Irina Begu pune capăt unei serii de șapte înfrângeri consecutive, câștigă în primul tur la US Open
Radu Marina | 27 august 2018Irina Begu a trecut printr-o vară grea din punctul de vedere al rezultatelor; a oprit în turul 1 la US Open o serie de șapte înfrângeri la rând, învingând-o într-un meci foarte bun pe Jennifer Brady, 6-3, 6-3. Irina nu mai câștigase de la Roland Garros, din turul al doilea cu Shuai Zhang. Va întâlni tot o jucătoare din China în runda a doua la US Open, pe Qiang Wang, cea care a eliminat-o pe Magdalena Rybarikova, favorita 31.
Irina Begu a ajuns la New York cu o serie de șapte înfrângeri consecutive, dar și cu o oarecare confirmare a faptului că relația ei cu hardul american nu a fost niciodată una deosebit de fastă: în ultimii cinci ani adunase doar cinci victorii pe tablourile principale ale turneelor de hard nord-american (patru în 2015, una în 2014), iar la US Open nu mai izbutise să treacă de turul 1 din 2014.
Acum toate aceste serii negative se sfârșesc. Irina Begu oprește seria de șapte meciuri pierdute la rând, oprește seria de înfrângeri de la US Open și avansează în turul doi, după o victorie concludentă, 6-3, 6-4, în fața lui Jennifer Brady, cea care anul trecut ajungea până în optimi la New York. E un cadou perfect pe care Irina și-l face, după ce ieri a împlinit 28 de ani.
Este, totodată, o victorie sănătoasă, menită a aduce încredere și a mai ridica moralul, după o perioadă în care victoriile au venit atât de greu pentru ea. Și, mai important, e obținută într-un turneu care nu a fost, de-a lungul timpului, tocmai prietenos pentru Irina, US Open fiind singurul turneul de Grand Slam la care încă nu a făcut mai mult de turul doi. Altfel spus, o victorie venită la momentul și locul potrivit.
Dincolo de cifre și statistici, evoluția Irinei contra lui Brady a fost mai mult decât încurajatoare. De mult nu am mai văzut o Irina atât de calmă și stabilă, clară în decizii și gata să profite de orice mică șansă apărută. De fapt, semnalul că Begu e în zi bună e dat de rever. Așa cum pentru unii jucători serviciul reprezintă lovitura care pune în funcțiune întregul joc, pentru Irina, reverul e cel care dă tonul. E o lovitură cu care își deschide excelent terenul, poate lovi câștigător din orice poziție și nu are nevoie de mult pentru a fi decisivă; datorită timing-ului foarte bun poate face diferența dintr-o singură lovitură.
Contra lui Brady, reverul Irinei a mers de minune de la prima minge, ceea ce a făcut ca apoi și restul loviturilor să devină rotunde și eficiente. Reverul și returul au fost două arme pe care Irina le-a folosit impecabil în fața unei jucătoare cu un forehand puternic, foarte liftat și un serviciu kick greu de gestionat. Practic, Begu a anulat, dintr-un foc, două surse care îi aduceau puncte valoroase adversarei. În prima fază, Irina a evitat să o joace pe forehand (reverul lui Brady nu-i nici pe departe la fel de periculos precum lovitura de dreapta) și a atras-o în raliuri de rever, majoritatea dominate și câștigate de româncă, iar apoi, ori de câte ori a avut nevoie, a plusat la retur, a făcut pasul în față și a reușit constant să ia mingea devreme.
Se poate spune că un moment-cheie care a rupt, mai mult sau mai puțin, echilibrul a fost game-ul șase din primul set. După revenirea de la 1-3 la 3-3, Irina a reușit să facă break-ul după cel mai lung și intens game al meciului, cu șase egalități și șase mingi de break, unele salvate de Brady, altele ratate de puțin de Begu; a fost tipul acela de game care dă aripi uneia dintre jucătoare și care lasă urme în cazul celeilalte.
De la acel break, Irina a legat patru game-uri la rând și a părut în control total. Nu a mers totul doar într-o singură direcție, Brady a continuat să spere, s-a agățat de orice mică șansă, ba chiar a și preluat conducerea cu un break în setul doi, dar aici intervine marele merit al Irinei: nu a lăsat-o să se încarce cu prea multă încredere după astfel de realizări, reușind imediat să-și recupereze serviciul și să restabilească ordinea. Când Brady a făcut break la 1-1, Irina a răspuns imediat cu un rebreak și mai apoi cu un break. Când Brady a recuperat break-ul la 2-4, Irina a răspuns cu un rebreak și mai apoi cu un game solid de serviciu care i-a adus victoria.
Următoarea adversară pentru Irina va fi chinezoaica Qiang Wang, care a învins-o, 6-2, 6-2, pe favorita 31, Magdalena Rybarikova. Acesta va fi primul meci dintre cele două.
***
Nou de la 30-0: Icecream Tee!
Răcorește-te cu un tricou cu un design fresh! Tennis to melt for înseamnă acel tenis suprem, pentru care ai trece munții ca să-l poți vedea, trăi, respira. Înseamnă pasiune pentru tenis. Înseamnă și optimism, zâmbet și relaxare.
Mai înseamnă și că te topești după Simona ta, după Federerul tău, după Nadalul tău, după Djokoviciul tău, după tot ce te face să simți că trăiești. Și că e cald și bine.
Topește-te după tenis cu acest nou tricou de la 30-0!
IBAN RO51RNCB0079145659320001
Asociația Lideri în Mișcare,
Banca Comercială Română