grozavă, de asemenea. Mă simt bine cu echipa mea. Dar îmi e dor de Darren. Nu simt că s-a schimbat ceva foarte mult. Poate s-a schimbat un pic spiritul din echipa mea. Uneori, când lucrezi atâția ani cu o persoană, chiar îți e dor de persoana acea. Dar e ceea ce e. Ce am de făcut e să privesc înainte și să îmi joc tenisul cel mai bun.”
Jucătoarea, care va reveni pe teren peste două săptămâni, odată cu turneul de la Dubai, nu este încă gata să facă un anunț în ce privește componența echipei ei.
Gabriela Ruse și Andrei Cociașu au pus punct
O altă mutare importantă a venit azi în echipa Gabrielei Ruse, jucătoarea verii trecute în tenisul românesc. Ea și Andrei Cociașu nu vor mai lucra împreună, punând capăt unui parteneriat care începuse foarte promițător, și care a atras atenția după cele două finale consecutive jucate în sezonul precedent și după intrarea în Top 100.
„Când am bătut palma la începutul verii trecute, am stabilit împreună că Top 50 WTA este un obiectiv cât se poate de tangibil și realist, având în vedere oceanul de potențial în care se scălda tenisul ei. Am crezut amândoi zi de zi în această viziune și mă declar foarte norocos și recunoscător să fi luat parte la parcursul excepțional din ultimul an. Primul titlu WTA, prima finală WTA, prima victorie pe tabloul principal al unui Grand Slam și un salt de 150 locuri până pe locul 61 mondial. Amintiri de neuitat!”, a scris antrenorul pe o rețea de socializare, mulțumindu-i Gabrielei pentru șansa oferită.
Într-o declarație pentru Europa FM, Andrei a adăugat că „Visul ei e să ajungă în top 10 mondial și cred cu ardoare că poate reuși asta”.
Referitor la un eventual parteneriat cu Simona Halep, fostul antrenor al Gabrielei a adăugat, pentru Europa FM: „Aș rămâne cu adevărat surprins să se întâmple asta, având în vedere mai ales colaborarea ei cu Darren, deci aș rămâne surprins să îmi propună. În cazul foarte puțin probabil al acestui scenariu, bineînțeles că aș fi ridicol de onorat și de privilegiat. M-aș simți pregătit de acest job.”
Andrei Cociașu a mai fost la un moment dat în staff-ul Simonei ca sparring partner.
Într-un interviu pentru 30-0 din toamna trecută, interviu elocvent pentru filosofia lui ca antrenor, Cociașu spunea că „unul din cele mai fascinante aspecte ale jobului meu e latura asta pedagogică. Asta consider că poate să facă diferența, că e o discuție la o cafenea sau după un meci dureros, sau că e o discuție când i-e greu, la 3 dimineața, dacă sună și are o problemă. Americanul zice că the devil is in the details, și chiar are dreptate. Poate atunci nu pare ceva wow acea discuție, dar longterm poate să fie.
De exemplu, Darren Cahill, un alt imens mentor de-al meu: dacă asiști la un antrenament cu el, nu poți să zici că vine cu vreo temă extraordinară, sau cu detalii tehnice pe care nu le-ai mai auzit niciodată, numai că reușește să descopună lucruri atât de complexe – ceea ce mi se pare caracteristic tuturor oamenilor atât de buni în job – ia lucruri complexe, le descompune în cea mai simplă formă. Și pe latura psihică, wow. Chiar cred că-i cel mai bun ever din WTA. Și Nigel Sears mi se pare excepțional.”
Despre obiectivele lui ca antrenor, Andrei a adăugat:
„Mă bucur la maxim de ce se întâmplă. Unii spun că visează să câștige un Grand Slam alături de o jucătoare, alții visează să ajungă numărul 1, eu doar visez să mă trezesc în continuare în fiecare dimineață simțindu-mă norcos, știind că lucrez cu jucătoare extraordinare și să mă bucur de acest proces longeviv, crud și extenuant câteodată, de a ajuta o jucătoare să se dezvolte. Latura pedagogică și feministă din acest job sunt foarte cool.”
Foto: Transylvania Open
IBAN RO51RNCB0079145659320001
Asociația Lideri în Mișcare,
Banca Comercială Română