Jaqueline Cristian: „Vreau ca publicul să știe că sunt o luptătoare. Tot timpul o să dau tot ce am mai bun pentru România”
Treizecizero | 29 iulie 2024Un meci splendid, în special setul lui decisiv, s-a încheiat cu o înfrângere dureroasă, dar parte dintr-o experiență specială, care o va face mai ușor de acceptat: Jaqueline Cristian a fost învinsă de Angelique Kerber în turul al doilea al turneului feminin olimpic de tenis, 6-4, 3-6, 6-4. După victoria excelentă din primul tur cu […]
Un meci splendid, în special setul lui decisiv, s-a încheiat cu o înfrângere dureroasă, dar parte dintr-o experiență specială, care o va face mai ușor de acceptat: Jaqueline Cristian a fost învinsă de Angelique Kerber în turul al doilea al turneului feminin olimpic de tenis, 6-4, 3-6, 6-4.
După victoria excelentă din primul tur cu Caroline Garcia, traseul lui Jaq a rămas unul complicat, pentru că dificultatea meciului cu Angelique Kerber – oricum grea – a fost amplificată de elementul extra dat de retragerea iminentă a lui Angelique. Orice meci, de acum, poate fi ultimul, iar cum nume mari din tenisul mondial au simțit pe propria lor piele în ultimul deceniu, o Angie încolțită și motivată e printre cele mai periculoase oponente din tenis.
De la revenirea ei în circuit după pauza pe care și-a luat-o când a devenit mamă, Angelique a găsit rar acele momente de vârf ale tenisului ei, dar asta nu înseamnă că ele nu-s încă acolo, gata să fie accesate într-un moment anume, când miza, ocazia, motivația, forma, pofta de joc – toate aceste elemente ce influențează în varii forme un meci de tenis – se întâlnesc la un loc. Meritul lui Jaqueline e că a forțat-o pe Kerber să dea totul și să scoată tenisul ei cel mai bun. Doar așa putea trece fostul lider mondial azi de o Jaqueline care arată tot mai bine în astfel de ocazii mari.
Jaq a fost, la un moment dat, în control, venind din spate puternic cu un set al doilea dominat clar, lângă care a adăugat un break în chiar startul decisivului. Împinsă în corzi, Kerber a intrat în acea stare specifică ei, cea în care trebuie să-i smulgi victoria. A rezultat un set decisiv absolut splendid, o porție de tenis de mare calitate, în care, pe rând, Jaq și Angie s-au împins una pe alta la limită, au găsit execuții grozave sub presiune și au fost în control. Jaqueline a putut opri momentul lui Kerber, revenind de la 1-3, și a trebuit să dea absolut totul și să câștige puncte cu eforturi uriașe și cu idei imaginative, precum acel squash forehand direct câștigător, în cross, de la 2-3, 15-15.
Tot acel efort de comeback s-a resimțit un pic la 4-4, când Jaqueline a avut un moment în care fizic n-a mai putut aduce aceeași intensitate, iar într-un astfel de meci e suficient să te coste și dacă cobori ritmul preț de câteva minute. La 4-5, Jaqueline și-a pus toate resursele rămase într-un efort colosal de a prelungi meciul, dar, deși a salvat absolut minunat două mingi de meci – ambele în schimburi care-ți taie răsuflarea doar privindu-le, n-a mai putut să-și salveze serviciul acolo.
Dar poate e un moment bun pentru un zoom out la traseul lui Jaqueline din ultimul an și ceva. Oprită complet la începutul lui 2022 de o accidentare nu doar gravă fizic, ci și complicat de gestionat mental, ea a făcut un efort masiv pentru a se întoarce la nivelul la care joacă acum. Trebuie reținut că nu există garanții în tenis după o accidentare precum a ei, nu știi niciodată dacă vei fi capabil să-ți regăsești nivelul, iar la profesioniști, fiecare detaliu contează.
Totuși, după aproape un an de jucat în turnee mai mici, Jaq și-a reconstruit clasamentul, muncind din greu în 2023, an pe care l-a încheiat cu un bilanț de 52-23, a început să urce, iar anul acesta a început să adauge rezultat lângă rezultat. Semifinală la Transylvania Open, pe care la fel de bine putea s-o câștige ea; sferturi la Charleston, turul 3 la Madrid și Roma venind din calificări de fiecare dată, sferturi la Palermo și Iași în ultimele două săptămâni chiar înainte de Jocurile Olimpice. Plus contribuția aceea decisivă din meciul de BJK Cup cu Ucraina. Un privitor de tenis care nu urmărește atent circuitul, obișnuit poate cu era Simonei Halep, de exemplu, poate va zice că nu e nimic ieșit din comun aici. Dar calitatea se exprimă în multe feluri, iar la Jaqueline, calitatea, efortul, disponibilitatea la muncă, la a învăța, la a căuta să progreseze, sunt toate evidente. Și dacă va continua în acest fel e inevitabil un alt salt valoric, un alt pas înainte, în rezultate și în clasament.
„Tot timpul o să dau tot ce am mai bun pentru România”
Declarațiile lui Jaq despre meci, via Lead.ro, vorbesc despre cât de importantă e această experiență acumulată de ea la Paris, cu lecțiile deja înțelese, atât din momentele bune, cât și din cele mai puțin reușite:
„Au fost foarte multe momente importante în care poate am greșit un pic prea mult. Per total, a fost mai mult o luptă cu sufletul. Știam că Angelique nu o să cedeze deloc, că e ultimul ei turneu și va da tot ce are mai bun. Am încercat să trag de fiecare punct, să stau în meci, să rămân pozitivă, dar astăzi mi-a lipsit un dram de noroc la câteva mingi mai disputate. Așa a fost să fie azi.
Am văzut cum ea se hrănea din energia publicului. Sincer, mă așteptam să fie mai mulți români în tribună. A fost un meci care s-a jucat la limită și totul a intrat pentru ea. Clar, pentru ea a fost mult mai bună vremea asta, a sărit mingea mai bine, e o jucătoare care nu lovește tare, doar îți mută mingea și joacă foarte inteligent pe teren. A ajutat-o și asta azi.”
„Din păcate, nici eu nu am fost 100% fizic azi, se resimt toate meciurile și deplasările din ultima vreme. Dar am încercat să nu mă gândesc la asta și am dat tot ce am putut eu.
„Deși am pierdut azi, pentru mentalul meu meciul de azi e o victorie, este un câștig, pentru că am reușit să fiu la înălțime cu o jucătoare foarte bună, am jucat de la punct la punct cu ea. Victoria din primul tur înseamnă și ea foarte mult. Sunt foarte emoții aici, simți lucrurile altfel pe teren și poate și din dorința de a câștiga, te pierzi un pic. Inclusiv asta am simțit azi. Per total, e o experiență unică, un vis devenit realitate.”
„Vreau ca publicul să știe că sunt o luptătoare, că am dat tot ce am avut din mine. Tot timpul o să dau tot ce am mai bun pentru România. Mi-ar plăcea să ajung la Olimpiada următoare.”
IBAN RO51RNCB0079145659320001
Asociația Lideri în Mișcare,
Banca Comercială Română