Irina Begu nu găsește nici acum soluția pentru jocul Kvitovei. Irina: “Dacă vei juca tot așa, vei câștiga turneul”
Radu Marina | 16 ianuarie 2019O Petra Kvitova hiperagresivă nu e niciodată o veste bună pentru nimeni. Nu e nici pentru Irina, care nu-i o jucătoare ce o poate domina prin forță pe Kvitova, deci să o învingă cu propriile ei arme. Dar nu e nici o jucătoare pur defensivă, care să se agațe de fiecare minge și să reziste eroic la fiecare asalt al adversarei, forțând-o să greșească.
“Dacă vei juca tot așa, vei câștiga turneul” i-a transmis Irina Begu Petrei Kvitova, la finalul meciului lor de astăzi. Un meci dominat per ansamblu de o Kvitova aproape fără greșeală, care s-a impus 6-1, 6-3, în puțin peste o oră de joc.
Cu un start de meci ratat și nefiind în cea mai bună zi cu serviciul, singurul game izbutit de Irina în primul set a fost un break, venit oricum târziu, la 0-4, când Petra își luase un avantaj considerabil.
Poate cu o altă adversară lipsa serviciului nu s-ar fi simțit atât de mult, dar în fața unei jucătoare precum Kvitova, ăsta e un detaliu important, pentru că de la serviciu pleacă totul. Ne-am convins de asta foarte bine în setul doi, când Irina și-a recăpătat ritmul la servă; s-a simțit acel plus de relaxare care ți-l aduce siguranța la serviciu, ceea ce s-a reflectat apoi și în teren, jocul fiind mai închegat. Tot fără sorți de izbândă a fost în final, e adevărat, dar asta nu pentru că Begu a făcut un set doi neapărat rău. Irina s-a luptat frumos, a avut multiple șanse de a egala și de a trece în față, dar Petra a fost mult prea puternică și, mai ales, exactă în momentele esențiale; în setul doi a salvat cele trei mingi de break înfruntate.
https://twitter.com/AustralianOpen/status/1085445812782419969
De asemenea, poate cu o altă adversară, și lucrurile ar fi arătat altfel pe teren. Stilul acesta de joc dur și agresiv nu-i neapărat unul preferat de Irina, dovadă și matchup-ul ei cu Petra (0-4 acum). De fapt, problema principală cu Kvitova este că nu te lasă să te desfășori. Te atacă de la prima minge, pune presiune constant pe tine și singurul lucru pe care-l poți spera în anumite momente e fie să înceapă să greșească, fie să o lase mai moale.
În alte cuvinte, nu te lasă să joci în termenii tăi, iar asta complică enorm lucrurile pentru Irina, care nu-i o jucătoare care să o domine prin forță pe Kvitova, deci să o învingă cu propriile ei arme. Dar nu e nici o jucătoare pur defensivă, care să se agațe de fiecare minge și să reziste eroic la fiecare asalt al adversarei, forțând-o să greșească.
Astăzi, Kvitova era greu de învins de aproape oricine, de aici poate și replica Irinei de la finalul meciului, una foarte fair play, de altfel. Un prim set mai echilibrat poate ar fi făcut-o pe Kvitova să simtă efortul ultimelor zile, dar chiar și într-o astfel de situație, era dificil de crezut că s-ar fi schimbat fundamental soarta meciului.
Revenind acum la complimentul-predicție al Irinei, oare e timpul ca Kvitova să intre în cărți pentru acest Slam? Teoretic, are câteva argumente de partea ei. Este într-o stare fizică foarte bună, cu câteva kilograme în minus față de 2018, are mare încredere după cele opt victorii consecutive adunate și pare proaspătă. Dar, și e un mare dar, sunt și multe alte motive pentru care Petra nu e pariu sigur într-un Slam care nu se numește Wimbledon. Ultima dată când tenisul ei a adus și rezultate la Melbourne s-a întâmplat acum șapte ani, când a ajuns în semifinale; anul trecut nu a depășit la niciun turneu de Grand Slam turul trei, iar condițiile de la Melbourne (umiditate, căldură) nu sunt preferatele ei.
Și, poate cel mai relevant argument, Kvitova rămâne una dintre cele mai imprezibile jucătoare. Dintre toate jucătoarele din Era Open care au câștigat cel puțin două turnee de Grand Slam, niciuna nu a pierdut mai des în aceste turnee decât a făcut-o Kvitova (92 de victorii, 32 de înfrângeri).
Totuși, ăsta pare tipul de argument care poate fi folosit și în favoarea ei. E imprevizibilă, mereu a surprins plăcut (uneori chiar și unde te-ai fi așteptat mai puțin), deci ne putem aștepta la absolut orice din partea ei. Inclusiv la un parcurs lung la Australian Open, Slamul la care are cele mai slabe rezultate dintre cele patru.
La simplu, îi mai avem pe Simona și pe Marius
Revenind la Irina, ea va continua la dublu, unde ea și Mihaela Buzărnescu sunt favorite 10 și deschid cu australiencele Cabrera/Fourlis. Irina are o tradiție bună la dublu la AO, unde a ajuns în semifinale anul trecut și în sferturi în 2012, de fiecare dată cu Monica Niculescu.
În meciurile de azi de dublu care i-au implicat pe români, Monica Niculescu și Irina Bara au trecut ușor, 6-1, 6-1, de Arruabarrena/Parra, dar Ana Bogdan/A.Rodionova au ieșit, 6-2, 6-2, cu Krejcikova/Siniakova.
La masculin, ieșire timpurie pentru dublul Tecău/Rojer, învinși, 7-5, 6-7, 6-3 de Arevalo/Cerretani. Au ieșit și Marius Copil/M.Fucsovic, scoși, 6-3, 6-1, de Bambridge/O’Mara.
La simplu, singura româncă rămasă în turneu e liderul mondial Simona Halep, care o întâlnește pe Sofia Kenin în al treilea meci al sesiunii de zi pe Rod Laver, aproximativ nu mai devreme de ora 6:00, ora României, dar cum meciul urmează după Wawrinka – Raonic, probabil că Simona va începe mai târziu. Marius Copil și David Goffin sunt pe terenul 7, tot meciul 3 în sesiunea de zi, dar după două meciuri de dublu.
Foto: Jimmie48Photography
***
NOU! Tricou Grand Slam Life. Disponibil acum pentru precomenzi în Shop!
Tricoul inspirat din viața fanului de tenis, organizată în jurul celor patru mari turnee de Grand Slam, turnee găzduite de patru orașe electrice și cosmopolite. Poartă cu tine spiritul din Melbourne, Paris, Londra sau New York!
IBAN RO51RNCB0079145659320001
Asociația Lideri în Mișcare,
Banca Comercială Română