Irina Begu reușește o victorie formidabilă cu Johanna Konta, la a noua minge de meci, în trei ore și jumătate!
Treizecizero | 3 februarie 2021În sferturile de finală, Irina o va întâlni pe Naomi Osaka, favorita a 2-a a turneului, care aduce la acest meci o serie de 13 victorii consecutive.
Irina Begu, versiunea 2021, e altceva. Într-un efort absolut remarcabil, Irina a reușit să se califice în sferturile de finală ale Gippsland Trophy, turneul WTA 500 de la Melbourne, după ce a eliminat-o pe favorita 5, Johanna Konta, scor 4-6, 7-6 (10), 7-6 (4).
A fost un meci de povestit pentru Irina. Jucătoarea noastră a mai avut câteva astfel de bătălii de-a lungul carierei, însă succesul de azi s-ar putea să intre direct în capul listei. Irina a salvat două mingi de meci în setul al doilea, a ratat șapte mingi de set înainte de a-l câștiga, iar apoi a trăit dramatic în setul decisiv, concretizând a noua minge de meci, într-un final jucat cu sufletul la gură. Irina a avut reacția potrivită în toate momentele grele în care și-ar fi putut pierde cumpătul, iar asta o face câștigătoarea merituoasă a acestui duel echilibrat până în ultima secundă.
Meciul s-a întins pe durata a trei ore și 23 de minute, asta în condițiile în care Irina jucase deja câte trei seturi în fiecare dintre tururile anterioare, în victoriile cu Saisai Zheng și Aliaksandra Sasnovich.
Sunt numeroase motivele pentru care victoria de azi este una specială. Dramatismul evoluției scorului vorbește de la sine și va atrage toate privirile. Dar pe lângă asta și pe lângă efortul fizic depus, Irina merită remarcată și pentru că a găsit soluțiile într-un matchup dificil pentru ea (în special în condiții rapide precum cele de la Melbourne). Stilul propus de Konta și de jucătoare asemănătoare ca joc cu britanica, cu mingi jucate plat și luate repede, a fost mereu o problemă pentru Irina (vezi și recordul negativ cu Kvitova). Pentru că nu îi dă timp, nu o lasă să-și facă jocul și e înghesuită cu lovituri tari și adânci.
Irina versiunea 2020 – 2021 are un plus la determinare. E mai rea pe teren, în sensul pozitiv, e dispusă să sape oricât pentru a găsi soluțiile, nu cedează ușor, e pregătită să muncească din greu ca să rezolve situațiile complicate. Și au fost destule azi. Numeroasele șanse de set și de meci, fie irosite, fie salvate cu jocul all-in pe atac de către Konta, ar fi putut distruge emoțional pe oricine. În setul secund, Irina a ratat cinci oportunități de set (trei la 5-4, alte două în tiebreak-ul care a urmat), iar Konta și Zeii Tenisului păreau gata să o pedepsească pe româncă. La prima minge de meci a britanicei din tiebreak, soluția aleasă – o scurtă cam lungă – a fost complet neinspirată, iar Irina s-a prezentat prompt la fileu ca să închidă punctul. La a doua minge de meci, Irina și-a asumat riscurile și a atacat, obținând eroarea. A fost un tiebreak a cărui soartă a oscilat precum frunza în bătaia vântului, dar până la urmă Irina a reușit să-l închidă la a opta minge de set.
Dacă credeam că asta a fost toată drama, iar Irina, care a făcut un break timpuriu în decisiv, va fi scutită de emoții, aveam să ne înșelăm amarnic. Finalul setului decisiv a ținut musai să-l copieze pe al doilea. La 5-3, pe serviciul lui Konta, Begu a avut 40-0, dar Jo a ținut cu dinții de acel game și a rezistat. Servind la 5-4, Irina părea din nou gata să încheie: doi ași plus un vole dificil i-au adus alte trei mingi de meci consecutive. A patra și a cincea au fost salvate de Konta pe atac. A șasea a fost deturnată de fileu, care a îngropat o minge în terenul Irinei, astfel încât să fie imposibil de ajuns. În fața unei asemenea nedreptăți, Irina a răspuns netulburată, cu încă un as.
Asta a fost cel mai plăcut de văzut azi: de fiecare dată când destinul i-a râs în nas, Irina a râs înapoi. Și până la urmă, ea a râs ultima. Deși și-a pierdut finalmente serviciul, iar Konta a avut chiar 6-5, Irina a forțat tiebreak-ul, pe care l-a gestionat iarăși mai bine. O dreaptă câștigătoare i-a făcut rost de alte mingi de meci, la 6-3. A noua s-a dovedit cea cu noroc.
Premiul pentru acest efort va fi pe măsură. Nu e timp de odihnă în acest ritm infernal în care se joacă la Melbourne. În sferturile de finală, Irina o va întâlni mâine pe Naomi Osaka, favorita a 2-a a turneului, care aduce la acest meci o serie de 13 victorii consecutive. O misiune foarte grea pentru Irina, mai cu seamă după maratonul de azi, dar astfel de meciuri sunt o bucurie și trebuie tratate ca atare. Tot o bucurie e să vedem și faptul că Irina a adus în 2021 forma ei foarte bună de anul trecut; se poate argumenta că Irina e printre jucătoarele dezavantajate de întreruperea din 2020, care a intervenit într-un moment excelent pentru ea. Când tenisul s-a reîntors, Irina a dat peste Simona în turul doi la RG. Iat-o însă acum oferindu-și noi șanse și începând anul cu un rezultat foarte bun.
Va fi prima întâlnire a româncei cu tripla campioană de Grand Slam din Japonia. Celălalt sfert de finală pe partea de jos a tabloului este Elise Mertens – Elina Svitolina. În partea de sus, Simona Halep o va întâlni pe Ekaterina Alexandrova.
Irina Begu are o lungă listă de meciuri lungi și dramatice la activ, iar atunci când ajunge în asemenea situații, Irina tinde să le câștige mai des decât le pierde. La Miami în 2016 revenea de la 0-5 în decisiv cu Lisicki, la RG 2016 a câștigat cu Coco Vandeweghe, 6-7, 7-6, 10-8, iar la RG 2018 o întorcea pe Schmiedlova de la 2-5 în decisiv, 6-4, 5-7, 9-7. Și în Australia are Irina câteva răsturnări de situație la activ; aici a întors-o pe Makarova, la AO 2018, de la 6-3, 4-0 și de la 5-3 în decisiv pentru rusoaică.
A debutat și Sorana
Tot în această noapte, Sorana Cîrstea a debutat cu victorie în noul sezon, calificându-se în turul al doilea al turneului WTA 500 Grampians Trophy, care se joacă de asemenea la Melbourne Park. Sorana a întâlnit o jucătoare intrată pe tablou ca rezervă, gruzina Oksana Kalashnikova, sportivă specializată pe proba de dublu. Sori s-a impus în 49 de minute, 6-1, 6-1, și are, la rându-i, un meci foarte tare mâine, cu favorita 2, Belinda Bencic. Va fi, de asemenea, prima întâlnire. Sorana are o serie de 6 victorii consecutive, începută în decembrie, la ITF-ul de la Dubai.
Susține jurnalismul 30-0 în noul an
Fă-ți abonament pe un an la 30-0+ ca să susții 30-0 și proiectele noastre și ai acces la conținut exclusiv, dedicat abonaților – plus alte surprize!
Toate încasările sunt investite în menținerea și dezvoltarea produselor jurnalistice premium ale 30-0 și Lead.ro.
Poți să sprijini 30-0 și proiectele noastre și cu o comandă din Shop-ul 30-0.
Susține-ne ca să putem face mai mult conținut valoros și să avem un impact mai mare!
IBAN RO51RNCB0079145659320001
Asociația Lideri în Mișcare,
Banca Comercială Română