Interviu | Marius Copil: “Sunt al cincilea din toate timpurile!”
Recordul mondial al celui mai rapid serviciu din istoria tenisului, aparţinând croatului Ivo Karlovic (251 km/h), stă să cadă, fiind ameninţat de un arădean de 21 de ani! Nimeni altul decât performerul zilei a doua a BRD Năstase Ţiriac Trophy 2012, singurul român rămas în cursă după runda inaugurală. Wild-card-ul Copil a încărcat bateriile “jucăriei” lansatoare de bombe şi a lichidat, în 80 de minute, 6-3, 6-2, un tenisman din prima sută mondială, germanul Tobias Kamke.
Joi, în turul al doilea, va încerca să-şi răzbune antrenorul, pe Gabriel Moraru, cel învins de polonezul Kubot. Până atunci, Marius a vorbit cu Treizecizero.ro despre acest turneu și despre planurile lui.
Marius, cum te simţi din postura de salvator – eşti singurul român calificat în turul al doilea?
Parcă nu e prima oară şi o spun cu părere de rău. Nu văd niciun jucător venind din spate. Avem potenţial; nişte juniori care fac rezultate bune, dar când să facă pasul următor, la seniori, nu reuşesc. Nu ştiu de ce. La mine a fost invers. La juniori nu am jucat bine deloc, iar acum încep să aplic noul stil de joc şi-mi merge mai bine.
La ce te referi prin “noul stil de joc”?
Încep să lovesc mingea mult mai tare şi să-l pun cât mai rapid pe adversar sub presiune, să pot să ajung în faţă, să închei punctul cu voleul. Vreau să-l aplic pe toate suprafeţele; am început să lucrăm la jocul acesta cam de două luni. Încă nu este perfect; tot timpul va fi de lucrat. Cred că acesta este primul meci oficial pe care l-am câştigat de când aplic noua tactică. Astăzi, în primele două game-uri, am avut puţine emoţii. Era primul meci în turneu, bătea şi vântul. După aceea, am intrat în meci, mi-am văzut de jocul meu, m-am gândit la fiecare punct ce am de făcut.
În planul de joc agresiv sigur este inclus şi serviciul tău bombă. Cum mai stai cu vitezele la serviciu?
Da. Bine…Tot 245. Încă n-am reuşit mai mult. Sunt al cincilea din toate timpurile.
Aproape de recordul lui Karlovic. Când ai reuşit performanţa?
Mai întâi în Canada, acum doi ani, apoi la Viena, în calificările de anul trecut, contra lui Tommy Haas, iar la Cupa Davis, tot anul trecut, cu Cehia, mi-a spus fratele meu că a văzut tot peste 240. Nu ştiu dacă au mai fost şi altele, pentru că sunt turnee unde nu există acest radar care măsoară viteza serviciului. Uneori, nu-mi place cu radarul, că am tot timpul tendinţa să mă uit, să văd cu cât am servit şi mă deconcentrez. Pe de altă parte, poate să-ţi dea şi încredere.
Cum te ajută noul tău antrenor, Gabriel Moraru, să aplici noua strategie?
Am început colaborarea din februarie. Vorbisem cu el din decembrie. Ştiam că se va întoarce din America. Eu mă antrenam în perioada aceea la Munchen. Nu-mi mergea aşa bine; mă simîeam singur şi am vrut să vin înapoi în ţară, în Bucureşti, să mă pregătesc aici. Sincer, e şi mult mai ieftin. Am şi familia aici. Mă simt foarte bine cu el. Îmi inspiră încredere. Este un antrenor tânăr, care vrea să se afirme. Mă ajută foarte mult. Şi-a asumat şi riscul acesta, de a-mi schimba jocul. Poate un alt antrenor n-ar fi făcut chestia asta. Îi cer sfaturi tot timpul şi ştiu că sfaturile lui sunt bune.
El este încă în activitate şi ca jucător. Există posibilitatea să faceţi echipă la dublu în unele turnee viitoare?
Da. La challenger-uri. Dacă avem şansa să intrăm pe tablou, de ce nu?!
Unde vei juca după Bucureşti?
Joc Bucureştiul, după aceea vroiam să joc calificări la Belgrad. Nu ştiu dacă voi merge. Depinde ce fac la turneu aici. Apoi, am un wild-card la Madrid, în calificări. Mi l-a dat domnul Ion Ţiriac, care mă ajută de fiecare dată când îi solicit sprijinul. Apoi, nu ştiu sigur, dar probabil o săptămână de pauză şi calificări la Roland Garros. Trebuie să vorbesc şi cu Gabi…
Cupa Davis îţi lipseşte?
Da, pentru că îmi place să joc pentru ţară. E un alt feeling. Dar, s-a întâmplat ce s-a întâmplat. Nici nu vreau să discut prea multe despre Cupa Davis, că nu mă ajută cu nimic. Sper să putem pune capăt neînţelegerilor. Dacă se vor rezolva problemele, ne întoarcem şi vom juca cu plăcere. Îmi doresc să ajut echipa mulţi ani, să fim în Grupa Mondială!
Clasamentul celor mai rapide servicii omologate de ATP (sursă: Wikipedia)
1. Ivo KARLOVIC – 251 km/h (2011)
2 Andy RODDICK – 249 km/h (2004)
Milos RAONIC – 249 km/h (2012)
4 Roscoe TANNER 246 km/h 1978
IBAN RO51RNCB0079145659320001
Asociația Lideri în Mișcare,
Banca Comercială Română