Irina Begu este oprită de Maria Sakkari la Madrid într-un sfert de finală intens
Radu Marina | 2 mai 2023Irina va reintra în Top 30 după acest turneu, unde a reușit a patra ei calificare a carierei într-un sfert de finală de WTA 1000.
Irina Begu a făcut un prim set excelent și a avut multe alte momente de tenis bun, dar a trebuit să se recunoască învinsă în sfertul ei de finală cu Maria Sakkari, favorita 9, 6-7, 6-4, 6-2, într-un meci de aproape trei ore, în care s-a jucat dur și s-a muncit pentru fiecare punct în parte. Grecoaica o va întâlni pe Aryna Sabalenka în semifinale.
Irina, care se calificase în sferturi după un traseu în care n-a cedat set, a câștigat primul set în tiebreak, la mare luptă, după o oră și un sfert. Dar după acel efort, a fost dificil să mențină aceeași intensitate fizică, iar meciul s-a întors, treptat.
*
Parcursul excelent al Irinei la Madrid e oprit așadar de Sakkari, dar săptămâna avută în Spania rămâne una foarte bună. E primul rezultat relevant al Irinei într-un turneu foarte mare după ceva timp, care o readuce între primele 30 de jucătoare ale lumii începând cu săptămâna viitoare.
Irina a avut șansele ei cu favorita 9. A jucat tactic excelent, a pus probleme, a deranjat și a fost, în multe rânduri, peste adversara sa.
Doar că trebuie spus din capul locului că Sakkari e o adversară bătăioasă, pe care cu greu poți să o învingi – nu e deloc întâmplător de atâția ani printre cele mai bune jucătoare ale lumii. Rezistă acolo pentru că își face partea foarte bine: e disciplinată, tenace, foarte rezistentă, servește puternic și variat (constant viteza ei la primul serviciu e 190-200 km/h), alergă mult și bine, are un forehand fulgerător cu care își deschide terenul foarte bine și e solidă în fazele defensive, când e împinsă în spatele liniei de fund. De multe ori, Sakkari câștigă meciuri doar pentru că le transformă în mici maratoane, pe care le și câștigă, stând mult mai bine fizic decât adversarele sale.
Exact asta a făcut și astăzi, contra Irinei: a câștigat o partidă grea, în care și-a atras subtil adversara într-o luptă fizică, pe care Irina nu a putut-o susține până la capăt. Multă vreme, Irina a fost superioară Mariei la majoritatea capitolelor – dar cu toate astea Sakkari a rezistat, a făcut meciul fizic, și-a făcut adversara să muncească mult pentru fiecare punct. Iar când a simțit că Irina pierde teren și scade nivelul din cauza oboselii, a plusat și, foarte important, și-a menținut același nivel pe tot parcursul meciului.
Sakkari are, așadar, cam toate calitățile unei veritabile jucătoare de top, iar pentru a o depăși e necesar să aduci ceva special – sau să faci câteva lucruri mai speciale. Fie să o bați cu propriile arme (asta implică și să reziști mai bine fizic decât o face ea), fie să joci mai inteligent decât o face ea, fie să-ți păstrezi mintea limpede, în condițiile în care de multe ori contra ei trebuie să reziști, să rămâi aproape și să accepți uneori că poate avea segmente de joc sclipitoare.
Irina a avut câte ceva din fiecare element de mai sus o bună parte din meci, dar nu suficient cât să meargă până la capăt – iar problema majoră a fost la nivel fizic, în principal. După un set în care tactic a fost impecabilă (și-a îndreptat toate atacurile spre reverul grecoaicei, partea cea mai vulnerabilă din jocul sau, a apelat inteligent la acele mingi încărcate cu top spin și a variat înălțimile), Irina n-a mai putut menține același nivel – nici fizic, nici ca intensitate, nici din punct de vedere al concentrării.
După o oră și 16 minute și două șanse ratate de a închide setul la 5-4 și 6-5, Irina și-a trecut în cont primul set câștigând un tiebreak jucat fără greșeală – un set tipic pentru un meci cu Sakkari, monstruos ca efort depus, dar pe care a reușit să îl gestioneze excelent în cele din urmă. Doar că, tot acest efort pe care l-a depus în primul set avea să se reflecte în următoarele două seturi, unde nimic nu a mai fost la fel.
Setul doi a fost la fel de complicat și echilibrat ca primul – cu mențiunea că de data asta Irina a resimțit, în chiar debutul setul doi, efortul depus în întregul prim set. Lipsa de energie și concentrare au costat-o începutul de set iar avansul luat de Sakkari nu a mai putut fi recuperat, deși a încercat, revenind de la 2-5 la 4-5. Irina a părut obosită, a greșit mai des și această scădere de ritm (și nivel) a fost rapid taxată de grecoaică, care n-a făcut lucruri mari sau spectaculoase; a rămas prezentă în meci și și-a așteptat șansele.
Ceea ce a urmat în setul decisiv a fost o continuare firească a ce s-a întâmplat în setul doi: Irina a scăzut și mai mult nivelul, a lăsat-o pe Sakkari sa dicteze și să stabilească ritmul meciului; iar când Sakkari e lăsată să se desfășoare în voie șansele de câștig devin minime.
Irina se oprește, așadar, în sferturi la Madrid pentru a treia oară în carieră după 2016 și 2017, când de asemenea a atins această fază, dar pleacă cu o serie de evoluții bune și revine în Top 30 începând de luni. E, de asemenea, un rezultat care ii garantează Irinei ca va fi cap de serie la Roland Garros.
IBAN RO51RNCB0079145659320001
Asociația Lideri în Mișcare,
Banca Comercială Română