Jannik Sinner e noul campion al ATP Finals, încheie cu un alt trofeu mare un sezon impresionant

Radu Marina | 17 noiembrie 2024

ATP Finals va rămâne în Italia până în 2030 – a anunțat CEO-ul Andrea Gaudenzi – însă e posibil să se mute la Milano din 2026.

Jannik Sinner câștigă finala ATP Finals de la Torino și devine primul italian care se impune în acest eveniment, după o victorie în două seturi cu Taylor Fritz.

Italianul s-a impus în finală, 6-4, 6-4 (într-o finală care a însemnat și ultimul meci din circuit pentru arbitrul de scaun Carlos Bernardes) și își trece astfel în cont al 8-lea titlu în 2024, după Australian Open, Rotterdam, Miami, Halle, Cincinnati, US Open și Shanghai. Cu două titluri de Grand Slam bifate, alte două turnee Masters câștigate și locul 1, Sinner închide un sezon absolut incredibil cu un nou trofeu, care îi reconfirmă dominația asupra circuitului ATP în 2024. În întregul sezon, italianul a câștigat 70 de meciuri și a pierdut doar șase – dintre care 3 au fost în fața lui Carlos Alcaraz.

Finalist anul trecut la Torino, când a pierdut finala în fața lui Djokovic, Sinner a avut un parcurs perfect în acest an. Privind în urmă, ediția de anul trecut l-a anunțat pe italian. În toate cele cinci meciuri jucate la ATP Finals, Sinner nu doar că nu a pierdut niciun set, dar nu a cedat mai mult de patru game-uri (!) în niciun set jucat – și asta împotriva celor mai buni jucători ai acestui an. De altfel, el a îmbunătățit un record deținut de Roger Federer, cele mai puține game-uri (33) cedate în drum spre titlu la ATP Finals (în acest format, inaugurat în 2008). Este dovada cea mai bună a formei pe care Sinner a traversat-o în acest an și a nivelului pe care a reușit să-l acceseze aproape meci de meci și turneu de turneu.

În ceea ce-l privește pe Taylor Fritz, el pierde încă o finală importantă, după cea de la US Open, însă la trasul liniei nu e doar despre rezultat, ci și despre parcursul pe care l-a avut pentru a ajunge în această finală. Americanul și-a făcut treaba impecabil în grupe, a învins pe cine trebuia să învingă (Medvedev, De Minaur) și apoi și-a continuat dominația asupra lui Zverev în semifinale, pe care l-a învins a patra oară la rând.

În finală, a dat – la fel ca la New York – de un jucător care poate oferi mult mai multe decât poate să ofere el la ora actuală, iar deznodământul a fost și el previzibil. Sinner e un jucător la un alt nivel față de Fritz, dar și față de alți adversari, oricare ar fi ei; la acest moment Sinner e în punctul în care poate fi învins doar dacă el îți permite asta.

De altfel, nivelul de tenis pe care îl poate accesa Sinner e de speriat în foarte multe momente. Întregul lui joc a devenit atât de echilibrat și de precis încât e nevoie de ceva cu adevărat special pentru a-l deraia. De aceea, probabil, trei din cele șase înfrângeri din acest sezon au venit în fața lui Alcaraz, pentru că spaniolul este exact acel tip de jucător capabil să creeze ceva special, să inventeze puncte geniale când are nevoia cea mai mare.

Dincolo de calitatea loviturilor italianului, care au absolut tot ceea ce este necesar pentru a deranja (greutate, înălțime, viteză, acuratețe) e viziunea foarte bună asupra terenului. Sinner câștigă extrem de multe puncte și teren prin alegerile inspirate pe care le face apelând la loviturile în cros-scurt sau în lung de linie cu o ușurință dezarmantă: nu are nevoie de schimburi suplimentare sau mingi neutre pentru a schimba direcția sau a ataca virulent. Sigur, sunt mulți jucători care preferă să lovească în lung de linie sau în cross, însă loviturile lui Sinner sunt atât curate și bine plasate, încât în momentul în care caută lungul de linie, șansele ca adversarul să nu fie pus în dificultate sunt aproape nule. În plus, în ultima vreme, serviciul lui s-a îmbunătățit o idee, iar acoperirea terenului a devenit și ea o armă importantă, fiind capabil să iasă din defensivă facil și să transforme apărarea în atac.

În plus, pe lângă toate astea e încrederea. Sinner arată ca un jucător care respiră încredere și siguranță în fiecare serviciu pe care-l execută, fiecare poziționare la minge și fiecare accelerare: folosește tot corpul pe lovituri, nu are nicio ezitare când trebuie să atace și iese mereu din situații complicate fie prin câte un forehand în lung de linie brutal, fie își folosește incredibil de bine capacitatea de a se apăra.

Cu Fritz, Sinner se mai întâlnise de patru ori până acum, ultimele trei meciuri fiind câștigate de italian. Era greu de crezut că de data asta, în finală, rezultatul va fi diferit. Fritz a câștigat primul lor meci, dar apoi le-a pierdut pe următoarele- iar asta pentru că Sinner nu mai e jucătorul din 2021, când s-au întâlnit ei prima dată. În acest moment, Fritz e un jucător excelent, cu o evoluție remarcabilă în ultimul an pe toate planurile – de altfel, el va încheia sezonul pe locul 4 – dar care nu poate găsi vreo breșă în jocul italianului; pentru că tot ce poate executa el, Sinner poate face
mai bine și mai intens.

Americanul a pornit finala mai agresiv și a încercat să lovească plat, în special cu dreapta, căutând să ia mingea rapid, creând acel V, cu lovituri plate stânga-dreapta-stânga. Câteva game-uri i-a ieșit, dar când Sinner a intrat în acest joc, a răspuns pe măsură: cu cât Fritz a încercat să lovească mai rapid, cu atât răspunsul primit de la Sinner a fost mai alert și mai precis. 

Când ai un adversar care îți răspunde la forță cu și mai multă forță, când încerci să lungești raliul pentru a-l obliga să muncească mai mult, dar constați că poate rezista mai mult și mai bine decât o faci tu și când loviturile tale nu mai sunt suficient de penetrante pentru a lovi prin el devine frustrant.

Însă e și o realitate – iar această realitate s-a reflectat încă o dată astăzi, pentru că jucătorul mai bun, mai valoros și care se află la un alt nivel față de toți ceilalți adversari ai săi a câștigat fără să dea impresia că face ceva special pentru a se impune.

View this post on Instagram

A post shared by Treizecizero (@treizecizero.ro)

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi