Marius Copil obține o nouă victorie mare, îl învinge pe Stan Wawrinka la Sofia!
Radu Marina | 4 februarie 2019La câteva luni de la performanța carierei, finala de la Basel pierdută la mare luptă cu Roger Federer, Marius Copil l-a învins la Sofia, în primul tur, pe Stan Wawrinka, triplul campion de Grand Slam, în ceea ce candidează cu șanse mari la a fi numită cea mai sonoră victorie a lui Marius: 3-6, 7-6, 6-4.
Copil mai are victorii la adversari cu nume, însă niciunul dintre ei nu are palmaresul și reputația lui Stan. La Basel, anul trecut, Marius i-a învins printre alții pe Marin Cilic și Alexander Zverev în drumul spre cea mai importantă finală a carierei.
Deși contextul face ca Wawrinka să se afle în acea fază a carierei în care se zbate să revină la cel mai înalt nivel după operația suferită la genunchi, victoria obținută de Marius în fața elvețianului este, poate, cea mai relevantă a carierei sale. Nu-i cea mai importantă, dar are greutate, atât pentru ceea ce reprezintă Wawrinka în tenisul masculin, cât și pentru modul în care a fost obținută.
Marius, acum coleg de clasament cu Wawrinka (Copil pe 56, Stan pe 57), mai adaugă, astfel, după Cilic și Zverev, încă un nume sonor pe lista de victime începută anul trecut la Basel. Că asta se întâmplă tot la un turneu ce se desfășoară indoor, pe hard, nu-i deloc întâmplător. Așa cum nu sunt deloc întâmplătoare nici cele două finale de la Sofia și Basel.
De altfel, dacă vrei să vezi cea mai bună versiune a lui Marius pe un teren de tenis, urmărește-l într-un turneu ce se desfășoară în astfel de condiții, care se pliază perfect pe stilul său de joc: serviciul funcționează la capacitate maximă, forehandul îi rămâne de nădejde, reverul nu-l trădează. Iar odată cu noua abordare, cea a unui tenis cu mult mai multe nuanțe, mai variat, lucrurile s-au schimbat profund, Marius devenind și mai periculos.
Aici este cheia. Și până acum câțiva ani Copil putea să profite de astfel de condiții, doar că nu făcea pasul final. Izbutea meciuri bune, excela pe alocuri, dar nu suficient cât să fugă cu victoria.
Meciul cu Wawrinka este cel mai bun exemplu în acest sens, tocmai pentru că a reușit să-l întoarcă pe elvețian bazându-se exclusiv pe acest tenis variat, cu veniri la fileu, și voleuri executate impecabil. Cât timp în primul set a jucat în termenii lui Wawrinka, luându-se la trântă cu el de pe baseline, a avut de suferit: n-a putut ține pasul și au apărut ezitările, suficiente pentru ca Wawrinka să facă break-ul la 3-2 și să-și asigure primul set.
Ce s-a schimbat după primul set a fost atât atitudinea lui Marius, cât și planul lui tactic. La nivel de atitudine s-a simțit acel plus de experiență pe care l-a căpătat în 2018: a dat de înțeles că știe că un meci de tenis nu e gata până nu e gata, așa că a fost dispus să-și creeze noi șanse.
Și asta a făcut în setul doi. Și-a creat noi oportunități, plecând de la acele noi dimensiuni adăugate jocului său: urcări la fileu, slice deranjant, traiectorii diferite ale slice-ului. Pentru început, n-a fost nevoie de prea mult, fiind susținut de serviciu, cu care a pierdut doar patru puncte în setul doi (capitol la care și Wawrinka a excelat, pierzând doar trei puncte cu prima servă). Dar când s-a ajuns în tiebreak, exact această combinație a făcut diferența: slice-uri, joc ușor avântat și curajos, voleuri perfecte ori puncte bine construite, încheiate cu veniri la fileu.
La 5-5 în tiebreak-ul setului doi, Marius a făcut ceea ce fac, de regulă, jucătorii foarte experimentați și trecuți prin multe: l-a făcut să greșească pe Wawrinka, l-a atras în dueluri de slice și a alternat efectele, căutând să-l ducă pe elvețian într-o zonă mai puțin confortabilă. Lucru care avea să se și întâmple: Wawrinka a ajuns târziu la un slice jos, a lovit cu rama, a ratat și a pierdut punctul.
Iar odată cu setul doi câștigat, Marius a înțeles și mai bine că asta e tactica potrivită: a evitat acea luptă surdă de pe linia de fund din primul set, unde ar fi fost dominat clar de Wawrinka, și a rămas fidel jocului creativ: slice-uri defensive, urmate de lovituri de forehand cu top spin, mingi departe de corpul lui Stan, urcări spre fileu și ruperi de ritm.
Tipul acesta de joc neutru și pe alocuri imprevizibil nu i-a convenit deloc elvețianului, care încă este rigid și nu are acel ritm obișnuit la lovituri. Nu a ajuns la cel mai înalt nivel și asta s-a văzut exact când a fost pus în situația de a se adapta și a-și ajusta jocul, mai cu seamă că vorbeam despre un prim tur. Și-a pierdut repede răbdarea, a încercat să închidă punctul din două lovituri și a forțat permanent.
De fapt, meciul acesta a fost câștigat de cel care s-a adaptat mai bine situației: Marius a fost copleșit de forță în primul set, dar s-a trezit înainte de a fi prea târziu, a făcut ajustările necesare și toată acea variație din joc i-a permis să rămână la suprafață în fața unui super jucător ca Wawrinka, care poate controla clar jocul de pe linia de fund. În schimb, când a venit rândul lui Wawrinka să facă ajustări, nu le-a găsit și s-a văzut sufocat de propriile erori, majoritatea forțate de jocul clar și creativ propus de Marius.
Un joc de care românul va avea nevoie și în meciul următor, când l-ar putea întâlni pe favoritul 6, Fernando Verdasco (sau bulgarul Alexandar Lazarov, venit din calificări). Cu Verdasco, Marius, care a jucat finala anul trecut la Sofia (pierdută la mare luptă cu Mirza Basic) nu s-a mai întâlnit până acum.
Despre drumul lui Marius către găsirea soluțiilor care funcționează pentru el am scris în analiza de aici.
***
Tenisul românesc chiar este „Fire”. Adică puternic, performant, apreciat, iubit!
Începe și tu anul și sezonul de tenis cu „Romanian Tennis is Fire”, noul tricou de la 30-0, inspirat și dedicat incredibilelor rezultate ale tenisului românesc din ultimii șase ani! 😍😍
Apoi, multitudinea de personalități puternice este, de asemenea, o caracteristică specială a tenisului românesc. Avem caractere puternice, care promovează valori importante, sportivi care ne bucură și de la care ne putem inspira.
Tricoul „Romanian Tennis is Fire” vrea să sărbătorească multitudinea de campioni pe care ni i-a oferit tenisul românesc în ultimul deceniu.
Poartă un tricou care transmite asta, indiferent că ești pe străzile din România sau în tribune la Melbourne sau la New York, la Paris sau la Londra, la București sau la Madrid, în meciurile de Cupa Davis sau de Fed Cup! 🇹🇩🎾🔥
IBAN RO51RNCB0079145659320001
Asociația Lideri în Mișcare,
Banca Comercială Română