Manic Monday a ținut cu debutanții. Plouă cu premiere la Wimbledon, înainte de sferturile de finală
Radu Marina | 5 iulie 2021Cinci dintre sportivii calificați în sferturile de finală ajung în premieră într-o astfel de fază într-un turneu de Grand Slam.
🔷 Cinci dintre sportivii calificați în sferturile de finală ajung în premieră într-o astfel de fază într-un turneu de Grand Slam: Aryna Sabalenka, Marton Fucsovics, Viktorija Golubic, Felix Auger-Aliassime și Ajla Tomljanovic.
🔷 Emma Raducanu s-a retras cu probleme de respirație în meciul cu Tomljanovic.
🔷 Sferturile la feminin: [1] Ashleigh Barty – Ajla Tomljanovic; [19] Karolina Muchova – [25] Angelique Kerber; [8] Karolina Pliskova – Viktorija Golubic; [21] Ons Jabeur – [2] Aryna Sabalenka.
🔷 Cu 105 victorii la Wimbledon, Roger Federer a egalat recordul de victorii într-un Slam al lui Nadal (105 la RG).
🔷 Novak Djokovic își continuă cursa imperturbabilă spre finală pe tabloul masculin.
🔷 Sferturile la masculin: [1] Novak Djokovic – Marton Fucsovic; [25] Karen Khachanov – [10] Denis Shapovalov; [7] Matteo Berrettini – [16] Felix Auger-Aliassime; [6] Roger Federer – [2] Daniil Medvedev / [14] Hubert Hurkacz.
Ash Barty, în premieră în sferturi la Wimbledon | Barty d. Krejcikova: 7-5, 6-3
Într-o confruntare dintre două campioane ale Roland Garros, Ash Barty i-a oprit seria de 15 victorii consecutive cehoaicei Barbora Krejcikova și s-a calificat în premieră în sferturi la Wimbledon. Poate fi surprinzător că un stil de joc atât de creativ și variat ca al lui Barty n-a avut prea mult succes pe iarba londoneză, dar e mai degrabă rezultatul unor conjuncturi, nu imaginea potențialului ei. De data asta, liderul mondial și-a ușurat considerabil treaba și a mai depășit un prag important în cariera ei, ajungând acum în (cel puțin) sferturi la trei din cele patru turnee de Grand Slam – îi lipsește US Open.
Barty ajunge în sferturi însă fără a străluci. E un lucru bun, un lucru rău ăsta? Partea bună e că ea câștigă și fără să joace la cel mai înalt nivel. De aici încolo va fi nevoie de mai mult; un avantaj cert e că nu se mai poate spune că nu a fost testată, așa cum s-a întâmplat la Australian Open, unde a pierdut până în sferturi doar 20 de game-uri, iar când a dat peste prima adversară ceva mai arțăgoasă a cedat în sferturi.
Nici cu Krejcikova evoluția ei n-a fost din cale afară de spectaculoasă. Condusă în primul set cu 4-2, Ash a ratat o minge de set la 5-4 și a fost ajutată din plin de Krejcikova la 6-5, când cehoaica și-a cedat serviciul la zero. Setul doi a avut o desfășurare ușor diferită, pentru că după câștigarea primului set, Barty a pus stăpânire pe joc și a condus în permanență.
Pentru o calificare în semifinale, Barty trebuie să treacă de învingătoarea meciului Ajla Tomljanovic – Emma Răducanu.
Ons Jabeur continuă să spargă bariere | Jabeur d. Swiatek: 5-7, 6-1, 6-1
Prin victoria obținută în fața Igăi Swiatek, Ons Jabeur devine prima sportivă arabă din 1974 încoace (egipteanul Ismail El Shafei reușea să ajungă în sferturi la Wimbledon în acel an) care se califică în ultimele opt la Wimbledon. E o confirmare evidentă a formei și perioadei pe care Jabeur o traversează, ea câștigând în urmă cu două săptămâni la Birmingham, tot pe iarbă, primul ei titlu WTA. Jabeur se profilează de aici înainte drept o potențială câștigătoare a acestui turneu.
