Jaqueline Cristian o întoarce pe Caroline Garcia, obține prima victorie a carierei la Jocurile Oimpice după o revenire remarcabilă!
Radu Marina | 27 iulie 2024E una dintre cele mai relevante victorii ale carierei pentru Jaqueline.
Debutantă la Jocurile Oimpice, Jaqueline Cristian obține primul ei succes la Olimpiadă după o revenire grozavă cu Caroline Garcia, jucătoare clasată pe locul 25 și favorită 17 la Paris. Jaqueline a trecut, 5-7, 6-3, 6-4 de Garcia, în ceea ce e una dintre cele mai relevante victorii ale carierei sale.
Importanța acestei victorii nu e dată doar de adversară, clasată în top 25, fostă semifinalistă de Grand Slam, fostă ocupantă a locului 4 WTA în clasament. Ci și de contextul în care o obține: la Paris, pe o arenă precum Suzanne-Lenglen, în fața unei jucătoare din Franța, cea mai bine clasată jucătoare a Franței, într-o atmosferă electrizantă, în care toată susținerea publicului a fost către Garcia. Aceasta e a patra victorie pe care Jaqueline o obține în fața unei jucătoare din top 30 în 2024.
În termeni de clasament nu e cea mai mare victorie a lui Jaqueline, dar dacă punem puțin lucrurile sub lupă va rezulta un rezultat surprinzător și o victorie prețioasă. Nu e puțin lucru să întorci un meci la Paris cu o jucătoare ca Garcia, reușind să îți adaptezi planurile de joc din mers, să îți ții nervi și să ajungi să domini chiar o jucătoare de calibrul lui Garcia, care poate nu e în cea mai bună formă a ei, nu mai are aceeași încredere ca în trecut, dar rămâne aceeași adversară dificilă și greu de scos de pe teren.
În primul set, Jaqueline n-a fost departe de Garcia la niciun capitol. A fost un set disputat, în care diferențele au fost aproape insesizabile. Garcia și-a facut jocul ei A, de bază iar Jaqueline s-a adaptat, s-a ridicat și ea la nivelul adversarei și a pus reale probleme la jocul din teren: a contraatacat, a rezistat foarte bine în schimburile forehand-forehand și a căutat des să prelungească raliurile pentru a-și crește șansele. Nu i-a reușit în primul set, pentru că o mică neatenție pe final de set a costat-o, însă cu cat s-a înaintat în meci cu atat s-a adaptat mai bine, reușind să execute aproape impecabil planurile de joc.
Poate părea paradoxal pentru o jucătoare ca Jaqueline – solidă, cu serviciu puternic, care atacă des – să forțeze eroarea și să-și folosească defensiva pentru a câștiga puncte. Dar astăzi aceste planuri de joc i-au adus foarte multe puncte și au ajutat-o, implicit, să ducă meciul în decisiv și să-l câștige.
Jocul lui Garcia e pur ofensiv, atacă din orice poziție, nu construiește și se bazează foarte mult pe reacții, respectiv viteza de execuție. Dacă e lăsată în voie și e într-o zi bună își distruge adversara. Dacă i se tot pun întrebări, e scoasă din zona de confort și e pusă să joace și altceva, deci să fie nevoită își adapteze loviturile și poziția în teren, devine surprinzător de vulnerabilă. Jaqueline n-a lăsat să-și facă jocul și acesta e cel mai mare merit după victoria de azi al româncei. Sunt meciuri care se pot câștiga prin lovituri câștigătoare, servicii de nereturnat și o agresivitate incredibilă. Dar și meciuri care se câștiga pentru că adversarul se adaptează mai bine, joacă mai inteligent, întinde tot felul de capcane.
Acest lucru s-a întâmplat din setul doi încolo, unde Jaqueline a aplicat cu mult succes tactica aceasta de a juca ce nu place adversarei: a variat înălțimea, a jucat mai mult pe centru și a apelat la mingi încărcate cu top-spin, s-a apărat mai bine. Un alt lucru pe care Jaqueline l-a încercat a fost acea temperare a nivelului de agresivitate: a renunțat să se mai bată în lovituri dure de pe linia de fund – duel din care rar a ieșit cu bine, în condițiile în care Garcia o surclasează la acest capitol ca viteza de execuție și forță – și a căutat să o facă pe franțuzoaică să muncească pentru puncte, să lovească mingi în plus, ceea ce evident că nu i-a mai convenit lui Garcia, o jucătoare cu un tenis liniar, care preferă ritmul (același ritm).
Tenisul bun și inspirat arătat de Jaqueline în setul doi a continuat și în setul decisiv, ba chiar senzația a fost că lovește mai apăsat și e foarte lucidă cu ce are de făcut; ce trebuie să joace, cum să joace la ce lovituri să apeleze. Selecția loviturilor a fost potrivită, defensiva a debusolat-o în multe momente pe Garcia și tot acest joc compact, agresiv, dar exact și rotund a lui Jaqueline a măcinat-o, încet, dar sigur pe franțuzoaică până când a cedat.
Meci special cu Angie Kerber
Următoarea adversară pentru Jaqueline va fi Angelique Kerber, care a eliminat-o în primul tur pe Naomi Osaka, 7-5, 6-3. Va urma un nou meci greu pentru Jaq, prima ei întâlnire cu campioana germană. Meciul va avea și o conotație în plus, pentru că poate fi ultimul al carierei pentru Angelique, care a anunțat că va pune capăt carierei post JO2024. Dar oportunitatea și caracterul special al unei astfel de confruntări depășesc orice greutate.
Jaq: „Jocurile sunt ceva unic”
Jaq a spus, după meci, că și-a închipuit că uralele publicului francez sunt, de fapt, pentru ea, și că bucuria prezenței la Jocuri e una foarte mare:
„Sunt extrem de entuziasmată că sunt la Jocurile Olimpice și simt o mare bucurie să joc pentru România. Este ceva unic, ceva ce se întâmplă o dată la 4 ani și am venit decisă să ajung cât mai departe. Mai ales acum, că am debutat cu o victorie, sunt foarte fericită. Pentru mine, doar simpla prezență la Jocuri este un vis împlinit, așa că fiecare meci pe care îl joc este ceva uimitor”.
IBAN RO51RNCB0079145659320001
Asociația Lideri în Mișcare,
Banca Comercială Română