Interviu 30-0 | Karolina Pliskova: „Circuitul e mult mai deschis, nivelul e mai puternic decât în trecut”
Andreea Giuclea | 5 februarie 2024„Întotdeauna am avut mulți jucători și jucătoare bune, dar cred că e vorba de personalitatea oamenilor, nu de școala de tenis din Cehia. Pare că noi nu suntem niciodată fericiți, chiar dacă ajungem în finală, articolele de acasă vor fi de genul: Oh, a pierdut. Lumea e foarte critică, și probabil de asta ai așteptări mari de la tine”
Încă de când a fost anunțată pe afișul Transylvania Open 2024, Karolina Pliskova a devenit una dintre principalele atracții ale turneului de la Cluj. Fost lider mondial, o jucătoare care a petrecut ani buni în Top 10, Pliskova încearcă să revină spre nivelul ei obișnuit.
Am întrebat-o despre mindset-ul cu care abordează sezonul acesta, despre ce o motivează în perioada asta, despre dinamica de la vârful tenisului feminin, dar și despre școala de tenis din Cehia.
Cum te simți în Cluj, știm că anul trecut n-ai putut ajunge?
Da, mi-a părut foarte rău că n-am reușit să ajung, a fost o decizie de ultim moment, dar eram accidentată, sezonul meu s-a încheiat mai devreme anul trecut. Dar acum lucrurile stau mai bine. N-am avut rezultate foarte bune la începutul anului, dar simt că am jucat tenis la un nivel bun, doar că am avut adversare foarte puternice. Însă mă simt bine, mă bucur să fiu aici, am jucat în FedCup aici, a trecut ceva timp, dar îmi amintesc că publicul a fost incredibil. Am văzut și weekendul acesta, în calificări, cât de mulți oameni au venit, cred că oamenilor din România le place mult tenisul.
Cum ți se pare turneul până acum și ce obiective ți-ai propus săptămâna asta?
Sunt de două zile aici, am venit din Praga, care e destul de aproape, iar condițiile și atenția acordată jucătoarelor sunt printre cele mai bune. În ultimii ani nu prea am jucat turnee de nivelul acesta, dar trebuie să spun că ceea ce văd aici mi se pare de nivelul unor turnee mai mari. Știu că a câștigat de două ori premiul de turneul WTA250 al anului, așa că nu sunt foarte surprinsă.
Știu și că încep cu o jucătoare venită din calificări. Ce-mi doresc e să am câteva meciuri în picioare, două-trei, și apoi orice e posibil. Odată ce câștig încredere, știu că jocul meu e destul de solid, așa că vom vedea. Dar în ziua de azi, toate turneele sunt destul de puternice, nu există adversară ușoară. Trebuie să-mi fac jocul, și dacă reușesc să joc bine, am șanse bune.
Ce ți-ai propus în acest an, cu ce mindset abordezi sezonul?
Am pierdut câteva puncte în clasament, așa că aș vrea să revin în top 30 sau 20, ca apoi să pot prinde trageri mai bune la turneele mai mari, și de acolo vom vedea. M-am confruntat și cu niște accidentări, așa că obiectivul e mereu să fiu sănătoasă, pentru că odată ce ai accidentări, e mai complicat și nu te mai bucuri așa mult. Așa că acesta e obiectivul pentru anul acesta. Acum sunt ok (n.r: fizic), dar e vorba și de vârstă, la vârsta mea nu mai poți fi niciodată 100%, dar fac tot ce pot să fiu acolo.
Dincolo de clasament, ce te-ar mulțumi cel mai mult în acest an?
Da, clasamentul nu este scopul real, e doar despre a ajunge mai sus ca să nu joci cu cele mai bune jucătoare din primul tur. E mai mult despre a juca bine, a câștiga meciuri, și apoi lucrurile acestea vor veni, automat și clasamentul va crește. Mi-aș dori să câștig un turneu anul acesta. Să vedem, poate e o șansă bună săptămâna aceasta. Dar există o șansă în fiecare săptămână.
Ai avut niște meciuri puternice la începutul anului, ce informații ți-au oferit despre nivelul la care te afli?
Da, am jucat cu două jucătoare din top 10 și am fost aproape, și cred că e un semn bun. Bineînțeles, cu astfel de jucătoare poți pierde chiar dacă joci bine, cum a fost și cazul meu. Dar măcar poți vedea că nivelul tău e acolo, deci trebuie doar să ai o constanță săptămânală, ceea ce, din nou, nu e ușor.
Cum vezi nivelul tenisului feminin actual și schimbările de dinamică?
Da, lucrurile se schimbă, sunt jucătoare noi, în creștere, întotdeauna e o generație nouă care se apropie. Nu poți opri trecerea timpului, și nu te poți compara cu fete cu 10 ani mai tinere. Dar, în același timp, nu înseamnă că nu poți câștiga. Uitați-vă la Djokovic, e cel mai în vârstă și continuă să câștige. De cealaltă parte, ai mai multă experiență în circuit. Chiar dacă nu te mai ajută la fel de bine corpul; nu că e obosit, dar ai mai multe accidentări, pentru că faci asta de atât de mult timp. Oricum, mi se pare că circuitul, mai ales cel feminin, e mult mai deschis, fiecare meci poate fi câștigat de oricine. Înainte, poate că jucătoarele din Top 20 erau mai sigure că ajung mai departe în turnee, dar acum poți pierde cu oricine. Deci nivelul mi se pare mai puternic, calitatea tenisului la fel, și nu mai depinde așa mult de clasament, oricine din top 200 poate juca bine.
Care este motivația ta privind spre viitor?
Mi-am îndeplinit deja multe dintre obiective, dar îmi lipsește un turneu de Grand Slam. Așa că va fi întotdeauna obiectivul meu, până când îmi voi încheia cariera. Deci asta e: să joc bine la turneele mari, dar și să câștig titluri, pentru că e cel mai frumos sentiment. Am câștigat deja câteva, așa că nu simt o presiune, dar rămâne obiectivul meu în fiecare săptămână.
Nu simt o presiune să continui să joc, o fac pentru că îmi doresc și îmi place, și cât timp o să simt asta o să continui să joc și să încerc. Sora mea a devenit mamă recent și observ că nici asta nu e foarte ușor (n.r: râde), așa că poate mai amân această parte a vieții mele un pic.
Din afară, pare că Cehia are o școală de tenis solidă, care formează multe jucătoare, cum se vede asta din interior?
Nu cred că e așa, cel puțin nu la nivel de antrenori sau academii. Cred că e mai mult despre oameni și personalitatea noastră. Cred că personalitatea noastră, a celor din Cehia, e una puternică, și în familiile noastre suntem un pic încăpățânați, poate un pic negativi uneori, dar întotdeauna vrem să ne îmbunățim, vrem mai mult.
Cred că de aceea sunt atât de multe fete, dar și mulți tineri care vin, întotdeauna au existat generații cu mulți jucători și jucătoare bune, și în ATP și în WTA, dar cred că este mai mult vorba de personalitatea oamenilor, pare că noi nu suntem niciodată fericiți, chiar dacă ajungem în finală, articolele de acasă vor fi de genul: „Oh, a pierdut”. Lumea e foarte critică, și probabil de asta ai așteptări mari de la tine, chiar dacă te descurci bine. Ceea ce uneori nu este ușor, dar în același timp simt că asta te împinge și atunci ai obiective mai mari și vrei să faci din ce în ce mai bine.
Deci, la fel ca la noi, e vorba mai mult de un efort individual, nu de sistem sau de un stil comun de antrenament.
Nu, nu cred, pentru că, de exemplu, eu în ultimii 10 ani am lucrat cu antrenori din afara Republicii Cehe, m-am antrenat în Spania, înainte în Monaco, așa că nu am folosit baza din Cehia, poate doar când eram mai tânără. În plus, suntem jucătoare din orașe diferite, nu e vorba doar de un singur club care să crească 20 de jucătoare sau jucători. Desigur, poate că avem terenuri bune, avem cluburi bune, multe terenuri acoperite. Știu că unele țări se confruntă cu problema asta, că nu au facilități bune, noi avem, dar nu e vorba că există un singur antrenor, sau un stil comun. E ca și cum fiecare își urmează propriul drum, dar în cele din urmă, da, sunt multe jucătoare bune. Pentru cât de mici suntem ca țară, avem jucătoare bune.
Articol oferit de Banca Transilvania, partener principal al Transylvania Open
IBAN RO51RNCB0079145659320001
Asociația Lideri în Mișcare,
Banca Comercială Română