Cu Swiatek, Ons a început impecabil partida, a condus cu 5-3 în primul set iar de acolo a pierdut următoarele patru game-uri. Pentru al doilea meci la rând, tunisianca a revenit de la 0-1 la seturi și a fost de neatins în ceea ce a urmat: a fost prea agresivă, cu prea multe idei, cu prea multe planuri de joc bine executate pentru o Swiatek care a ieșit de pe teren cu senzația că nu prea a înțeles cum a pierdut și de ce a pierdut atât de clar.
,,A fost un meci bun. Am pierdut de la 5-3, am fost aproape să închid setul, nu am reușit, dar am rămas calmă. Nu am crezut că va fi o soluție să mă enervez, așa că m-am relaxat și am jucat punct cu punct, am continuat să-mi fac jocul. Să fiu agresivă a fost cheia victoriei de azi și asta am încercat să fac pentru a câștiga”, a spus Jabeur.
Ons se califică în premieră în sferturi la Wimbledon și e a doua oară în carieră când ajunge într-o astfel de fază la un Slam (a mai făcut asta la AO, în 2020). Înaintea acestei ediții, ea avea o singură victorie la Londra din trei participări. E important de menționat și că în drumul către calificarea în sferturi, tunisianca a învins trei campioane de Grand Slam: Venus Williams în turul doi, Garbine Muguruza în turul trei și acum Iga Swiatek în optimi – ultimele două, printre numele grele ale acestei ediții.
Următoarea adversară pentru Jabeur va fi Aryna Sabalenka, într-un meci al contrastelor de stil. Sabalenka a trecut de Elena Rybakina, 6-3, 4-6, 6-3, și s-a calificat – în sfârșit! – în primul ei sfert de finală al carierei la un Grand Slam. E un rezultat pe care Sabalenka îl caută de foarte mult timp și odată ajunsă aici e timpul ca privirile să fie mai atente asupra ei: de obicei, când Sabalenka ajunge în fazele finale ale turneelor, jocul ei atinge un alt nivel și devine greu de învins. Va fi cazul și acum?
Angie Kerber, înapoi în sferturi la Wimbledon| Kerber d. Gauff: 6-4, 6-4,
Angelique Kerber, câștigătoare în 2018 la Wimbledon, tocmai și-a mai trecut în cont o victorie importantă, a noua ei victorie pe iarbă după titlul cucerit la Bad Homburg. Pentru Kerber, aceasta e a cincea calificare în sferturile de finală la Wimbledon și deja, din momentul ăsta, se află pe un teritoriu destul de cunoscut; are experiență, are încredere, are multe victorii la care se poate întoarce, are un traseu relativ acceptabil pentru o nouă finală aici. Poate veni un nou trofeu de Slam pentru nemțoaică, după doi ani grei, în care aproape nimeni nu mai credea că s-ar putea bate pentru Slamuri ?
Următoarea sa adversară nu va fi tocmai una facilă. Kerber se vede cu Karolina Muchova, favorita 19, cea care a trecut în două seturi (7-6, 6-4) de Paula Badosa. Muchova se întoarce în sferturi la Wimbledon pentru a doua oară, după ediția din 2019, și va avea misiunea de a obține prima victorie în fața nemțoaicei, ambele lor meciuri jucate până acum fiind câștigate de Kerber.
Karolina Pliskova e din nou în cărți pentru un Grand Slam| Pliskova d. Samsonova: 6-2, 6-3.
Calificarea Karolinei Pliskova în sferturile de finală e o surpriză. E o surpriză dat fiind forma ei, dar mai ales având în vedere cât de rău a arătat jocul ei în ultimul an. Uneori însă, pe iarbă, când ai un serviciu precum al ei, lucrurile se simplifică – iar la fel ca în cazul multor jucători cu serviciu bun, serviciul e un punct de pornire; el face conexiunea cu restul loviturilor. Dacă merge serviciul, merg și restul loviturilor.
Pe tot parcursul turneului, Pliskova a servit impecabil. Iar în meciul de azi, cu Liudmila Samsonova, o jucătoare în mare formă, cu trofeu câștigat pe iarbă în urmă cu câteva săptămâni, cehoaica a servit 10 ași și a avut un procentaj de 83% la punctele câștigate cu primul serviciu.
Pentru a doua ei semifinală la Wimbledon, Pliskova trebuie să treacă de Viktorija Golubic, cea care a învins-o în două seturi, 7-6, 6-3, pe Madison Keys, în drum spre cea mai importantă performanță a carierei.
Novak Djokovic, netulburat în sferturi | Djokovic d. Garin: 6-2, 6-4, 6-2
Novak Djokovic se întoarce în sferturi la Wimbledon pentru a 12-a oară în carieră după o victorie facilă, în care n-a fost în niciun moment în pericol. Nu a existat niciun dubiu cu privire la câștigător sau cu privire la dinamica efectivă a partidei, nici măcar în setul doi când Garin a condus în două rânduri cu 3-2 și 4-3.
Djokovic a fost Djokovic – clar în execuții, agresiv și cu lovituri foarte curate– și-a ușurat considerabil treaba, a stat puțin timp pe teren și acum e pregătit pentru confruntarea cu Marton Fucsovics.
Fucsovics, care a pierdut ambele meciuri jucate cu Djokovic, obține o calificare în primul sfert de finală al său la un Grand Slam după o victorie enormă: l-a învins pe Andrey Rublev, cel care avea patru victorii consecutive în fața lui, revenind de la 2-1 la seturi și reușind cel mai relevant rezultat al carierei sale. A fost 6-3, 4-6, 4-6, 6-0, 6-3 pentru Fucsovics, un jucător care a evoluat într-un ritm propriu, fără explozii sau artificii.
Multă vreme, Fucsovics a fost un jucător exclusiv de turnee ITF și challenger, în ciuda rezultatelor excelente de la juniori (titlu Wimbledon la simplu, titlu US Open la dublu, număr 1 mondial).
Poate tocmai de asta i-a fost atât de greu apoi, când a făcut trecerea la seniori; presiunea, combinată cu lipsa de victorii (acele victorii mari și multe cu care el era învățat la juniori) l-au demotivat și chiar l-au determinat să renunțe la antrenamente o vreme – ,,nu am mai atins mingea cu racheta timp de două luni”, spunea el, la un moment dat, despre începuturile carierei lui la seniori.
O schimbare s-a produs pentru el în 2017, când a fost invitat de Federer să se antreneze împreună în Elveția. A fost o schimbare de perspectivă pentru maghiar, pentru că discuțiile și antrenamentele cu Federer l-au făcut să înțeleagă că are tot ce trebuie pentru a fi mai sus. ,,Atunci am înțeles că am lovituri bune, că am un serviciu bun, că am potențial de a deveni un jucător de top 100 sau top 50. Am avut multe discuții cu el (n.a. Federer) în timp ce ne-am antrenat. În acele momente am simțit că vreau cu adevărat să reușesc.”
Din 2017, Fucsovics a început să câștige o serie de turnee challenger, a intrat în premieră în top 100 în acel sezon iar de atunci el a crescut și evoluat treptat, sezon de sezon. Și iată-l acum, la 29 de ani, obținând una dintre cele mai importante victorii ale carierei.
Karen Khachanov câștigă un meci maraton cu Sebastian Korda, se califică în premieră în sferturi | Khachanov d. Korda: 3-6, 6-4, 6-3, 7-5, 10-8
Karen Khachanov a ajuns la Londra cu doar două victorii în ultimele lui patru turnee la care a luat parte. N-a avut prea multă încredere; totuși, Wimbledon e un loc special pentru rus – singurul Slam în care nu a pierdut niciodată mai devreme de turul 3 odată ajuns pe tabloul principal – iar asta s-a putut vedea încă o dată la această ediție: rusul se califică pentru a doua oară în faza sferturilor de finală la un Slam (a mai reușit asta la Paris, în 2019) după un meci extraordinar cu Sebastian Korda, care a durat aproape 4 ore.
