ITIA anunță o a doua acuzație pentru Simona Halep, legată de nereguli în pașaportul biologic al sportivei. Jucătoarea răspunde
Treizecizero | 19 mai 2023Noul anunț amplifică gravitatea situației și a cazului Simonei. Cel puțin în primă fază, pare inevitabilă o prelungire (considerabilă) a perioadei de așteptare pentru lămurirea situației în care se găsește jucătoarea.
Simona Halep a fost acuzată, vineri, de o a doua încălcare a regulamentului antidoping, din cauza unor „nereguli în pașaportul biologic al sportivei”, potrivit International Tennis Integrity Agency.
Această acuzație este separată de cazul de dopaj deja deschis împotriva sportivei, care este în acest moment suspendată provizoriu, o suspendare ce curge din octombrie 2022, după ce a fost anunțat că în proba jucătoarei a fost descoperită roxadustat, o substanță interzisă.
Ce spune ITIA
„Agenția Internațională de Integritate a Tenisului (ITIA*) poate anunța că jucătoarea română de tenis Simona Halep a fost acuzată de o încălcare separată a Programului Anti-Doping pentru Tenis (TADP), legată de nereguli în pașaportul său biologic al sportivului (ABP**). Doamna Halep a fost suspendată provizoriu din octombrie 2022, ca urmare a faptului că a fost depistată pozitiv la US Open, în august anul trecut, pentru substanța interzisă Roxadustat, la US Open”, se arată într-un comunicat.
Spune ITIA, „acuzația suplimentară de constatare a unui rezultat nepotrivit în pașaportul biologic al sportivei (n.a: Adverse Passport Finding în original) s-a bazat pe o evaluare a profilului ABP** al doamnei Halep de către un grup de experți independenți. Această acuzație este separată și se adaugă la acuzația existentă în ce privește Roxadustat din august 2022, care a declanșat suspendarea provizorie inițială a doamnei Halep.”
ITIA nu dă detalii specifice despre neregulile descoperite și spune că va încerca să rezolve acest al doilea caz cât mai repede, fără a avansa însă un interval de timp.
Sursa menționată citează o declarație făcută de Nicole Sapstead, director principal antidoping la ITIA: „Înțelegem că anunțul de astăzi adaugă complexitate la o situație care-i deja de importanță maximă. Încă de la începutul acestui proces – și, de fapt, al oricărui alt proces la ITIA – ne-am angajat să ne comportăm cu doamna Halep într-un mod empatic, eficient și cât mai rapid. Apreciem, desigur, că există un mare interes mediatic pentru aceste cazuri. Ar fi nepotrivit pentru noi să comentăm detaliile până la încheierea procesului, dar vom continua să fim în contact cu tribunalul independent Sport Resolutions și cu reprezentanții doamnei Halep cât mai eficient posibil.”
*ITIA este organizația responsabilă de gestionarea și administrarea întregului proces antidoping în tenisul profesionist.
**ABP este un program dezvoltat de Agenția Mondială Antidoping și încorporat în Programul Anti-Doping pentru Tenis. Este o metodă prin care organizațiile antidoping monitorizează de-a lungul timpului evoluția a diverși parametri sanguini, pentru a identifica potențiale încălcări ale regulilor antidoping.
Replica jucătoarei: „Mă confrunt cu o determinare constantă a ITIA, pe care nu o înțeleg, de a dovedi că-s vinovată”
La puțin timp după anunțul ITIA, Simona Halep a postat un comunicat pe rețelele sociale. Iată întregul text (sublinierile sunt din original):
„Din octombrie, de când am fost acuzată de către ITIA de suspiciune de dopaj, am trăit cel mai rău coșmar prin care am trecut vreodată în viața mea.
Nu doar că numele meu a fost pătat în cel mai rău mod cu putință, dar mă confrunt cu o determinare constantă din partea ITIA, pe care nu o înțeleg, de a dovedi că-s vinovată, în condițiile în care eu nici măcar nu m-am gândit VREODATĂ să iau o substanță interzisă.
Am încercat în două rânduri să am oportunitatea de a fi judecată de un Tribunal Independent, iar ITIA a găsit constant motive să amâne această audiere.
Acum, că am determinat cu certitudine că am fost victima unei contaminări, au venit cu această așa-zisă evoluție anormală a sângelui meu. Trei experți de renume mondial care au studiat testele mele de sânge au determinat cu certitudine că sângele meu e perfect normal.
Mă simt neajutorată în fața unei astfel de hărțuiri, și a acestei motivații a lor de a demonstra că-s vinovată de ceva ce nu am făcut. Încă o dată, toată viața mea am fost cu totul împotriva oricărei idei de a trișa. Nu e ceva ce se aliniază cu valorile mele.
Singurul lucru la care pot spera în acest moment este să am în sfârșit posibilitatea de a avea acces la un tribunal independent și imparțial, care să-mi dea șansa să îmi demonstrez nevinovăția.
Am încredere totală în justiție și abia aștept să pot să îmi susțin cazul la audierea mea care e programată la finalul lunii mai, după câteva amânări obținute de ITIA.
Susținerea celor dragi, a lumii tenisului și a fanilor mei mi-au dat curajul să continui să mă antrenez zi de zi și să lupt pentru adevăr. Nu pot să vă mulțumesc tuturor suficient pentru asta. „
Prima consecință: mai mult timp de așteptare
Simona a declarat încă de la începutul cazului că „ideea de a înșela nu mi-a trecut niciodată prin minte”. În aprilie, jucătoarea a vorbit pentru prima dată public despre situația în care se găsește, arătând că e apăsată și frustrată de timpul necesar întregului proces. Ea a mai anunțat că specialiștii cu care lucrează au determinat că roxadustatul a apărut în sistemul ei după ce a consumat, fără știrea ei, un supliment „contaminat”, arătând de asemenea că a trimis din timp toate datele, probele și explicațiile către ITIA.
„Cred că nu este corect să treacă opt luni fără să fiu judecată”, a concluzionat jucătoarea, a cărei reputație a fost apărată de numeroase voci importante din tenisul mondial și din cel românesc.
În replică, ITIA a spus că procesul este „în curs de desfășurare”.
Un astfel de caz tinde să dureze chiar mai mult decât o face în mod normal atunci când sportivul neagă că ar fi luat în cunoștință de cauză substanța interzisă.
Însă acest nou update amenință să prelungească și mai mult perioada în care Simona are de așteptat pentru a primi un verdict, pentru că va presupune o investigație și o decizie separată.
IBAN RO51RNCB0079145659320001
Asociația Lideri în Mișcare,
Banca Comercială Română