Kerber – Errani, primul sfert la fete. Poate spera câștigătoarea chiar la titlul cel mare?
Camelia Butuligă | 3 iunie 2012Kerber – Errani, primul sfert la fete. Poate spera câștigătoarea chiar la titlul cel mare?
Zilele trecute am citit un articol care spunea că vremea va juca un rol foarte important în lupta pentru titlul de la Roland Garros. Argumentaţia era alcătuită în jurul celor trei capi de serie de pe tabloul masculin, dar după ziua de azi, cred ca putem s-o aplicăm şi la tabloul feminin. Condiţiile meteo influenţează greutatea mingii şi viteza cu care aceasta zboară prin aer, iar zgura devine mai lentă odată cu scăderea temperaturilor şi creşterea umidităţii.
După o săptămână însorită, în care condiţiile de joc au fost rapide, la Paris cerul a fost pentru prima oară noros, temperatura a scăzut şi a început să bată vântul. La ora în care a început primul meci, dintre Svetlana Kuznetsova şi Sara Errani, atmosfera era întunecată şi stadionul era plin doar pe jumătate cu spectatori zgribuliţi. Nu ştiu dacă Sveta este în mod special sensibilă la schimbările vremii, dar pe teren n-a intrat aceeaşi jucătoare care a anihilat-o fără probleme pe Radwanska în turul anterior.
În schimb, a intrat o Sveta care a câştigat primul game după 45 de minute de la începerea partidei şi a făcut 38 de greşeli neforţate faţă de cele 17 ale lui Errani. Cumva, mingile Kuznetsovei nu reuşeau să treacă de linia careului, sincronizarea era deplorabilă, la fel ca deplasarea şi selecţia loviturilor. Primul set a zburat în 30 de minute cu un scor drastic: 6-0.
Căderea liberă a Svetei a continuat şi-n setul doi, ajutată de loviturile adânci şi cu top spin ale italiencei. Jocul lui Errani mi-a adus aminte de jocul lui Schiavone din zilele ei bune: precizie, varietate, şi un efect care făcea returnarea mingilor o misiune foarte grea. În plus, Errani, care este a doua oară în sferturile unui slam (după Australian Open 12) și care are parte de un sezon stelar raportat la așteptările puse în ea, a dovedit o tărie implacabilă. Deşi Kuznetsova a luptat în setul 2 şi a pus-o sub presiune, italianca s-a ţinut tare până la sfârşit şi a dovedit că victoria contra Anei Ivanovic din turul 3 nu a fost o întâmplare: 6-0, 7-5. Kuznetsova a recunoscut la conferinţă că Errani joacă cel mai bun tenis al ei, şi că ea, pe de altă parte, e departe de nivelul ei maxim.
În timp ce, pe Chatrier, Kuznetsova îşi căuta jocul şi nu-l găsea, altă încleştare înnegurată se desfăşura pe Lenglen, între favorita 10, Angelique Kerber şi Petra Martic din Croaţia (21 ani, nr 50). Kerber câştigase în turul anterior un meci electrizant în 3 seturi cu Flavia Penetta, în care italianca a făcut absolut tot ce a putut ca s-o oprească, dar degeaba. Kerber a alergat fenomenal, a lovit fenomenal, şi a luptat cu o îndârjire neclintită.
Ceea ce a făcut şi azi. Martic, care e considerată o jucătoare talentată şi ingenioasă, a încercat tot soiul de soluţii creative pentru a o scoate pe Kerber din ritmul cu care-şi nimiceşte adversarele din spatele terenului. Am văzut schimburi alcătuite din loburi, scurte nenumărate, slice-uri, smash-uri, volee. Martic a atacat fileul şi a pus atâtea drop-shot-uri încât a reuşit s-o frustreze pe Kerber, însă n-a reuşit s-o învingă. Angelique a alergat iarăşi imens, a scos tot ce i-a aruncat croata şi a avut ultimul cuvânt: 6-3 7-5.
Martic a declarat apoi că i-au trecut multe prea lucruri prin minte în timpul punctelor importante: ”Prea multe emoţii: Dacă joc bine? Dacă joc prost?” Probabil emoţiile s-au datorat şi ocaziei de a juca o optime de GS în premieră. Sau, dacă e s-o credem pe Angelique, emoţiile s-au datorat reputaţiei adversarei. Kerber: “Jucătoarele mă cunosc acum şi cred că nu vrea nimeni să joace împotriva mea acum. Am multă încredere şi ştiu că pot să bat jucătoarele de top. Acum sunt una dintre ele, iar ăsta e un sentiment foarte bun”.
Angelique va avea ocazia să-şi egaleze performanţa de la US Open 11 şi să ajungă în semifinale dacă va trece de Errani. Va fi un meci foarte interesant: ambele sunt în formă şi au demonstrat că nu le pasă de vremea rea.
Ba chiar, raportându-ne la cât de deschis e tabloul feminin acum, Kerber ar putea fi luată în seamă serios când vine vorba de calculele privind viitoarea campioană a fetelor de la Paris. Angelique are, la rându-i, un sezon excepțional. A câștigat 37 de meciuri până acum, al treilea total al fetelor, după Radwanska și Azarenka, ambele deja ieșite din cursă. Are două titluri (Paris, Copenhaga) plus alte patru semifinale, și, mai important, are convingerea că poate bate pe oricine. Cert e că, până să mai vorbim de semifinale sau finală, prezența în sferturi i-a asigurat lui Kerber urcarea pe locul 8 în clasament, începând de lunea viitoare.
IBAN RO51RNCB0079145659320001
Asociația Lideri în Mișcare,
Banca Comercială Română