A fost un meci atât de echilibrat încât învingătorul a stat în dubiu până la final. Korda a fost cel care a controlat o vreme decisivul, a urcat la 2-0 și 3-1, a tot revenit din situații complicate și s-a aflat, la 8-7 în într-o situație favorabilă, Khachanov servind pentru a rămâne în meci. Doar că din acel moment, americanul a mai izbutit doar trei puncte până la finalul meciului.
Pentru un loc în semifinale, Khachanov se vede cu Denis Shapovalov care continuă turneul excelent, canadianul obținând o victorie confortabilă cu Roberto Bautista Agut. A fost 6-1, 6-3, 7-5 pentru Shapovalov, care merge în primul lui sfert la Wimbledon (al doilea al carierei), turneu unde până anul acesta nu trecuse niciodată de turul doi. Khachanov și Shapovalov s-au mai întâlnit o singură dată, meciul fiind câștigat de canadian, în 2019, într-un meci de Cupa Davis.
Mai bine: Roger devine cel mai în vârstă sfertfinalist de Slam în Era Open | Federer d Sonego: 7-5, 6-4, 6-2
Al doilea cel mai bun de pe teren în runda inaugurală, mai bine, dar nu întru totul concludent în turul al doilea și încurajator în turul al treilea: aceștia au fost pașii traversați de Federer până acum în turneu. În optimi, elvețianul pare să fi început un alt turneu. Victoria lui cu Lorenzo Sonego a fost cu ușurință cel mai convingător meci făcut de Roger de la revenirea în circuit și, pe lângă faptul că-l aduce în al 58-lea sfert de finală într-un Slam (un record absolut; următorul, Djokovic, are 50), îi readuce și încrederea.
Federer a făcut un singur game slab în setul decisiv, pierzându-și serviciul când a servit pentru set, dar pe care l-a recuperat imediat, revenind de la 0-40 într-un game lung și dramatic, început cu acoperișul deschis și încheiat cu el tras, după ce o scurtă repriză de ploaie a deraiat meciul. În rest, a greșit puțin și a arătat mai proaspăt, cu o deplasare mai bună și cu mai multă acuratețe în lovituri, de pe ambele părți. Cu setul întâi la adăpost, Federer s-a relaxat și a controlat restul întâlnirii, al cărei set al treilea l-a găsit pe Sonego mai preocupat să intre cumva în memoria fanilor, iar pe Federer, să-și testeze loviturile.
Sferturi la Wimbledon n-ar fi mare lucru în mod normal pentru Roger (are 18 astfel de prezențe!), dar rezultatul de anul acesta se califică drept o performanță.
În condițiile eliminării lui Alexander Zverev de către Felix Auger-Aliassime – în ceea ce a fost cea mai importantă victorie a carierei pentru canadian – Federer are opțiuni acum, pe jumătatea lui de tablou. Încă nu-și cunoaște adversarul din sferturi, pentru că meciul dintre Medvedev și Hurkacz a căzut pradă programării și ploii, fiind întrerupt la 2-1 pentru rus la seturi și 3-4 în setul patru, pe serviciu.
Cât despre Aliassime, el se alătură lui Shapovalov în sferturi, iar Canada sărbătorește pentru prima dată doi jucători în sferturi; era o performanță oarecum inevitabilă, ținând cont de progresul celor doi. Aliassime a făcut multe lucruri bune în scurta lui carieră până acum, însă îi lipsea o victorie-semnătură. Cea cu Zverev i-a testat mult caracterul (un avantaj de 2-0 la seturi pierdut), dar până la urmă Felix a rezistat cu bine, învingând un jucător care arăta bine pentru o eventuală finală aici (7-6, 7-6, 3-6, 3-6, 6-4).
IBAN RO51RNCB0079145659320001
Asociația Lideri în Mișcare,
Banca Comercială Română