Jaqueline Cristian este învinsă de Eva Lys la Melbourne, își încheie cel mai bun traseu personal într-un Slam

Treizecizero | 18 ianuarie 2025

Jaq va urca până în zona locului 61, foarte aproape de cel mai bun ranking personal (57).

Jaqueline Cristian s-a oprit în turul al treilea la Australian Open, eliminată de Eva Lys, într-un meci de două ore și jumătate, scor 4-6, 6-3, 6-3. Lys, o jucătoare intrată pe tablou în ultimul moment, ca lucky-loser, merge acum în optimile de finală, unde o va întâlni pe Iga Swiatek, devenind primul lucky-loser care ajunge atât de departe pe tabloul feminin de când AO se desfășoară în locația actuală.

După două victorii excelente cu Martic și Bronzetti, Jaqueline Cristian se vedea ajunsă pe un teritoriu neexplorat anterior, cu șansa unei optimi de finală la orizont și având în față o adversară cu care împărtășea lipsa de experiență în a gestiona un astfel de moment. Elementul cunoscut al scorului din întâlnirile directe, un match-up în care Eva Lys câștigase toate cele trei meciuri anterioare – de fiecare dată revenind după pierderea primului set, ba chiar salvând o minge de meci, în întâlnirea lor de la Transylvania Open 2022 – adăuga un detaliu interesant complexității acestui duel cu o miză enormă, date fiind implicațiile majore pe care o victorie le-ar fi avut pentru ambele.

Iar tensiunea asta s-a simțit în aer în startul meciului în ambele părți, în particular la Lys, care a făcut mai multe greșeli neforțate în start, permițându-i lui Jaq să intre ceva mai confortabil în meci și să-și construiască, la adăpostul unui serviciu bun în start, o serie de patru game-uri consecutive și un avans de două break-uri. Lucrurile au început însă să se schimbe odată cu acel punct spectaculos cu care Eva a reușit să facă break-ul care a adus-o la 2-4, un schimb în care s-a apărat excelent la fileu, reușind în trei rânduri să intercepteze încercările de passing ale lui Jaq. A părut un moment ce va avea consecințe, și într-adevăr, germanca s-a relaxat de acolo și a început să intre în meci și să strângă scorul.

Bine informată de meciurile anterioare, Jaq a căutat, în particular, să stea departe de backhand-ul Evei, o lovitură de top, foarte fluidă, cu care germanca poate produce multe daune. Jaqueline și-a mai propus, probabil, acea agresivitate controlată care i-a adus succes în meciul cu Bronzetti și în alte ocazii; în particular relevant, date fiind condițiile de afară, o primă zi călduroasă în turneu, ceea ce a făcut ca mingea să zboare mai mult. Tactica româncei de a apela și la mingi cu heavy spin, atât pe serviciu, cât și pe forehand, a avut sorți de izbândă, obligând-o pe Lys, o jucătoare mai scundă, să aibă de-a face cu mingi grele.

Asta a mers în prima parte a primului set. Cealaltă față a monedei a fost că românca a devenit ușor previzibilă cu direcționarea mingilor către dreapta lui Lys, dar și că, ocazional, ea a lovit cu reținere, adesea scurt, permițându-i oponentei să preia inițiativa în schimb. Eva a strâns scorul și a venit aproape, având șanse de rebreak la 4-3 pentru Jaq, anulate însă de rezistența româncei. Game-ul următor pe serviciul româncei, povestea s-a repetat, Lys având trei șanse consecutive de break, dar Jaqueline le-a anulat pe toate, și, cu o serie de cinci puncte la rând, a câștigat game-ul și setul inaugural.

Dar meciul deja se schimbase în partea a doua a primului set, iar trendul s-a menținut de acolo și până la final. Dacă nu a reușit să egaleze în setul 1, Eva a continuat să fie proactivă și să găsească des revere fie direct câștigătoare, fie care să-i aducă un avantaj consistent în schimb. Însă nici dreapta ei n-a fost cu mult mai prejos, ea intrând des în teren pe mingile scurte ale lui Jaq.

Atunci când a lovit liber, fără reținere, Jaq a putut domina cu forța ei evident superioară și a dictat punctele. Însă în general senzația a fost că joacă cu frâna de mână trasă, ușor ezitantă pe alocuri, în căutarea unui echilbru pe care nu l-a găsit mai niciun moment. Românca a devenit un pic prea dependentă de erorile neforțate ale lui Lys, care nu au mai venit ca în primele game-uri. În plus, serviciul a părăsit-o cu totul în setul al doilea, în care a pus prima servă în teren cu o frecvență de doar 29 la sută. De asemenea – probabil tot în ideea de a controla mingile care zburau ușor din racheta ei – Jaq a stat foarte departe la retur, ceea ce nu a părut să funcționeze contra unui serviciu al lui Lys bazat mai mult pe plasament, nu pe forță.

Toate astea au cântărit destul de mult și au contribuit ca balanța să încline, treptat, în favoarea germancei, tot mai calmă, mai sigură pe ce are de făcut, cu un limbaj al corpului constant pozitiv, cu o poziționare inspirată și cu o selecție a loviturilor tot mai bună. Eva a dominat destul de clar setul al doilea, cu o proporție mult mai sănătoasă între winners și erori neforțate: dacă în primul a avut 16/24 (6/14 la Jaq), în setul al doilea Lys a acumulat 9 winners și 14 erori (6/19 la Jaq).

Din păcate, Jaq n-a putut să răstoarne acest trend nici în decisiv, pe care Eva Lys l-a început în același stil, cu un break timpuriu, pe care l-a apărat fără mari emoții până la final, meciul alunecând cuminte . Nici când a fost prea târziu Jaq nu a abandonat prudența, eventual în căutarea unei ofensive all-in care, poate-poate, ar fi adus un pic de haos în meci, în sensul bun, și un pic de incertitudine în gândurile Evei. Așa că povestea celorlalte trei întâlniri s-a repetat cu precizie: o altă victorie pentru Lys, din nou după ce pierduse primul set, într-un matchup în care pare că se simte foarte bine.

Per total, germanca a adunat 34 de lovituri direct câștigătoare față de doar 16 pentru Jaq, în vreme ce numărul erorilor neforțate a fost aproape același: 48 vs 46. Fie și numai această statistică e elocventă pentru reținerea pe care a avut-o azi Jaq.

Din perspectiva oportunității aflate pe masă, e o înfrângere frustrantă. Dar nu trebuie ignorate așa ușor alte detalii. Match-up-ul e matchup și rămâne relevant. Nu știm cât de mult o fi săpat în mintea lui Jaq istoricul meciului anterioare și acel 0-3 direct. Apoi, faptul că Jaqueline nu e învățată să joace având pe masă calificarea în săptămâna a doua a unui Slam contează și asta. E un confort care vine cu timpul, iar dățile viitoare se va simți, probabil, mai în largul ei decât a făcut-o azi.

Rămâne un traseu foarte bun pentru ea, iar AO 2025, o reușită. După ce pierduse ultimele șase meciuri în Slamuri, ea și-a dovedit că poate performa și la acest nivel, așa cum o făcuse anul trecut la multe turnee importante. A întors meciul cu Petra Martic dintr-o situație limită, în care croata a servit pentru meci la 6-5 în decisiv, și a câștigat apoi un meci solicitant cu Lucia Bronzetti.

Iar efectul se va vedea și în clasament, unde Jaq va urca până în zona locului 61, foarte aproape de cel mai bun ranking personal (57). Și are un sezon întreg în față în care să continue să urce.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi