Jaqueline Cristian câștigă duelul românesc cu Gabriela Ruse, se califică în sferturile de finală de la Iași Open

Radu Marina | 23 iulie 2024

Jaq, care face sferturi în săptămâni succesive, rămâne singura româncă în cursă pentru titlul de la Iași și poate pleca de la Iași Open cu un nou career high.

Jaqueline Cristian a învins-o în trei seturi pe Gabriela Ruse în optimile de finală ale turneului de la Iași (WTA 250) după un meci maraton, încheiat după trei ore de joc. Favorita 3 a turneului, Jaqueline s-a impus 6-4, 6-7, 6-2 și avansează în sferturile de finală.

Jaqueline se califică astfel în al doilea sfert de finală WTA consecutiv, după turneul de la Palermo de săptămâna trecută (WTA 250), unde a fost învinsă de Qiang Wang, și rămâne singura jucătoare din România în cursă pentru titlul de la Iași, după ce Miriam Bulgaru (învinsă 6-2, 7-6 de Janicijevic) și Anca Todoni (învinsă 6-1, 6-1 de Danilovic) s-au oprit în turul al doilea, tot marți.

Rezultatul acestui duel românesc, dar și evoluția acestui meci reflectă, până la un punct, realitatea acestui sezon pentru Jaqueline și Gabriela.

Jaq a jucat în acest sezon poate cel mai bun tenis al ei, a bifat premiere importante și se apropie de intrarea în Top 50, având șanse mari să plece de la Iași cu un nou career high. Iar Gabriela a avut mult de muncit, a jucat mai puțin, și, deși a legat victorii, n-a putut construi neapărat pe astfel de momente bune (Rouen, Paris, Roland-Garros – sunt turnee unde a legat victorii importante, dar continuarea nu a fost susținută).

Lucrurile au arătat în același fel și astăzi, la Iași, pe teren: Gabriela a fost acolo, s-a agățat, a rezistat, a avut momente foarte bune de joc, în timp ce Jaqueline a avut un plus de luciditate, mai multă coerență în joc, mai multă stabilitate.

Într-un duel de un nivel foarte bun, primul set a fost unul extrem de echilibrat. Deși Jaqueline a început și a continuat mai bine, ea fiind cea care a condus tot setul, s-au dus lupte grele. Cu excepția a două game-uri, toate celelalte au fost game-uri lungi, cu multe egalități și șanse de o parte și de cealaltă. La trasul liniei, a fost un set câștigat de jucătoarea care a jucat mai ordonat în momentele importante: Gabriela a fost jucătoarea mai agresivă, dar a greșit mai mult. Jaqueline a fost promptă, și-a calculat deciziile inteligent și în repetate rânduri a avut intenția clară de a-și forța adversara să greșească.

Această dinamică s-a păstrat și în setul doi, acolo unde Jaqueline a revenit de la 2-4. Gabriela a început acest set mai ofensiv și, foarte important, a fost mai precisă în execuții, ceea ce a dus-o rapid la conducere.

Asta-i un moment să ne reamintim că, atunci când lucrurile se leagă în jocul Gabrielei, totul devine copleșitor pentru adversară pentru simplul motiv că nu mai e lăsată nici să greșească. Doar că acest tenis alert și agresiv se menține doar pe segmente scurte de joc. Exemplul cel mai clar e acest set doi, pe care Gabi l-a început impecabil, l-a continuat solid și a urcat la 4-2, ca apoi să piardă trei game-uri la rând, fiind în poziția de a servi pentru a rămâne în meci. De la 4-5 a urmat o nouă serie bună pentru ea, servind pentru set la 6-5 și având o dispoziție de joc fantastică în tiebreak. În acel tiebreak, jocul Gabrielei a fost fără fisuri, exact și absolut tot ce a atins s-a transformat în winner.

Însă pe cât de inspirat a jucat în tiebreak, replica dată în setul decisiv, mai ales în startul lui, a scăzut considerabil. Jaqueline a jucat exact ce trebuie și cât trebuie pentru a o pune în dificultate pe Gabi la fiecare pas.

Spre comparație, tenisul lui Jaqueline e mult mai compact, mai așezat și mai rotund – iar toate aceste lucruri au facut diferența astăzi, în condițiile în care Jaqueline a mers pe un tenis agresiv, dar bazat pe contraatac și pe o defensivă suficient de bună încât să o determine pe Gabriela să facă serii de erori neforțate. Efortul ei de final nu i-a adus și un comeback, Jaq închizând meciul la a doua tentativă.

„Cred că a fost o luptă mai ales mentală, pentru că amândouă suntem jucătoare bune, amândouă am avut un nivel foarte bun și am luptat din greu. Îmi pare rău că am jucat acest meci așa devreme, în turul al doilea, amândouă meritam să mergem mai departe”, a spus Jaq, la interviul de pe teren, adăugând: „Mă bucur să văd o astfel de atmosferă la noi în țară, e o extra energie din partea voastră și vreau să dau totul aici”.

Pentru un loc în semifinale turneului de la Iași, Jaqueline se va întâlni cu Elina Avanesyan, favorita 5. Cele două vor juca pentru a două oară în acest an după turneul de la Roma, acolo unde Jaqueline a câștigat în trei seturi.

Celelalte sferturi de la Iași sunt Andreeva (1) – Boskovic, Danilovic – Bondar (8) și Paquet – Janicijevic.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi