Luca Preda pierde la limită meciul din sferturile de finală de juniori de la US Open, dar rămâne cu un parcurs valoros

Radu Marina | 5 septembrie 2024

Luca Preda are rezultate frumoase la juniori, a urcat până pe locul 5 în clasamentul ITF al juniorilor, iar premisele sunt și ele îmbucurătoare. Nu doar pentru rezultatele bifate și pentru această calificare în sferturi, cât mai ales pentru ce arată pe teren.

Luca Preda, favorit 5 în proba de juniori pe tabloul masculin, s-a oprit în sferturile turneului de la US Open 2024. Românul a fost învins în trei seturi, 6-3, 1-6, 7-5 de Nicolai Budkov Kjaer, un norvegian clasat pe locul 741 ATP, liderul mondial în clasamentul juniorilor și favoritul principal la US Open. A fost un meci greu, lung, în care lui Luca i-a lipsit foarte puțin să se impună, în condițiile în care el a fost cel care a venit mereu din urmă.

În vârstă de 18 ani, Luca Preda obține cel mai relevant rezultat al scurtei sale cariere după un traseu excelent la New York: a ajuns în sferturi după trei victorii foarte bune cu Oliver Bonding (1-6, 6-2, 6-3), Kase Schinnerer (6-1, 6-3) și Thomas Faurel (6-0, 7-5). Nu i-a lipsit mult să o obțină și pe a patra la rând, cu Budkov Kjaer, cel care în acest sezon a câștigat majoritatea titlurilor importante la juniori, a jucat semifinale la Australian Open și a câștigat titlul la Wimbledon.

Într-o perioadă în care tenisul masculin românesc suferă mult prin prisma rezultatelor la nivel foarte ridicat, acest traseu al lui Luca e mai mult decât important. O calificare într-un sfert de finală al unui Slam, la juniori, e un rezultat foarte valoros în sine – cu atât mai mult în contextul în care, în ultimii ani, în România tenisul masculin a suferit.

Luca Preda are rezultate frumoase la juniori, a urcat până pe locul 5 în clasamentul ITF al juniorilor, iar premisele sunt și ele îmbucurătoare. Nu doar pentru rezultatele bifate și pentru această calificare în sferturi, cât mai ales pentru ce arată pe teren: Luca are atitudinea jucătorului care nu se lasă ușor scos de pe teren, se luptă frumos și are un forehand impecabil, cu care variază înălțimile, poate lovi foarte razant și rapid, poate găsi o lungime deranjantă.

În partida cu Budkov Kjaer, Luca a avut momente de joc excelente și s-a ținut foarte bine în fața unui adversar în mare formă, neînvins de 10 meciuri în turneele de Slam la juniori. Preda a avut trei mingi de break consecutive în setul decisiv, la 4-4 și a salvat o minge de meci cu un as la 5-6.

Jocul lui, per ansamblu, e unul de atac; servește puternic, caută să închidă punctele rapid, dar în același timp construiește atent și inteligent, variază suficient cât să-și încurce adversarul și e foarte stabil de pe linia de fund. De asemenea, poate cel mai important, nu greșește ușor și are o viziune despre ce trebuie să facă pe teren: simte când trebuie să accelereze la serviciu, simte când trebuie să apese pe forehand sau să vină spre fileu și să se urce peste adversar, pentru a-l presa. Lucrurile astea sunt importante, pentru că arată că nimic nu e întâmplător la jocul lui, așa cum nici acest rezultat nu e o întâmplare.

Cariera lui Luca abia acum începe. Mai are timp să-și rafineze loviturile, să adauge noi dimensiuni jocului său și să se îmbunătățească în plan fizic. Baza există și are pe ce construi: are lovituri cu care poate face diferența, se simte că îi place să fie pe teren, să găsească soluții și se simte pasiunea de a juca, de a fi competitiv.

De aici încolo e extrem de important ca această pasiune și dorință să continue să ardă, să se întețească. Dacă asta se va întâmpla, atunci tranziția lui spre tenisul profesionist – testul suprem pentru orice junior talentat, zona aceea în care foarte multor tineri talentați le este foarte greu să se descurce – ar trebui să fie mai ușoară. Nu există, desigur, mari garanții. Fiecare are ritmul lui, iar pentru Luca vor urma destule obstacole de înfruntat, dar când munca pe care o faci e consistentă și susținută, iar pasiunea nu lipsește, rezultatele apar.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi