Irina Begu și Ana Bogdan sunt eliminate de marile favorite în primul tur al turneului olimpic de la Paris

Radu Marina | 27 iulie 2024

Irina Begu a fost învinsă de Iga Swiatek, 6-2 și 7-5, deși a condus cu 5-3 în setul doi și a avut șansa de a duce meciul în decisiv. Iar Ana Bogdan a pierdut cu Jasmine Paolini, 7-5, 6-3, deși a început promițător și a condus cu 4-1.

Să întâlnești în primul tur două adversare din top 5 WTA, care au jucat împreună finala de la Roland Garros, în urmă cu câteva săptămâni, e curat ghinion. În fața acestei trageri la sorți atât de dificile, așteptările de la Irina Begu și Ana Bogdan au fost limitate: Iga Swiatek și Jasmine Paolini sunt peste ele ca nivel, ca experiență și ca încredere, iar toate aceste aspecte s-au văzut în meciurile de azi. Ambele echilibrate până într-un punct, dar cu o desfășurare previzibilă de la acel punct încolo.

Irina Begu a fost învinsă de Iga Swiatek, 6-2 și 7-5, deși a condus cu 5-3 în setul doi și a avut șansa de a duce meciul în decisiv. Iar Ana Bogdan a pierdut cu Jasmine Paolini, 7-5, 6-3, deși a început promițător și a condus cu 4-1.

Iga Swiatek, favorita 1 a turneului olimpic (desfășurat la Roland Garros) și cea de la care se așteaptă să câștige medalia de aur la Paris, a avut emoții cu Irina. După un set controlat cu destulă autoritate, în setul doi Irina a început să se bucure mai mult, să lovească cu poftă și încredere, iar dinamica meciului s-a schimbat rapid: Irina a fost cea care a atacat, care a câștigat punctele mari și a stabilit ritmul. În felul acesta, Irina a ajuns la 5-3 în setul doi și a servit pentru setul doi la 5-4, o performanță în sine și asta, dacă ne gândim la maniera în care a dominat Iga la Roland Garros, respectiv modul în care obișnuiește să își domine adversarele.

La 5-4, Irina a salvat trei mingi de break consecutive (a revenit de la 0-40), înaite să piardă și game-ul, dar și ocazia: Iga n-a mai lăsat decât un punct în drumul ei spre turul al doilea.

Prin prisma evoluțiilor, senzația a fost că Irina putea obține și mai mult de la acest meci. Pentru că Swiatek a fost ezitantă, a greșit des, iar Irina a putut profita de această pasivitate multă vreme. Păcat că Irina nu a putut pune piciorul în prag la 5-4, când a servit pentru setul doi.

*

În celălalt meci, dinamica a fost asemănătoare: Ana s-a ținut bine, dar meciul a fost câștigat, în cele din urmă, de jucătoarea mai în formă, dar și mai valoroasă, per total.

A fost un prim set competitiv și disputat, cu Ana Bogdan în prim-plan: ea a condus până la jumătate meciului, a urcat la 4-1 și a părut că poate profita de începutul mai ezitant al italiencei. Doar că, pe măsură ce Paolini a intrat în ritm, Anei i-a fost tot mai greu să țină ritmul: finalista de la Roland Garros și Wimbledon a câștigat următoarele patru game-uri la rând, a început să pună din ce în ce mai multă presiune pe Ana și, cel mai important, nu a mai cedat inițiativa. De la 5-5 încolo, când Ana a ieșit din încercuire, a fost despre încredere: Paolini a jucat impecabil punctele mari, Ana a ezitat, în special la 6-5, când a pierdut două puncte importante, care au și decis primul set.

În tot acest set, nivelul Anei a fost foarte bun; a stat la joc și nu a părut foarte surprinsă de maniera rapidă în care Paolini joacă. După turul de forță, cu cele două finale de Grand Slam disputate vara aceasta, Paolini joacă mai liber, mai agresiv, întâmpină mingea mai devreme – iar asta o face extrem de periculoasă.

Și asta s-a văzut mai ales în setul al doilea. Paolini a continuat în același ritm, a avut aceeași intensitate și n-a fost deranjată de nimic, în vreme ce Ana a trebuit să se agațe, să reziste și să aștepte o mică fereastră pentru a putea intra în joc – o fereastră care nu s-a deschis, iar setul doi a curs previzibil. Paolini, jucătoarea mai valoroasă, cu mai multă experiență și încredere, a jucat ce trebuie pentru a obține o victorie în două seturi, fără mari complicații.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi