Esențialul zilei: Mladenovic o elimină pe deținătoarea titlului. Carreno Busta câștigă dramatic cu Raonic
Radu Marina | 5 iunie 2017Știm primele sferturi de finală: Djokovic – Thiem, Nadal – Carreno Busta, respectiv Mladenovic – Bacsinszky, Ostapenko – Wozniacki
Kristina Mladenovic o elimină pe campioana de anul trecut. Meciul Muguruza – Mladenovic era unul dintre cele mai așteptate ale zilei, și nu a dezamăgit neapărat; sau dacă a făcut-o, în mod sigur nu prin dramă. Deși în primele două seturi au fost multe puncte fragmentate și greșeli de ambele părți, combinate cu multe duble greșeli, nivelul a fost destul de ridicat. În decisiv a fost o adevărată luptă. S-a jucat intens, aspru și cu multe reușite. Mladenovic a început setul trei cu break și pe măsură ce setul a avansat a fost din ce în ce mai solidă. A lovit cu forehand-ul inside out excelent, a câștigat majoritatea schimburilor agresive cu Muguruza, a variat foarte bine înălțimea mingilor, a folosit slice-ul, a pus scurte – iar asta i-a tăiat de cele mai multe ori avântul Muguruzei, obișnuită cu un anumit ritm.
Le match du jour / Match of the day : @KikiMladenovic vs Garbiñe Muguruza #DrivetoTennis #RG17 @Peugeot pic.twitter.com/SLEpoXdFfY
— Roland-Garros (@rolandgarros) June 4, 2017
Poate și mai important, pe lângă aceste aspecte ale jocului Mladenovic s-a folosit din nou de public, a cerut ajutorul după fiecare punct mai intens, iar asta a pus o presiune și mai mare pe Muguruza care a fost fluierată pentru aproape orice făcea pe teren (iar la final a cerut publicului să nu o aplaude). Atitudinea publicului francez a afectat-o; în multe momente în setul trei a părut indecisă, a lovit fix în racheta franțuzoaicei la un punct important pe care îl putea câștiga facil, a jucat cu teamă și, deși conducea foarte bine punctul, atunci când trebuia să finalizeze rata complet lovitura.
Defending champ Muguruza falls, and admonishes the pro-Kiki crowd on her way to the locker room. #RG17 pic.twitter.com/CzxzPVoPvu
— Chris Oddo (@TheFanChild) June 4, 2017
And Garbine’s breakdown. @GarbiMuguruza pic.twitter.com/7HMi0rEHxF
— Andi 🐻 (@GOATrena) June 4, 2017
În mod categoric, un meci și o înfrângere dezamăgitoare pentru Garbi, lucru care s-a simțit vizibil la conferința de presă, acolo unde a izbucnit în lacrimi și a răsuflat cu o înțepătură la adresa lui Kiki. Pe de altă parte, pentru Muguruza urmează o perioadă în care va mai dispărea din presiune și va putea aborda meciurile cu ceva mai multă relaxare.
Congrats to k. Mladenovic.@GarbiMuguruza very proud of you.Never simple to be defending champion.To the French crowd, pathetic, no class!!
— Sam Sumyk (@SamSumyk) June 4, 2017
Eliminarea Muguruzei mai înseamnă că pe tablou nu mai există nicio jucătoare care să fi câștigat turneul la Paris, așa că vom avea o campioană în premieră.
La Paris, publicul știe mai bine ca oriunde să-și bage coada în meciuri și să le schimbe dinamica https://t.co/Vb8nwnZsHt
— Treizecizero.ro (@treizecizero) June 4, 2017
Pablo Carreno-Busta îl învinge pe Raonic într-unul dintre cele mai bune meciuri ale săptămânii. Carreno-Busta revine în meciul cu Raonic de la 1-2 la seturi, exploatând atât deplasarea ceva mai greoaie a canadianului, cât și reverul, care i-a dat bătăi de cap mai mereu. De altfel, în decisiv, majoritatea mingilor au mers doar spre rever. Raonic a reușit să salveze 7 mingi de meci făcând niște puncte de-a dreptul extraordinare: rever lovit din plin în lung de linie, demi-voleuri, forehand-uri năprasnice, dar n-a fost suficient. În ciuda înfrângerii, Raonic a reușit pese 90 de lovituri câștigatoare (!), ceea ce e enorm, chiar și pentru un meci de cinci seturi, mai ales că vorbim de zgură, unde punctele nu-s chiar ușor de făcut. Pentru Careno-Busta e primul sfert de finală a carierei la un GS. Premiu în turul următor: Nadal. La o zi după ce a împlinit 31 de ani, Rafa a arătat din nou excelent în meciul cu Bautista-Agut, a pierdut doar 5 game-uri și a reușit niște hot shot-uri de toată frumusețea din poziții defensive.
Karen Khachanov trece surprinzător de John Isner. Într-un meci dominat de tie-break-uri (cum altfel când îl ai pe Isner în față), Khachanov a fost mai atent la retur, mai ales în momentele importante. L-am văzut foarte activ la retur, încercând să ia mingea cât mai repede – și nu de puține ori l-a surprins pe american cu rapiditatea cu care îi întorcea serviciul. Khachanov, unul dintre tinerii cu mare potențial, se pregătește acum de meciul cu Murray.
Thiem – Djokovic reloaded. După semifinala de la Roma, încheiată într-un no contest în favoarea lui Djokovic, cei doi vor fi acum iar față în față pentru al doilea an consecutiv la Paris, respectând astfel calculele hârtiei și ai sorților. Nole a trecut, la primul meci fără Andre Agassi în tribune (a plecat pentru moment, dar vrea să continue parteneriatul cu Djoko), de Albert Ramos Vinolas, care n-a putut să mențină echilibrul decât un set, după care sârbul a jucat cu mai multă libertate și relaxare. Novak merge astfel în al 11-lea lui sfert de finală la Paris. “Sper că Andre n-a văzut decât seturile doi și trei”, a râs el.
Thiem și-a văzut și el de treabă, câștigând cu Zeballos într-un meci disproporționat, în care n-a pierdut decât 5 game-uri. Va fi a șasea șansă pentru Thiem să scoată ceva mai mult dintr-un meci cu Novak, despre al cărui stil admitea franc că nu-i convine prea mult.
Caroline Wozniacki, în sferturi după 7 ani la Paris, revine în top 10. Wozniacki a reușit să o elimine pe Svetlana Kuznetsova într-un meci în care rusoaica a plătit prețul meciurilor complicate și lungi din primele tururi. Sveta a părut obosită, pasivă în multe momente și, deși a avut o revenire în setul doi și o tentativă de revenire în decisiv, mai tot timpul a dat impresia că face eforturi mari pentru a ajunge la multe dintre mingi. Iar aici meritul îl are Wozniacki, care a știut să o țină tot timpul în mișcare, a deplasat-o constant și a prelungit punctele cât de mult posibil pentru a forța greșelile – în număr mare în dreptul rusoaicei, peste 40 de erori neforțate.
Wozniacki are un turneu reușit și oarecum neașteptat, având în vedere că erau destule incertitudini în ceea ce o privește după ce s-a retras de la ultimele turnee pe zgură. Nu mai reușise un sfert de finală la Roland Garros din 2010, iar acest rezultat o readuce în top 10 după o pauză de aproape 2 ani. Daneza duce la capăt o revenire importantă după un an măcinat de accidentări, în care căzuse la un moment din Top 30 pentru prima dată din 2008 și a fost nevoită să ia o pauză destul de mare (anul trecut nu a jucat niciun turneu pe zgură).
Jelena Ostapenko reușește victoria carierei, e prima dată în sferturi la un Slam. De-a lungul sezonului de zgură, Ostapenko a arătat un tenis foarte solid, ultra agresiv, iar asta i-a adus victorii importante și multe meciuri bune. Până anul ăsta, letona nu câștigase vreun meci la Paris, iar zgura nu părea neapărat o suprafață care să se plieze pe jocul ei: lovituri grele, plate și mult risc. După un prim set în care australianca a exploatat serios serviciul doi mai slab al Jelenei și a pus o presiune constantă la retur, în setul doi Ostapenko a jucat mult mai relaxată.
Treptat, cu cât s-a avansat în set, ea a lovit tot mai curajos, mai agresiv și a dominat-o serios în multe schimburi pe Stosur. A mai făcut un lucru inteligent: nu a mai forțat cu primul serviciu, a mers pe siguranță, astfel încât să nu fie nevoită să servească prea des cu serviciul doi, un punct slab al jocului ei. În decisiv, lucrurile au stat ceva mai echilibrat, ambele au avut momente de joc foarte bun, însă a câștigat cea care a jucat mai curajos în momentele importante.
Apropo de acest curaj, Ostapenko a terminat meciul cu aproape 50 de puncte direct câștigătoare. De asemenea, e important de subliniat că Ostapenko devine a treia jucătoare născută în 1997 care se califică într-un sfert de finală la un Slam, după Belinda Bencic și Ana Konjuh, ceea ce arată că tânăra generație se pune treptat în mișcare.
Timea Bacszinsky o elimină pe Venus, e în sferturi pentru al treilea an consecutiv la Paris. După super revenirea de la 1-5 a lui Venus în primul set, americanca a scăzut mult nivelul, a părut lipsită de energie iar Timea a căutat soluții, le-a găsit, și le-a aplicat excelent. În ultimele două seturi, mingile extrem de variate, jocul fără ritm, efectele diferite și scurtele i-au pus mari probleme lui Venus. Pe lângă asta, Bacs a dat impresia mai mereu că încearcă să joace repede, să ia mingea devreme pentru a nu-i da timp lui Venus să se poziționeze pentru a lovi – lucru care, din nou, a mers, pentru că în ultimele două seturi Venus a lovit întârziat și imprecis.
În meciul următor Timea urmează să o întâlnească pe Mladenovic, pe care a învins-o în ultimul meci. De data asta însă, contextul este diferit, dar cu nervii tari și un joc variat și fără ritm ar putea sa o deraieze pe franțuzoaică.
Programul de azi. Simona Halep deschide ziua pe Chatrier, cu a 12-a ei întâlnire cu Carla Suarez Navarro, pentru un loc în sferturile de finală. Murray – Khachanov, Wawrinka – Monfils și Garcia – Cornet completează o zi plină pe arena principală. Pe Lenglen, restul meciurilor din optimi: Svitolina – Martic, Verdasco – Nishikori, Kevin Anderson – Cilic, Cepede Royg – Pliskova.
Fotografii: Jimmie48Photography
IBAN RO51RNCB0079145659320001
Asociația Lideri în Mișcare,
Banca Comercială Română