Irina Begu nu reușește să o oprească pe Serena Williams în primul tur la Paris
Andrei Năstase | 31 mai 2021Irina Begu a avut șansele ei în primul set, dar nu a putut să le concretizeze, iar Serena a fugit întâi cu setul și, curând, cu meciul, în drum spre o victorie cu 7-6 (6), 6-2.
Irina a avut două mingi de set în tiebreak, în care a condus cu 6-4, înainte ca Serena să joace excelent ultimele patru puncte și să scape cu fața curată din acel moment. Anterior, Serena a condus cu 5-2, dar Irina a legat patru game-uri consecutive, servind pentru set la 6-5.
A fost primul meci jucat vreodată într-o sesiune oficială de seară la Roland-Garros. Din cauza interdicțiilor în vigoare în Paris, meciul s-a jucat fără spectatori.
Serena merge acum în turul al doilea, unde va întâlni tot o româncă, pe Mihaela Buzărnescu, cea care a obținut azi o victorie foarte importantă, prima ei victorie într-un Slam din 2019 încoace. Va fi prima întâlnire între Serena și Mihaela.
*
Am vorbit, încă de la tragerea la sorți a acestui Roland Garros, despre încercările interesante pe care jucătoarele din România le-au primit la Paris. Patricia Țig a fost aproape să profite (până la capăt) de oportunitatea întâlnirii cu Naomi Osaka, care a decis apoi să se retragă din turneu, în contextul tensiunii create în jurul alegerii ei de a nu mai participa la conferințele de presă de la acest turneu. Sorana Cîrstea a trecut astăzi de Johanna Konta, demonstrând încă o dată că este într-o formă excelentă, Ana Bogdan a fost (mult) mai bună decât Cocciaretto, iar Mihaela Buzărnescu s-a luptat frumos până a trecut de Arantxa Rus.
În fine, în ultimul meci al zilei a doua, Irina Begu a avut două mingi de set contra Serenei Williams, ne-a dat senzația că poate face surpriza, dar n-a fost să fie. În tot cazul, a fost meciul pe care mulți dintre noi l-am așteptat toată ziua. Și am făcut bine că l-am așteptat.
Pe un Philippe-Chatrier golit de spectatori – și sărăcit de atmosferă – Irina a început liniștită și concentrată. Un prim game lung pe serviciul Serenei a fost urmat de un hold la zero, înainte ca Irina să-și facă rost de două mingi de break în game-ul al treilea. Însă Serena Williams le-a salvat repede pe ambele și apoi a făcut break pentru 3-1, profitând de două mingi mai scurte ale Irinei.
În sesiunea de seară, mingile sar oricum mai puțin, așa că prima grijă a Irinei a fost, de la bun început, să nu-i dea nimic la mână Serenei. Or, de cele mai multe ori asta înseamnă că lungimea e mai importantă decât direcția; mai ales contra unei adversare care caută mereu să deschisă terenul.
Irina Begu a găsit lungimea ideală pentru un rebreak imediat, dar apoi, când a servit pentru a egala la 3, Serena a reușit să joace mai toate loviturile, inclusiv returul, de lângă linia de fund. Și chiar dacă Irina a reușit să dicteze ea direcția unor schimburi, jucătoarea din America s-a distanțat din nou (4-2); și a făcut-o tocmai după un schimb în care a fost plimbată de la stânga la dreapta, până când a putut închide cu un forehand din alergare în cros scurt.
Până aici, Williams a fost mai bună (11 la 6) tocmai în schimburile mai lungi de cinci lovituri. Un lucru surprinzător, dar o tendință confirmată și în următoarele două game-uri, ambele câștigate cu serviciul. Serena mai greu, din nou în prelungiri – Irina simplu, din nou la zero, cu două mingi direct câștigătoare și două erori forțate în partea cealaltă.
Dinamica meciului s-a schimbat de la 3-5 încolo, când Irina a început să stea mai bine în schimburile lungi. Mult mai bine: în următoarele trei game-uri, toate câștigate de româncă, Serena a mai adunat un singur punct în schimburile mai lungi de cinci lovituri. I-a fost greu americancei să se așeze corect la mingile tot mai lungi ale Irinei, care n-a renunțat nici la intenția de a-și plimba adversara în lateral. A făcut asta cu succes până la 6-5, dar n-a reușit să închidă setul cu serviciul.
Am intrat în tiebreak cu sentimentul că Irina joacă ce trebuie – și cum trebuie – pentru a câștiga azi contra Serenei.
Într-adevăr, Irina s-a ținut bine, a întors de la 3-4 la 6-4, după câteva puncte excelent construite, dar a ratat, dintr-o poziție bună și pe propriul serviciu, prima minge de set. Serena a salvat-o pe a doua, cu un voleu drive din mijlocul terenului (după un serviciu secund care a prins linia), și a închis setul doar câteva secunde mai târziu, după un voleu identic.
Strigătul său de descătușare a descris perfect încordarea și tensiunea acestui prim set lung, 65 de minute în care reușitele – de ambele părți – au fost mai multe decât erorile simple. Echilibrul a fost subliniat și de statistică, acolo unde Serena a dominat într-un singur departament: mingile câîștigate la fileu, 10 din 12 (față de una din două pentru Irina).
Ușor dezechilibrată de pierderea primul set, Irina a clipit în primele minute ale setului secund, când și-a pierdut serviciul și apoi i-a dat ocazia Serenei să câștige primul ei game simplu pe propria repunere – precedentele șase fie au ajuns în prelungiri, fie au fost pierdute.
Irina s-a regăsit la timp pentru a rămâne aproape, a făcut asta la 2-1 și 3-2, după două hold-uri solide, însă n-a reușit să-și ia break-ul înapoi, deși a avut o altă ocazie bune până la final. Un final care a venit parcă prea abrupt, la 7-6 și 6-2, cu un set al doilea mai scurt și mai puțin spectaculos.
Irina va rămâne probabil cu regretul că n-a câștigat ea primul set. Cum ar fi arătat meciul dacă una dintre cele două mingi de set pe care le-a avut ar fi fost concretizate? Greu de spus acum.
Poate că Miki Buzărnescu va reuși (și) mai multe contra Serenei peste două zile.
IBAN RO51RNCB0079145659320001
Asociația Lideri în Mișcare,
Banca Comercială Română