Irina Begu se califică spectaculos în finală la Seul, va juca pentru al doilea titlu al carierei
Treizecizero | 26 septembrie 2015Românca a făcut cel mai bun meci din ultima perioadă, trecând de belgianca Alison Van Uytvanck, căreia nu i-a cedat decât două game-uri în o oră și 12 minute.
Unul dintre adevărurile universal valabile în tenis spune că dacă reușești să treci de primele obstacole, ai toate șansele ca nivelul tău să crească spectaculos în fazele avansate ale turneului. De aceea spun mereu jucătorii că primele tururi sunt cele mai grele, de aceea nu trebuie pus prea mult preț pe un meci mai slab făcut la începutul turneului sau pe eventualele emoții întâmpinate în fața unui adversar mai slab cotat. Pe măsură ce ei avansează, au șansa să intre în ritm și să-și acceseze un nivel de tenis superior.
Irina n-a avut emoții groaznice în primele tururi, dar a depășit mici sincope în meciurile cu Larsson și, mai ales, cu Hercog, când ratarea a trei mingi de meci în setul doi (pierdut într-un final) s-ar fi putut arăta costisitoare. Ajunsă în semifinale, favorita 1 a răspuns cu cel mai bun meci al săptămânii, posibil cel mai bun al celei de-a doua jumătăți de sezon: 6-0, 6-2 cu Alison Van Uytvanck. Irina a început cu o serie de opt game-uri consecutive, iar când belgianca a reușit să intre, cât de cât, în meci, era prea târziu. Irina a salvat toate cele patru mingi de break pe care le-a înfruntat și a încheiat meciul cu un procentaj de 72 la sută pe primul serviciu. „N-a fost ușor, în mod sigur nu atât de ușor precum arată scorul. Alison a jucat bine. Eu am fost mai bine în punctele importante”, a spus Irina.
Seul îi priește cu siguranță Irinei, pentru că va fi al doilea an la rând când joacă o finală aici, după ce anul trecut a câștigat titlul la dublu alături de Lara Arruabarrena. O finală care vine la momentul potrivit, la aproape un an de la precedenta ei apariție într-o astfel de fază, la Moscova și care îi consolidează locul în Top 30. În fapt, cu un eventual succes mâine, dublat de un alt parcurs lung la turneele viitoare, Irina ar avea speranțe chiar pentru o calificare in extremis la WTA Elite Trophy, noua competiție pe care WTA o va lansa anul acesta și care le aduce la start pe jucătoarele clasate între locurile 9 și 20.
Dar până acolo, totul trebuie luat pas cu pas: întâi este finala cu Aliaksandra Sasnovich, o jucătoare din Belarus care a avut parte de o săptămână de vis. Venită din calificări, Sasnovich le-a eliminat pe parcurs pe Alexandra Dulgheru, pe Sloane Stephens și, în semifinale, pe campioana de la București, Anna Schmiedlova. Va fi prima finală a carierei bielorusei și prima întâlnire între cele două. „Nu are importanță că vine din calificări sau nu. E în finală, deci a avut o săptămână foarte bună. Cu siguranță că va fi un meci greu. Într-o finală întotdeauna te aștepți la un meci dificil, nu e ușor niciodată. Dar mă simt pregătită și vom vedea ce se întâmplă”, a comentat Irina despre meciul programat mâine dimineață, de la ora 8:00, ora României.
Irina va avea, cu siguranță, un punct de sprijin în experiența superioară la acest nivel. Finala de la Seul va fi a cincea a carierei, după cele de la Marbella, Budapesta (ambele în 2011, pierdute), Tashkent (2012, câștigată) și Moscova (2014, pierdută). Interesant că Sasnovich va fi a doua bielorusă întâlnită de Irina în aceste cinci finale, după ce a pierdut cu Azarenka la Marbella, pe zgură.
Apropo de Sasnovich: o jucătoare cu un traseu similar în această săptămână, Denisa Allertova, a simțit pe propria piele cât de greu este în prima finală a carierei. După un traseu de vis, cu victoria asupra Simonei Halep, confirmată ulterior de cea cu Sara Errani, Allertova s-a lovit ca de un zid cu Jelena Jankovic, experimentata sârboaică impunându-se cu 6-2, 6-0, pentru a câștiga titlul la Guangzhou.
La Tokyo, Agnieszka Radwanska și Belinda Bencic sunt cele două rămase în picioare după o piramidă de meciuri între jucătoare implicate în cursa pentru Singapore. Agnieszka a trecut de Cibulkova, în vreme ce Bencic a eliminat-o pe Caroline Wozniacki. Încă o victorie o va sălta pe Belinda în Top 10 WTA, consecință a unui segment extraordinar din vară încoace, punctat de titlurile de la Toronto și Eastbourne – de fiecare dată obținute după trasee foarte dificile, cu multe victorii grele la activ. De altfel, la Eastbourne, Belinda a eliminat-o în semifinale tot pe Wozniacki, iar în finală a învins-o chiar pe Radwanska.
Patricia Țig, două victorii într-o zi
N-a fost singurul rezultat notabil reușit de o româncă azi: Patricia Țig își continuă ascensiunea spectaculoasă din ultimele luni și intră pe tabloul principal de la Wuhan, cea mai importantă competiție de simplu la care reușește să se califice. Patricia le-a învins în aceeași zi pe Mona Barthel (6-4, 6-2) și pe Yi-Fan Xu (6-2, 6-3) și o va întâlni în primul tur pe Kristina Mladenovic.
Performanța ei urcă la cinci numărul româncelor prezente pe tabloul de la Wuhan.
Lista titlurilor și a finalelor reușite de jucătorii și jucătoarele din România în 2015, ATP și WTA
opt titluri – șaisprezece finale
Titluri
Simona Halep – simplu, Shenzhen
Horia Tecău – dublu, Rotterdam
Simona Halep – simplu, Dubai
Simona Halep – simplu, Indian Wells
Marius Copil, Adrian Ungur – dublu, București
Florin Mergea – dublu, Madrid
Florin Mergea – dublu, Stuttgart
Horia TECĂU – dublu, WIMBLEDON
Finale
Monica Niculescu – dublu, Hobart
Florin Mergea – dublu, Auckland
Florin Mergea – dublu, Montpellier
Horia Tecău – dublu, Sydney
Irina Begu – dublu, Rio
Alexandra Dulgheru – simplu, Kuala Lumpur
Florin Mergea – dublu, Casablanca
Horia Tecău – dublu, Nisa
Raluca Olaru – dublu, Nurnberg
Monica Niculescu – simplu, Nottingham
Florin Mergea – dublu, Halle
Patricia Țig / Andreea Mitu – dublu, București
Patricia Țig – simplu, Baku
Simona Halep – simplu, Toronto
Simona Halep – simplu, Cincinnati
Irina Begu – simplu, Seul *
*urmează să se dispute
IBAN RO51RNCB0079145659320001
Asociația Lideri în Mișcare,
Banca Comercială Română