Manic Monday: cine cade pradă tradiționalelor surprize? Monica Niculescu, în fața celui mai bun rezultat la un Slam
Treizecizero | 6 iulie 2015După mulți, Manic Monday este cea mai bună zi a anului de tenis. După alții, e un efort inutil din partea organizatorilor și un chin pentru fani, obligați să facă eforturi mari ca să vadă cât mai multe meciuri. Wimbledon rămâne singurul turneu de Grand Slam care găzduiește toate optimile de finală, atât la masculin, cât și la feminin, în aceeași zi. Alt obicei al acestei zile e că aproape de fiecare dată cade victimă câte un nume mare.
Și apoi au mai rămas 16. Primii patru favoriți de pe tabloul masculin au ajuns fără bagaje suplimentare în săptămâna a doua; în contabilitatea lor, doar două seturi pierdute. Însă abia de aici încep lucrurile serioase. După o primă săptămână nici prea cuminte (mulțumim, Nick Kyrgios!), dar nici prea zglobie, Novak Djokovic, Roger Federer, Stan Wawrinka și Andy Murray și-au ținut cu toții promisiunea careului de ași din semifinale. Până acolo, însă, mai sunt câțiva pași. Turul patru rămâne cu doar șase din primii zece jucători ai lumii, după ce Ferrer și Nishikori s-au retras, iar Raonic și Rafa au fost întrecuți de Kyrgios, respectiv Dustin Brown (între timp, ajuns și el acasă). Chiar și așa, Manic Monday promite câteva meciuri grozave.
La fete, programul zilei este dominat de noua întâlnire dintre surorile Williams. Sunt patru outsidere care încearcă să-și continue traseul neașteptat, în vreme ce jumătatea inferioară a tabloului echivalează cu o imensă șansă la o finală de Slam pentru jucătoarele prezente acolo. Să vedem care-s meciurile zilei:
When the mere thought of Manic Monday at #Wimbledon has got you like pic.twitter.com/cs3dasBK1P
— WTA Reactions (@WTAreactions) July 5, 2015
Masculin
Novak Djokovic – Kevin Anderson
După ce i-a depășit pe Kohlschreiber, Nieminen și Tomic fără să cedeze vreun set, Djokovic – campionul en-titre – se găsește acum în fața unui Kevin Anderson aflat (și el) în formă excelentă. Sud-africanul a câștigat prima lor întâlnire directă, în 2008, dar de atunci nu i-a mai luat set sârbului în următoarele patru meciuri. Însă cei doi s-au întâlnit ultima dată acum mai bine de trei ani, când Kevin nu era nici atât de puternic, nici atât de încrezător ca azi. “Cred că joacă cel mai bun tenis din viața lui. (Anderson) a atins cea mai bună clasare din carieră și continuă să facă progrese. Va fi un meci al marjelor mici, decis probabil de câteva puncte importante. Va trebui să mă asigur că pot returna cât mai multe mingi”, spune favoritul numărul unu.
Roger Federer – Bautista-Agut
Federer pare să aibă, măcar pe hârtie, o sarcină mai simplă decât Nole. Roger, care caută titlul cu numărul opt la Wimbledon, l-a primit în turul patru pe spaniolul Bautista Agut, favorit 20, pe care l-a bătut fără probleme în singurele două întâlniri directe, chiar la finele anului trecut: US Open (tot în turul patru) și Shanghai. În primele trei meciuri de la Wimbledon, Federer a lăsat un singur set în urmă și a dat impresia, de mai multe ori, că plutește pe teren și are acces la zilele lui de grație. Or, dacă joacă aproape de potențialul maxim, nu mulți îl vor încurca pe Roger în iarba de la Wimbledon. O victorie aici l-ar trimite pentru a 45-a (!) oară în sferturile de finală ale unui Slam.
Andy Murray – Ivo Karlovic
Când îl va vedea pe Karlovic de partea cealaltă a fileului, sarcina lui Murray va fi similară cu cea a lui Djokovic: să pună cât mai multe retururi în terenul advers. Campionul din 2013 se găsește pe jumătatea lui Federer, iar perspectiva reeditării finalei din 2012 în semifinala ediției actuale este ispititoare. Până acolo, însă, mai este. În primul rând, mai este Ivo Karlovic, rămas, la cei 36 de ani ai săi, cel mai “bătrân” tip de pe tablou. Croatul i-a mai luat un set lui Murray la Wimbledon, acum trei ani, și zilele astea pare într-o mai bună formă decât atunci. El tocmai a trecut de Tsonga în patru seturi și, chiar dacă nu l-a bătut pe Andy în precedentele lor cinci întâlniri, pare capabil să-l obosească de data asta. Mai ales că Murray a avut nevoie de un time-out medical la întâlnirea cu Seppi, înainte să câștige următoarele șase game-uri la rând și să treacă de italian în patru seturi. “Va fi un meci foarte diferit (față de cel contra lui Seppi). Ivo va veni foarte des la fileu, a servit foarte bine până acum, așa că returul va trebui să-mi funcționeze dacă vreau să trec mai departe”, spune Murray.
Stan Wawrinka – David Goffin
Mai noul component al Top 4, dar care refuză să fie inclus în Big Four, Stan Wawrinka, îl întâlnește pe belgianul Goffin, ajuns al 16-lea favorit. Ambii au trecut prin tablou de parcă se grăbeau undeva, astfel că vor juca rol de prim test serios unul pentru celălalt. Deși nu joacă pe suprafața lui favorită, elvețianul a evoluat mai bine de la meci la meci. În turul anterior, Stan nu i-a lăsat nicio șansă lui Verdasco și intră mare favorit în fața lui Goffin. Wawrinka a câștigat ambele întâlniri directe (fără să cedeze set), ultima chiar anul acesta, la Chennai, pe hard. Dacă este să îl încurce pe Stan, belgianul trebuie să lovească peste categoria sa și să încerce să-i ia lui Stan inițiativa.
Nick Kyrgios – Richard Gasquet
Cel mai echilibrat și probabil cel mai așteptat meci al zilei e programat pe terenul doi, chiar în deschiderea sesiunii. Acolo, Nick Kyrgios, care pare determinat să-și lase amprenta pe ediția asta cu orice preț, va trebui să facă încă un meci grozav dacă-și propune să treacă de Richard Gasquet. Francezul, care traversează și el o formă bună, va încerca să-și ia revanșa după înfrângerea de anul trecut, când Nick a revenit după pierderea primelor două manșe, a salvat nouă mingi de meci și s-a impus cu 10-8 în decisiv, într-unul dintre cele mai bune meciuri ale turneului. Ambii jucători au avut deja câte un test serios și sunt intrați bine în atmosfera de concurs. Gasquet l-a bătut pe bulgarul Dimitrov în trei seturi (și fără emoții), iar Kyrgios l-a eliminat în patru manșe pe puternicul Raonic.
Marin Cilic – Denis Kudla
Una dintre surprizele turneului – poate chiar cea mai mare – se numește Denis Kudla. Ultimul american rămas în concurs și, totodată, cel mai slab clasat (locul 105) jucător care atinge turul patru la ediția actuală, Kudla ajuns la Wimbledon după ce a câștigat un challenger în nordul Angliei, la Yorkshire.
Tânărul de 22 de ani a trecut deja de Pablo Cuevas, apoi de tânăra speranță Alexander Zverev și de columbianul Giraldo, însă nu mulți îi dau șanse contra lui Cilic, sfert-finalist anul trecut, învins atunci greu, în cinci seturi, de Novak Djokovic. Campionul en-titre de la US Open n-a avut un turneu simplu până acum, iar ultimele două meciuri s-au decis în seturile cinci, 7-5 cu Berankis, respectiv 12-10 contra lui Isner, într-un joc întins pe două zile.
Thomas Berdych – Gilles Simon
Berdych, al șaselea favorit și finalistul din 2010, îl întâlnește pe Gilles Simon, francezul cap de serie 12 care l-a eliminat, după o frumusețe de meci, pe prietenul său Gael Monfils. Cei doi s-au întâlnit deja de zece ori în carieră (este 6-4 pentru Gilles Simon), se cunosc bine, însă sunt la prima confruntare pe iarbă, o suprafață pe care cehul se simte mai bine. Ambii jucători au negociat bine primele trei meciuri. Berdych a depășit deja alți doi francezi – Jeremy Chardy și Nicolas Mahut – ambii buni jucători de iarbă, iar Simon a participat la unul dintre meciurile spectacol ale turneului, trecând cu greu, în cinci seturi, de Monfils. Câștigătorul de aici îl primește în turul următor cel mai probabil pe Federer.
Vasek Pospisil – Viktor Troicki
În fine, canadianul Vasek Pospisil și sârbul Viktor Troicki (favorit 22) se luptă pentru un loc între ultimii opt, o premieră pentru ambii jucători. Pospisil a frânt inimile britanicilor sâmbătă, când l-a învins pe James Ward în cinci seturi (8-6 în decisiv), iar Troicki nu s-a arătat prea impresionat de izbânda lui Dustin Brown, cel care îl elimina pe Rafa în turul doi, cedându-i germano-jamaicanului un singur set.
De altfel, Troicki pornește meciul din postura de favorit. Sârbul traversează un bun sezon de iarbă, el fâcând deja o finală la Stuttgart (învins de Rafael Nadal) și o semifinală la Queen’s (depășit de Andy Murray). Dacă trece de Pospisil, Troicki va avea șansa revanșei cu Murray.
Băieții la dublu și dublu mixt, Raluca la dublu mixt
În concursul de dublu, încep meciurile mai grele pentru cele două perechi cu români. Florin Mergea și Rohan Bopanna pornesc cu prima șansă (la mustață) în fața lui Kubot și Mirnyi, iar Horia Tecău și Jean Julien Roger vor încerca să-i oprească lui Hewitt ultima aventură la Wimbledon. Australianul face pereche cu tânărul Kokkinakis.
De asemenea, Florin Mergea și Raluca Olaru sunt angrenați, alături de partenerii lor, în meciurile turului al doilea de la dublu mixt, turneu la care Horia Tecău e deja în optimi.
Feminin
Serena Williams – Venus Williams
Între 2001 și 2003, Serena și Venus au jucat împreună șase finale de Grand Slam. Ulterior au mai adăugat alte două, ambele la Wimbledon, în 2008 și 2009, iar de atunci nu s-au mai întâlnit la niciun Grand Slam. Aceasta va fi a 26-a întâlnire directă a uneia dintre cele mai discutate rivalități din tenisul feminin. Șase dintre ele au avut loc la Wimbledon, trofeul pe care l-au câștigat împreună de 10 ori, scriind împreună o bună bucată din istoria acestui turneu. Dată fiind vârsta celor două (Venus are 35, Serena va împlini 34 în septembrie), e normal să ne întrebăm dacă nu cumva aceasta va fi și ultima la Wimbledon.
„She's my sister. That's a little more important than a match.” Serena v Venus at #Wimbledon http://t.co/r12xvcTt77 pic.twitter.com/ihMBmu9V7J
— BBC Tennis (@bbctennis) July 5, 2015
În termeni de formă, Serena a ridicat neanunțat câteva sprâncene după evoluția palidă cu Watson, când a fost la două puncte distanță de eliminare. În teorie, Venus e o jucătoare infinit mai capabilă decât britanica și ar putea duce la bun sfârșit ce a început Heather. Să ne pregătim pentru un meci în egală măsură bun și ciudat. Declarațiile făcute de-a lungul timpului atât de cele două campioane, cât și de cei apropiați lor au vorbit despre cât de dificil le este celor două să-și domine emoțiile și stările conflictuale în timpul meciurilor.
Victoria Azarenka – Belinda Bencic
Vika își continuă lungul drum spre recuperarea unui loc în clasament mai apropiat de pretențiile ei cu un meci împotriva uneia dintre cele mai bune jucătoare ale sezonului de iarbă. Belinda a câștigat un titlu, a făcut o finală și a învins în câteva meciuri foarte grele la Wimbledon, evitând tradiționalul letdown spot. O victorie aici i-ar asigura celei care o reușește un bonus pe lângă accesul în sferturile de finale: intrarea în Top 20. O premieră pentru Bencic, la cei 18 ani ai săi, o jucătoare despre care se vorbește tot mai mult și tot mai des. Dacă va trece de Vika, Belinda va deveni cea mai tânără sfertfinalistă la Wimbledon de la Nicole Vaidisova (acum opt ani).
Maria Sharapova – Zarina Diyas
În Australia, când s-au întâlnit singura dată, Sharapova a suclasat-o pe micuța Diyas cu forța ei complet superioară, făcând matchup-ul să pară complet dezechilibrat. Pe iarbă, unde Diyas a arătat în câteva rânduri că se simte foarte bine, diferența s-ar mai putea reduce, dar e dificil de crezut că Sharapova va putea fi pusă în dificultate.
“Anul trecut am pierdut în această fază a turneului, voi încerca să schimb rezultatul anul acesta. Ori de câte ori intri într-un turneu, trebuie să fii pregătită mental să îl câștigi. Dacă nu ai această abordare, îți va fi dificil să treci cu bine prin cele două săptămâni”, a spus Sharapova, cea care anul trecut pierduse cu Kerber.
Coco Vandeweghe – Lucie Safarova
O întâlnire interesantă între o jucătoare care a crescut mult în ultimul an și și-a mai nuanțat jocul, și o alta care trăiește anul carierei. Vandeweghe are unul dintre cele mai bune servicii din circuitul feminin, iar pe iarbă acest detaliu îi conferă, bineînțeles, un avantaj masiv. Americanca n-a pierdut niciun set în cele trei tururi anterioare, dar va înfrunta o opoziție superioară calitativ. După ce a fost în pericol în primul tur, cu Alison Riske, Safarova a survolat cu bine următoarele două meciuri, mai bifând o revenire de la 0-1 la seturi cu Sloane Stephens. După trei meciuri, Lucie e deja mai confortabilă cu ideea apărării punctelor de anul trecut și cu ușoara presiune suplimentară care a venit la pachet cu finala de la Roland Garros. Încă un tur trecut ar urca-o pe locul 4 în Race to Singapore și i-ar consolida șansele de a se califica în premieră la competiția de final de an.
Interesant e că Lucie e în continuare în cărți și pentru proba de dublu, unde va încerca, alături de Bethanie Mattek-Sands, o incredibilă triplă AO – RG – Wimbledon.
Caroline Wozniacki – Garbine Muguruza
Meci tare între două jucătoare care nu au avut rezultate grozave pe suprafața verde. Wimbledon e singurul Slam la care Caroline n-a atins sferturile de finală, în vreme ce Garbine Muguruza a reluat chiar după victoria remarcabilă obținută cu Angelique Kerber că tot mai are momente în care nu înțelege iarba.
Head-to-head-ul include trei meciuri pe hard, cu jucătoarea iberică impunându-se în două dintre acestea, inclusiv la un Grand Slam, AO 2014. “N-am nicio scuză că n-am trecut până acum de turul al patrulea aici. Am câștigat la Eastbourne. Am câștigat la junioare aici. Mă simt bine pe iarbă și îmi place să joc aici”, a spus Wozniacki, care n-a pierdut set în drumul spre optimi.
Monica Niculescu – Timea Bacsinszky
Monica noastră este în fața performanței carierei în turneele de Grand Slam și are în față un paradox. Întâlnește un adversar fără o carte de vizită stufoasă, lucru mai rar într-o astfel de fază a competiției, ținând cont de clasamentul româncei, ceea ce ar trebui să fie o veste bună. Vestea proastă e că adversara fără cotă e printre cele mai solide jucătoare ale anului, cu un salt valoric și statistic impresionant. În fapt, dacă bate aici, Timea urcă în Top 8 Race to Singapore, ori o calificare la competiția de gală asiatică ar fi fost de neconceput la startul anului. Și când ne gândim la head-to-head identificăm un alt paradox. Pe de o parte, ar trebui să ne bucurăm: românca o conduce cu 4-1 pe Bacsinszky, dar aceste meciuri s-au jucat între 2007 și 2011, majoritatea la un nivel inferior. Excepția o reprezintă cel mai recent meci, câștigat în 2011 la Australian Open de către Monica.
Dar acum Bacsinszky este o altă jucătoare, una care a fost oprită cu dificultate de Serena Williams în semifinalele Roland Garros, apoi, fără vreun turneu pregătitor, a trecut lejer de primele trei tururi de la Wimbledon, incluzând aici și un meci ipotetic complicat cu Sabine Lisicki.
Monica va avea nevoie de toată varietatea ei ca s-o poată domoli pe elvețiancă, într-un meci infinit mai greu decât îl apreciem. Timea este extraordinar de solidă în ultimele luni, cu puține puncte slabe în jocul ei și cu o inteligență tactică notabilă. Elvețianca se poate apăra foarte bine, poate varia loviturile și poate deveni agresivă la nevoie. Mai important decât orice, are foarte multă încredere în ea și se bucură cu adevărat de fiecare moment petrecut pe teren în această a doua carieră a ei. Are liniștea interioară și seninătatea specifice oamenilor care își trăiesc visul.
Cu un sezon pe iarbă foarte bun, Monica a servit bine ori de câte ori a avut nevoie în cele trei tururi jucate până acum și a fost foarte solidă la fileu. Peste toate, a luptat extraordinar, negociind bine toate momentele de presiune: în fiecare din ultimele două meciuri a supraviețuit unui game greu, care ar fi putut schimba cursul meciului. Va avea nevoie de acest spirit de luptă ca să facă încă un pas.
Olga Govortsova – Madison Keys
Excelent parcursul Olgăi, una dintre surprizele turneului până acum. Bielorusa vine de departe, încă din calificări, învingându-le până acum pe Date Krumm, Torro-Flor, Liu, Andreea Mitu, Alize Cornet și Magdalena Rybarikova, ceea ce echivalează cu un salt de vreo 40 de locuri, dar și cu mult timp petrecut pe teren. Dincolo, Madison Keys are oportunitatea unui al doilea parcurs lung la un Slam anul acesta, după ce semifinala de la Australian Open ne-a înfățișat-o drept un posibil contender.
Agnieszka Radwanska – Jelena Jankovic
Să faci o surpriză mai e cum mai e, dar s-o confirmi? Aici e partea grea. Jelena Jankovic e însă suficient de experimentată încât să nu se lase doborâtă de căderea emoțională specifică după fiecare victorie mare. Însă adversara nu e tocmai una ideală: o altă îndrăgostită de iarba de la Wimbledon. În plus, JJ a pierdut cinci din cele șapte meciuri directe cu Radwanska, iar cele două victorii ale ei au venit pe zgură, adică suprafața cea mai slabă a polonezei.
Aga și-a recăpătat încrederea după o jumătate infernală de sezon și va încerca să-i mulțumească Jelenei pentru că a scos-o din drumul ei pe Kvitova. Cu o victorie, Aga revine în Top 10 după scurta ieșire din primăvară.
Întregul program al zilei și împărțirea pe terenuri, de găsit aici.
IBAN RO51RNCB0079145659320001
Asociația Lideri în Mișcare,
Banca Comercială Română