Irina Begu se oprește în turul trei la Roland-Garros, e eliminată de Varvara Gracheva

Radu Marina | 1 iunie 2024

În ciuda eșecului, Irina, care a jucat la Paris abia al 5-lea turneu de la revenirea post-accidentare, rămâne pe o traiectorie ascendentă, din nou sănătoasă și, mai ales, competitivă.

Irina Begu e eliminată în turul trei la Roland-Garros de Varvara Gracheva, o jucătoare de origine rusă ce reprezintă Franța de anul trecut, clasată în prezent pe locul 88 WTA. Gracheva a trecut de Irina în două seturi, 7-5, 6-3, într-un meci în care a jucat mai bine atunci când a fost necesar și nu a ezitat să își șansele.

Pentru Irina, care oricum vine de departe, este o oportunitate ratată la prima vedere: a întâlnit o adversară accesibilă, pe care o mai învinsese în trecut, fără mare experiență în astfel de meciuri și turnee. Însă astăzi nu și-a putut găsi ritmul, iar jocul nu s-a legat așa cum și-a dorit: a fluctuat prea mult, a avut momente în care a jucat impecabil, urmate de alte segmente de joc în care nu a putut scăpa de erorile neforțate.

Modul în care a curs primul set, cu Irina având o minge de break la 4-4, apoi salvând patru mingi de set la 4-5, a fost esențial pentru ce a urmat în următorul set. Ambele au avut șanse, ambele le-au ratat, iar pe final a avut câștig de cauză cea care a putut lega jocul mai bine, fără căderi.

Problema majoră pentru Irina au fost fix aceste fluctuații mult prea mari, pe care nu le-a putut ține sub control: a servit ași consecutivi, a jucat inteligent și variat, a pus scurte inspirate, dar nu a putut menține acest nivel o perioadă mai mare, cât să-și deblocheze tenisul, sau să-și facă adversara să aibă dubii.

Explicația logică pentru asta are legătură cu pauza mare în care Irina nu a jucat, cu lipsa meciurilor; mai mereu jucătorii reveniți după pauze mari au această tendință de a juca în serii, de a amesteca momentele bune cu cele mai puțin bune.

Setul doi e exemplificarea perfectă a acestei situații: a început slab, a pierdut patru game-uri la rând, apoi brusc a revenit la normal, a început să lovească mai hotărât și imediat s-a simțit, câștigând următoarele două game-uri și având minge de break, care dacă ar fi fost fructificată ar fi pus-o în poziția de a servi pentru a egala în set. Doar că acest moment bun a fost iar continuat cu o perioadă dezordonată, în care a ratat mult și a greșit ușor.

Irina a avut o șansă mare pentru o nouă optime de finală la Paris. Totuși, nu trebuie să uităm contextul. Contextul e important întotdeauna și oferă perspectiva corectă. Irina a jucat la Paris abia al 5-lea ei turneu după opt luni de pauză, revine după o accidentare complicată și, chiar dacă intra în acest meci cu două victorii solide în spate, aceste reveniri niciodată nu sunt facile, chiar dacă până în acest moment, prin prisma rezultatelor obținute din aprilie încoace, Irina pare că se apropie de nivelul obișnuit.

De aici încolo, odată cu ultimele puncte pe care le mai avea de apărat, Irina poate doar să urce în clasament. E doar o chestiune de timp, probabil, până când va reintra în Top 100, iar mai important e că joacă din nou, a scăpat de problemele fizice și mai ales că e competitivă. Nu trebuie uitat ce ani buni a avut înainte de accidentare și-s toate speranțele că va reveni la acel nivel.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi