Mihaela Buzărnescu face pași spre top 50, sferturi la Hobart. Monica trece de Irina în alt meci românesc
Radu Marina | 9 ianuarie 2018Mihaela Buzărnescu s-a calificat în primul sfert de finală WTA al anului după o victorie în două seturi (7-5, 6-4) împotriva nemțoaicei Anna-Lena Friedsam, la Hobart. Cu acest rezultat, Mihaela e doar la un pas de a intra în premieră în top 50, urmând ca de săptămâna viitoare să urce pe cel mai bun loc al carierei (cel puțin locul 51).
Nici n-a început bine anul și am avut două meciuri între jucătoarele din România. În ambele a fost implicată Irina Begu, care a trecut de la a o întâlni pe Simona Halep la Shenzhen la a-i fi adversară Monicăi Niculescu la Hobart, cu care a jucat în repetate rânduri la dublu de-a lungul carierelor lor.
A fost 6-3, 6-2 pentru Monica, care a început turneul din calificări și pe care rezultatul o ajută; ea apără finala făcută aici anul trecut, de altfel și singurul rezultat important pe care Monica îl are de apărat în acest an la simplu. Meciul a început cu Irina în control, dând senzația că știe ce trebuie jucat împotriva Monicăi, lucru normal de altfel, cu atâtea antrenamente împreună. Doar că, în meciurile cu Monica, dacă nu te ții de plan de la început și până la final, riști să cazi în capcană, ceea ce în final s-a și întâmplat în cazul lui Begu.
Irina a controlat în primă fază majoritatea raliurilor, lovind foarte puternic spre forehand-ul slice al Monicăi, căutând să o joace mereu pe forehand și apelând la lovituri ceva mai înalte, tot spre partea de forehand. E o tactică care îți poate aduce victoria într-un meci cu Monica; cu cât lovești mai tare și îi cauți forehand-ul slice, slice-ul Monicăi devine ineficient, scurt și fără viteză, iar la acele lovituri înalte și liftate, Niculescu nu are prea multe răspunsuri, deoarece nu le poate controla așa cum își dorește ea. Cu cât s-a avansat în meci însă, Irina s-a ținut din ce în ce mai puțin de plan și a încercat să rezolve lucrurile ca într-un meci obișnuit, cu o adversară obișnuită, ceea ce într-un meci cu Monica îți poate fi fatal. Modul în care Monica variază efectele, lungimea și accelerează cu reverul poate deraia multe jucătoare, iar dacă nu reușești să o deranjezi cu ceva, te trezești în niște schimburi de slice pe care nu le mai poți susține, într-un joc fără ritm. Pierzi focusul și nu îți mai e clar ce ar trebui făcut să fii din nou în control. Așa s-a întâmplat și cu Irina de la 3-3, moment din care a mai făcut 2 game-uri până la final. Pentru Monica urmează Varavara Lepchenko, jucătoare pe care a învins-o până acum de trei în trei meciuri.
Pentru Mihaela Buzărnescu, victoria de astăzi o va ajuta să se așeze un pic într-o lume a tenisului total nouă. Dacă anul trecut prin vremea asta era în top 500, acum Mihaela se bate de la egal la egal cu jucătoare importante și cu mult mai multă experiență în astfel de turnee. În plus, iat-o legând victorii în turnee WTA la al doilea turneu al anului și la abia al patrulea turneu WTA pe care îl joacă.
În primul tur, Mihaela a trecut de Alize Cornet, favorită 4 la Hobart, clasată în top 50 și care venea după un sfert de finală la Brisbane. Victoria clară (6-2, 6-4) obținută la Cornet e un semnal destul de puternic despre ce joacă Mihaela acum, pentru că franțuzoaica nu e o jucătoare pe care să o bați ușor, are un joc complicat și știe cum să speculeze fiecare slăbiciune a adversarei sau să-și facă loc în meci. După Cornet a urmat Anna-Lena Friedsam, care revine în circuit după o pauză de aproape un an din cauza unei accidentări la umăr, și ea o jucătoare cu rezultate bune în ultimii ani în circuitul WTA (top 50, titlu câștigat, optimi la Australian Open). Friedsam a ajuns la meciul cu Buzărnescu cu o serie de 7 victorii consecutive în spate, și deși acum clasată în top 500 (anul trecut a jucat 5 turnee), nemțoaica e o piatră tare.
Anna-Lena a început meciul foarte decisă; a lovit și a servit puternic, s-a dus repede la 3-0 și chiar cu șanse de 4-0, iar lucrurile păreau că merg doar într-o singură direcție. Asta până când Mihaela a început să-i citească jocul. Una dintre marile calități ale Mihaelei e că știe să-și adapteze jocul astfel încât să-și deranjeze adversara. Am văzut-o de multe ori pe parcursul anului trecut cum caută să exploateze slăbiciunile adversarelor. Dacă vede că adversara nu are încredere în rever, continuă non-stop să o pistoneze pe rever până când cedează. Dacă observă că adversara se deplasează mai greu, o plimbă pe tot terenul. Cam așa s-a întâmplat și cu Friedsam, o jucătoare de forță, care servește plat, îi place ritmul, dar nu stă tocmai bine cu deplasarea, mai ales că vine după o pauză destul de mare. Și atunci, Mihaela a căutat tot timpul să o deranjeze cu mingi departe de corp, a obligat-o să lovească din deplasare, a returnat lung pentru a o face să lovească înghesuit și dintr-o dată, dintr-un set care părea că merge clar în direcția nemțoaicei, a reapărut echilibrul. Până la 5-5, moment în care Mihaela a făcut break-ul după cel mai lung game al meciului, iar la 6-5, când a servit pentru set, a închis fără nicio ezitare.
Setul doi a continuat în aceeași notă, dar deja Mihaela era în alertă, știa la ce să se aștepte, a făcut o treabă foarte bună cu slice-urile defensive, atât în schimburi cât și la retur, și a fost prima care a făcut break-ul în setul doi, pe care însă l-a pierdut imediat. La fel ca și în primul set, când a reacționat bine într-un moment important al meciului și s-a agățat de fiecare șansă. La 4-3 a reușit din nou break-ul, tot după un game maraton pe care a reușit să-l gestioneze bine. Iar de data asta a ținut de break, a și avut două mingi de set la 5-3 pe serviciul nemțoaicei, urmând ca la 5-4 să închidă meciul fără prea multe complicații.
Următoarea adversară pentru Mihaela urmează să se decidă între Alison Riske, care a trecut în trei seturi de Katerina Siniakova, și Kirsten Flipkens. Indiferent de adversară va fi o întâlnire în premieră pentru Mihaela, cum va fi, de altfel, cazul de mai multe ori de-a lungul anului.
***
Nou! Am lansat „Simona de păstrat”, un album foto.
Dedicat momentelor importante din cariera Simonei, albumul este tipărit în condiții grafice de calitate înaltă. Cu peste 140 de pagini cu cele mai bune imagini din cariera Simonei și drumul ei spre locul 1, „Simona de păstrat” este un cadou perfect pentru fanii Simonei și fanii tenisului.
Albumul este într-un tiraj limitat, așa că nu întârzia să-ți iei un exemplar de aici.
În Shop sunt ultimele tricouri disponibile din 30-0 Onederful, tricourile care marchează un moment istoric: prima jucătoare din România clasată pe locul 1 în lume!
Vezi detaliile și cumpără Onederful de AICI
IBAN RO51RNCB0079145659320001
Asociația Lideri în Mișcare,
Banca Comercială Română