Conform ITF, este pentru prima oară în istoria tenisului când șapte jucători se retrag sau abandonează din motive medicale în aceeași zi a unui Slam.
Miercurea neagră. Ziua blestemată. Carnagiu. Ziua a treia a Wimbledon 2013 și-a găsit numeroase apelative. Tone de hashtaguri inventate pe Twitter: #WimbleDONE, #WimbleGONE, #WimbleWeird, și alte asemenea. O zi în care, paradoxal, la ora 12 cel mai interesant subiect dezbătut de toată lumea era subiectul pantofilor (prea) portocaliiai lui Fed. Nimic nu anunța furtuna. Apoi a început. Întâi retragerile și abandonurile. Apoi nenumăratele alunecări pe iarbă, spaime trase de jucători și time-out-uri medicale. Meciuri cu desfășurare neașteptată. Surprizele mici. Surprizele mari. Capi de serie trimiși acasă. Părți de tablou care arată acum precum la un 250 obscur. Revolta outsiderilor. Și, într-un final, surpriza cea mare. Ideal pentru un live-blogging. Wimbledon nu s-a dezmințit niciodată, dar la capătul zilei de azi, peisajul arată ca după o furtună de proporții. Scapă cine poate.
Cel mai bine a rezumat întreaga situație faimosul și venerabilul Nick Bollettieri: „Azi a fost cu ușurință cea mai nebună zi de tenis pe care am văzut-o vreodată. Și trăiesc în tenis de 60 de ani”. Ce-ar mai fi de zis în plus la asta?
Poate o recapitulare. Bilanțul (răniților) zilei, sau sumarul poveștilor pe care ni le-a oferit această (abia) a treia zi arată înfiorător. Alteori turnee întregi n-au oferit atâtea teme cât a produs o singură zi. Așadar:
– Maria Sharapova eliminată
– Jo-Wilfried Tsonga eliminat
– povestea inedită a lui Devin Brown, ajuns în premieră în turul III
– șapte foști lideri mondiali, ATP + WTA, eliminați per total
– alte eliminări cu grad mai mic sau mai mare de surpriză: Caroline Wozniacki, Ana Ivanovic, Jelena Jankovic.
„It has been more like a M*A*S*H unit than Wimbledon” says Pam Shriver on ESPN2
— Randy Walker (@TennisPublisher) June 26, 2013
Accidentările. Despre retragerile lui Darcis și Azarenka am vorbit aici. John Isner s-a lovit la genunchi și s-a retras la 1-1 în primul set. Stepanek a rezistat ceva mai mult, aproape două seturi cu Janowicz. Iar Jo-Wilfried Tsonga s-a retras după ce a pierdut setul trei cu Ernests Gulbis, tot cu dureri la genunchi. A primit îngrijiri medicale între setul doi și trei, dar n-a putut continua dincolo de al treilea, pe timpul căruia a fost evident jenat în mișcare.
Tsonga. O mare dezamăgire pentru Jo, care era văzut drept o posibilă problemă pentru Andy Murray în sferturi. Tsonga a făcut semifinala doi ani la rând la Wimbledon, și chiar dacă meciul cu Gulbis se anunța unul greu, francezul a fost în controlul lui la început. Așa însă, el pleacă prematur acasă și-i deschide calea letonului pentru un parcurs mai lung la un Slam. Deși cu Ernie nu știi niciodată ce primești. Ieșirea lui Tsonga e însă în mod clar o pierdere pentru turneu. Chit că faza de la 1.18 din clipul de mai jos explică multe despre lipsa unui Slam din palmaresul lui Jo.
Sharapova. Dezamăgire uriașă pentru rusoaică, pentru care Wimbledonul devine mai degrabă un coșmar, după ce a fost, la început, cel mai îndrăgit/accesibil Slam. Un monument de regularitate în ultimii ani, Sharapova nu mai ieșise atât de devreme dintr-un GS de la AO 2010, când a pierdut cu Kirilenko în turul 1. Exilată pe terenul 2, tot acolo (pe vechiul, de fapt, pentru că a fost reconstruit) unde exact în urmă cu 11 ani pierdea Sampras la Bastl, Sharapova s-a plâns, la un moment dat, de calitatea terenului, pe care a încasat nu una, nu două, ci trei căzături destul de urâte (primul clip de mai jos; al doilea – highlights). „Nu cred că am căzut în viața mea de trei ori într-un meci”, a spus rusoaica, învinsă de Michelle Larcher de Brito, scor 6-3, 6-4. Despre portugheză se spuneau la un moment dat lucruri mari, era comparată cu Hingis, dar ea n-a confirmat și a intrat ulterior într-un con de umbră prelungit. Cu Sharapova a făcut însă un meci fantastic, pe care l-a închis impresionant, în ciuda eforturilor aproape disperate ale rusoaicei de a salva situația. Ultimul game, de o calitate foarte ridicată, a adus și două șanse de break Sharapovei, salvate de fiecare dată de Brito prin atacuri furioase, iar jucătoarea lusitană a închis meciul la a 5-a șansă.
La 4-3 în setul secund, Sharapova a avut și ea nevoie de intervenții medicale. Spre lauda ei, Masha a admis superioritatea adversarei: „A jucat foarte bine, credit ei, a jucat bine de la început la sfârșit”.
Ce e interesant, apropo de rezultatele nefaste înregistrate de Masha la Wimbledon, e că ea are un bilanț de 33-3 contra jucătoarelor din afara Top 100 la Slamuri. Două dintre cele trei înfrângeri au venit chiar la Wimbledon.
Highlights
Statement. Numeroasele probleme medicale i-au făcut pe organizatori să dea un comunicat cu care să mai liniștească apele și să asigure că iarba este „în condiții excelente, mai puțin alunecoasă decât anul trecut” și că nu e nicio legătură între numărul mare de retrageri și calitatea gazonului.
Alte victime. Printre celelalte nume care au ieșit se numără și trei foste lidere la fete, Wozniacki, Ivanovic și Jankovic. Prima a căzut și ea, culmea, în același loc în care a căzut și Sharapova. Woz a terminat meciul cum, necum în picioare, dar a fost clar afectată. Eșecurile Anei Ivanovic și Jelenei Jankovic nu-s musai surprinzătoare, dar contribuie la un peisaj cu totul și cu totul ciudat în jumătatea inferioară a tabloului, lipsită acum de mai toate numele grele. Petra Kvitova e acum cel mai mare cap de serie rămas în picioare, iar fosta campioană de la Wimbledon are o șansă mare (iar, după unii, nicio scuză dacă ratează) să revină în finală.
Dustin Brown. Germano-jamaicanul e un caz diferit, asupra căruia merită revenit pe larg. Cert e că nu Stakhovsky a fost singurul care a jucat serviciu-vole și a făcut-o realmente spectaculos. Dustin Brown a impresionat în victoria superbă cu Lleyton Hewitt, atacând pe fiecare punct.
I've watched Lleyton play 100+ grass court matches & Dustin just gave us one of the cleverest & best performances vs him. Well done D.Brown.
— Darren Cahill (@darren_cahill) June 26, 2013
Ironic e că Brown a acumulat, prin calificarea în turul 3, mai mulți bani (aprox. 100.000 de dolari) decât strânsese, prin challengers, în tot restul anului (60.000). Și mai interesant e cum va arăta meciul din turul 3: Dustin Brown – Adrian Mannarino, adică locul 189 versus locul 111. Cei doi s-au mai întâlnit de trei ori, prin tot felul de locații: în 2007, la un futures din Liechtenstein, în 2010 la un challenger din Belgia și în 2013, la un alt challenger din Sarajevo. Acum vor lupta pentru un loc în optimi la Wimbledon.
Iată și una dintre execuțiile lui Brown din meciul cu Hewitt:
Tablou. Și pentru că am vorbit de cât de inedit arată tabloul, iată lista jucătorilor din care se va alege un semifinalist la această ediție: Melzer, Stakhovsky, Janowicz, Brown, Almagro, Paire, Mannarino și Kubot. O combinație inedită de tineri și veterani, unii dintre ei hârșiți prin hârtoapele turneelor challenger.
Turul 3 din partea inferioară? Absolut incredibil: Kubot – Paire, Mannarino – Brown, Almagro – Janowicz, Melzer – Stakhovsky, Gulbis – Verdasco, Monaco – De Schepper, Troicky – Youzhny, Robredo – Murray.
Cum s-au descurcat românii? Într-o astfel de zi haotică, am putea spune că am ieșit decent la mal. Dar tiparul zilei s-a păstrat și în cazul Soranei Cîrstea, care a cedat în două tiebreak-uri cu Camilla Giorgi, pierdute la 7 și la 6. Sorana însă a avut numeroase șanse de a se desprinde în primul set, inclusiv două mingi de set, povestea repetându-se la indigo și în manșa secundă.
La dublu am avut mai mult noroc. După un prim set pierdut, Max și Horia s-au repliat și au câștigat primul tur în patru seturi. Iar Raluca Olaru și Olga Savchuk continuă parcursul excelent din calificări, adăugându-și o a treia victorie în cont, 2-0 cu Babos/Minella. Remarcabil parcursul la dublu al Ralucăi, în pofida problemelor de sănătate pe care le-a traversat. Următorii adversari, Groth/Guccionne pentru băieți, învingătoarele dintre Pavlyuchenkova /Safarova (favorite 9) și Aoyama /Scheepers pentru Raluca și Olga.
Irina Begu, Simona Halep și Monica Niculescu au fost eliminate din turul 1 la dublu, la fel ca și Florin Mergea pe tabloul masculin.
De notat că Horia Tecău e favorit 2 la dublu mixt, alături de Sania Mirza, din India. Joi, Simona Halep joacă cu Na Li, în turul 2.
IBAN RO51RNCB0079145659320001
Asociația Lideri în Mișcare,
Banca Comercială Română