Julia Goerges încheie un an impresionant, câștigă Zhuhai Elite Trophy
Radu Marina | 5 noiembrie 2017Julia e ultimul dintre subiectele acestui sezon special în tenisul feminin. De la Serena Williams câștigând Australian Open însărcinată, la triumful Jelenei Ostapenko de la Paris la doar 20 de ani, spectaculoasele reveniri ale Petrei Kvitova și Sloane Stephens, căderea lui Angie Kerber din vârful clasamentului, vintage Venus, care continuă să inspire, sau Simona Halep care încheie anul ca lider mondial – doar câteva povești fascinante pe care circuitul feminin le-a oferit în 2017.
Julia Goerges câștigă titlul de la Zhuhai după o victorie în două seturi (7-5, 6-1) împotriva lui Coco Vandeweghe și termină acest sezon cu o serie de 9 victorii consecutive (un singur set pierdut), cu cel mai important titlu al carierei și cu un new career-high ranking de săptămâna viitoare (14).
E o ascensiune incredibilă și aș zice destul de improbabilă pentru nemțoaică, ținând cont că vine după o perioadă (2013-2015), cu ieșiri din top 100, cu rezultate inconstante și eliminări în primul tur la multe dintre turnee. Această ascesiune își are însă punctul de plecare anul trecut, când Goerges a luat decizia de a schimba complet toată echipa după 7 ani în aceeași formă, motivând că are nevoie de “voci noi”. La 27 de ani, adică la mijlocul carierei, acesta era cel mai potrivit moment de a face câteva schimbări.
Cu un nouă echipă în preajmă și avându-l ca antrenor pe Michael Geserer (a mai lucrat cu Philipp Kohlschreiber), Goerges a început să-și reclădească treptat încrederea, să facă schimbări și să-și ajusteze jocul. După finala pierdută la Washington, Julia a explicat că unul din primele obiective avute în intersezon a fost să-și pună la punct deplasarea.
Odată rezolvată această problemă, ea a devenit mai calmă, iar jocul, mult mai așezat. Asta pentru că nu mai se mai regăsea în acea bătălie contra cronometru de a închide punctul cât mai repede, de a face punctul din 1-2 lovituri (cu riscul de a greși, desigur); o bătălie în care era înainte obligată să intre, știind că, dacă raliul se prelungește, va pierde punctul din cauza deplasării deficitare.
Serviciul a fost un alt capitol la care a lucrat, și am văzut rezultatele în acest sezon, în care a reușit peste 400 de ași. Ceea ce Goerges a adăugat la serviciu a fost variația; am văzut-o în acest an servind plat, kick, slice, iar această variație a făcut-o foarte greu de citit de către adversarele aflate la retur. ”Știam că atâta timp cât servesc doar plat, la un moment dat, adversara ajungea să știe unde servesc și de cele mai multe ori returul era la fel de puternic precum serviciul meu. Așa că am căutat să îmbunătățesc asta și să ajustez viteza și unghiurile”.
.@JuliaGoerges races for the winner and the first set!
She's one set from claiming the @WTAEliteTrophy! pic.twitter.com/tWkOfFF3Jh
— WTA (@WTA) November 5, 2017
În finala de astăzi cu Vandeweghe, a ieșit la suprafață exact acel calm despre care spunea că a venit odată ce a rezolvat problema deplasării. A început meciul fiind dominată clar de Vandeweghe, împinsă în spatele liniei de fund și fără soluții la jocul agresiv și compact al americancei, dar nicio clipă nu și-a pierdut cumpătul. Când pe Vandeweghe au ajuns-o din urmă emoțiile și crisparea la 5-3, Goerges a știut să profite din plin de acest moment; s-a agățat de fiecare minge, a provocat eroarea și a accelerat pe fiecare punct mai important. De la acel break obținut, nemțoaica a lovit complet eliberat, a reușit 7 game-uri la rând, iar jocul lui Coco s-a dezintegrat complet, a devenit excesiv de nervoasă, iar până la finalul meciului nu a mai putut lega nimic.
Asta e o problemă cu care Vandeweghe s-a confruntat foarte des în acest sezon. A ratat complet toate meciurile cu miză foarte mare din acest an și nu a reușit mai deloc să intre cumva în meci sau să păstreze același nivel de joc. Dacă luăm separat loviturile ei, ele sunt extraordinare: are un serviciu eficient care îi aduce multe puncte, forehand puternic cu care face diferența, un timing bun la rever și nici la fileu nu se da în lături să vină.
Problemele apar atunci când e în situații limită, când simte presiunea: de cele mai multe ori se blochează, încearcă să facă mult prea mult și își descarcă toată furia în lovitur. De aici seriile de erori, mult haos, duble consecutive, primul serviciu ratat complet și decizii neinspirate. E ceea ce am văzut astăzi de la 5-3 în primul set, dar și în multe alte meciuri cu miză de-a lungul acestui sezon. În semifinale la US Open a luat 3 game-uri cu Keys, în sferturi la Wimbledon a pierdut sec în două seturi cu Rybarikova, în sferturi la Madrid cu Simona a luat 2 game-uri, iar în Australia, în semifinala cu Venus, după un prim set foarte disputat pe care l-a câștigat, a cedat complet în următoarele două (2-6, 3-6).
Chiar și cu aceste căderi însă, rămâne un an de ținut minte pentru Coco. Sezonul acesta a reușit primele ei semifinale de Slam (Australian Open și US Open) iar la finalul acestui an va intra în premieră în top 10.
.@JuliaGoerges downs Vandeweghe, 7-5, 6-1!
Claims the biggest title of her career at the @WTAEliteTrophy pic.twitter.com/yHHLbWsfyU
— WTA (@WTA) November 5, 2017
– Lost her 1st 3 finals of 2017.
– Wins Moscow to qualify for @WTAEliteTrophy.
– Wins @WTAEliteTrophy.Job well done @juliagoerges & team. pic.twitter.com/D7Sa3iBuPs
— WTA Insider (@WTA_insider) November 5, 2017
https://twitter.com/WTAEliteTrophy/status/927112305925677056
https://twitter.com/WTA_insider/status/927109988593500161
.@JuliaGoerges raises the @WTAEliteTrophy, the biggest title of the German's career! pic.twitter.com/ALlwYPQiDr
— WTA (@WTA) November 5, 2017
În ceea ce o privește pe Julia Goerges, bilanțul ei din acest an este excelent: se poate lăuda cu revenirea în top 15, 2 titluri WTA câștigate, 3 finale (una dintre ele la București, când a venit și în studio-ul 30-0), recordul de ași (doar Serena și Pliskova au mai încheiat un sezon cu peste 400 de ași) și seriile de victorii.
Julia e ultimul dintre subiectele acestui sezon special în tenisul feminin. De la Serena Williams câștigând Australian Open însărcinată, la triumful Jelenei Ostapenko de la Paris la doar 20 de ani, spectaculoasele reveniri ale Petrei Kvitova și Sloane Stephens, căderea lui Angie Kerber din vârful clasamentului, vintage Venus, care continuă să inspire, sau Simona Halep care încheie anul ca lider mondial – doar câteva povești fascinante pe care circuitul feminin le-a oferit în 2017.
***
Sărbătorește locul 1 cu tricourile 30-0 Onederful
Tricourile care sărbătoresc un moment istoric pentru tenisul românesc sunt în Shop, așa cum au fost votate de cititorii 30-0.
Ia-ți „Onederful” – preferatul publicului – și „Onederful Black”.
IBAN RO51RNCB0079145659320001
Asociația Lideri în Mișcare,
Banca Comercială Română