La debutul ei în Billie Jean King Cup, Irina Bara e învinsă, 6-1, 6-4, de Elisabetta Cocciaretto. Italia conduce România cu 1-0 în întâlnirea de la Cluj, meci care contează pentru menținerea în Grupa Mondială a BJK Cup.
Era prognozat un start dificil și exact așa s-a și dovedit. Într-un meci de o oră și jumătate, Irina Bara a fost învinsă, 6-1, 6-4, de Elisabeta Cocciaretto, în primul meci al confruntării dintre România și Italia, de la Cluj, un baraj pentru menținerea în Grupa Mondială a BJK Cup.
După un prim set șters, Irina a condus cu 3-0 în setul secund, dar nu a puut construi pe acest avantaj, iar România se vede condusă de Italia cu 1-0.
Mihaela Buzărnescu o întâlnește pe Martina Trevisan în al doilea meci al zilei.
Irina a început meciul timid, cu emoții, dar a avut oportunități mari și un avantaj important în setul doi care i-ar fi permis să prelungească meciul. Nu le-a fructificat, a avut un pasaj de joc în care a pierdut puncte prețioase și asta a readus-o în prim plan pe Cocciaretto – care a făcut, până la urmă, un meci solid și a jucat cât și ce trebuie pentru a-și face viața ușoară în acest prim meci al ei la Cluj.
Momentul care a rupt echilibrul și a schimbat dinamica primului set s-a produs în game-ul trei. Aici, Irina nu a putut ieși dintr-un game lung, cu multe egalități și patru mingi de break salvate, iar asta a afectat-o. Întâi la nivel de încredere, apoi la nivel de joc. După acel game câștigat de Cocciaretto s-a produs un transfer de încredere – Irina a pierdut din inițiativă și claritate, italianca a lovit cu poftă și foarte încrezătoare în loviturile și jocul ei.
După acest game pierdut de Irina au mai urmat alte trei la rând cedate, implicit și setul. Un set în care Cocciaretto a părut că nu e deranjată de nimic din jocul Irinei. În vreme ce Irina a încercat să găsească o soluție optimă pentru a putea fi eficientă în fața italiencei: uneori a încercat să stea mai mult în defensivă și să deranjeze prin lungime, alteori a încercat să dicteze, dar de cele mai multe ori a preferat să răspundă ritmului primit. A încercat, a combinat, dar fără sorți de izbândă – și asta, în principal, pentru că nu a găsit un plan cu care să stea și pe care să-l pună în aplicare mai mult timp. A alternat, a tot schimbat, dar fără a avea un ritm al ei.
Povestea setului doi a fost însă cu totul alta. Eliberată de emoțiile de debut, Irina a început să aibă mai multă claritate. A și înțeles mai bine ce anume o deranjează pe italiancă și a procedat în consecință: și-a asumat mai multe riscuri, ea a fost cea care a condus schimbul de mingi și a încercat aproape în permanență să schimbe rapid și în viteză direcțiile, profitând de deplasarea laterală mai slabă a Elisabettei.
Astfel, n-a fost deloc surprinzător să vedem că planul pe care Irina l-a încercat în setul doi funcționează și îi aduce punct după punct. Întâi și-a făcut serviciul și a condus pentru prima dată în meci, apoi a făcut break-ul în game-ul următor, apoi a confirmat break-ul.
Și totuși. De la 3-0, în doar câteva minute, Irina s-a văzut egalată după o perioadă de joc mai puțin fastă, în care a revenit la jocul propus în primul set (ușor pasivă, joc la așteptare). I-a deschis o fereastră italiencei, iar Cocciaretto a profitat din plin de ea și a reintrat în meci: după startul ratat de set doi, italianca a reînceput să joace cu încredere, a lovit la fel de bine și a luat lucrurile de unde le lăsaseră la finalul primului set; întâi a rămas aproape de Irina, care a reușit să oprească seria de game-uri pierdute și a urcat la 4-3, apoi a făcut break-ul decisiv pentru soarta meciului la 4-4.
Fotografii: Ramona Toderaș
IBAN RO51RNCB0079145659320001
Asociația Lideri în Mișcare,
Banca Comercială Română