Invincibilul Novak Djokovic se impune la Shanghai, câștigă al 32-lea Masters și se apropie de locul 1 mondial
Radu Marina | 14 octombrie 2018Novak Djokovic ne lasă cu sentimentul că a ajuns la acel nivel din urmă cu câțiva ani, în care părea invincibil și greu de atins. Iar faptul că asta se petrece după ce în prima parte a sezonului au existat serioase dubii în ce-l privește, e cu atât mai remarcabil.
Pentru a patra oară în carieră, Novak Djokovic câștigă titlul de la Shanghai, după 6-3, 6-4 în finala cu Borna Coric, debutant într-o astfel de finală. Novak încheie astfel o săptămână în care nu a pierdut niciun set în cele cinci meciuri jucate, nu și-a cedat niciodată serviciul în turneu și își duce la 18 seria de victorii consecutive. O mostră de dominație djokoviciană, care vine să evidențieze (dacă mai era nevoie) perioada extraordinară pe care fostul, și, foarte probabil, viitorul număr 1 mondial o traversează de la Wimbledon încoace.
Este al patrulea titlu pe care Novak Djokovic îl câștigă în acest an, după Wimbledon, Cincinnati și US Open, rezultate care îl apropie de îndeplinirea obiectivului său declarat pentru acest final de sezon: locul 1 la final de an. Un prim pas a fost deja făcut odată cu acest trofeu: Djokovic trece pe 2, la doar 215 puncte distanță de Rafael Nadal, care e în continuare lider. De altfel, cu acest al 32-lea titlu de Masters câștigat, sârbul se apropie de Rafael Nadal nu doar în clasamentul general, ci și în clasamentul turneelor Masters câștigate, Nole fiind acum în spatele spaniolului, care a ajuns chiar anul acesta la 33 de titluri Masters, un record pentru Era Open.
Dacă ne gândim că în iulie Djokovic era clasat în afara topului 20 și pleca de la Roland Garros – învins de Marco Cechinnato în sferturi – cu mai multe întrebări decât răspunsuri, saltul făcut de el în doar patru luni este pur și simplu uriaș, chiar imposibil de prevăzut. Cine ar fi crezut că după acel meci Novak va ajunge să câștige două titluri de Slam, va face Career Golden Masters (odată cu câștigarea trofeului de la Cincinnati) și va mai pierde două meciuri din 33 jucate ? Era imposibil de prevestit o astfel de evoluție, în special din cauza factorilor diverși din jurul său: operația suferită în februarie, mișcarea la serviciu ușor schimbată, nu mai trecuse niciodată printr-o pauză atât de lungă, graba de a reveni în circuit, aparentele probleme de motivație. Dar am primit încă o dovadă a faptului că Nole este tipul de mare campion pe care niciodată, dar niciodată nu trebuie să-l subestimezi.
De altfel, dacă această perioadă extraordinară post-Roland Garros avea nevoie de un semn de exclamare, care să certifice că avem din nou pe teren cea mai bună versiune posibilă a lui Djokovic, acest semn a venit chiar la Shanghai. Modul dominant în care Novak și-a câștigat meciurile și și-a impus jocul este cel mai bun indiciu că Djokovic e din nou acel Djokovic constant și plin de încredere, aspecte care odată puse cap la cap lasă sentimentul că sârbul este intangibil și e nevoie de ceva cu adevărat special în fața lui pentru a fi oprit.
În finala cu Borna Coric, care n-are, încă, acel ceva, Djokovic a părut la fel de greu de doborât precum a arătat și în precedentele sale meciuri la Shanghai. Coric n-a putut rezista prea mult în fața unui jucător al cărui tenis a fost prea exact, prea clar și prea rotund pentru el.
De la bun început sarcina avută de Coric în finală a fost grea spre imposibilă din două mari motive. În primul rând, lipsa lui de expriență, adversarul și faptul că meciul a avut loc în China, adică acolo unde Nole avea un record glorios de 10-0 în finale (acum 11-0). Și mai important, matchup-ul.
Acest aspect a cântărit cel mai mult în finala de astăzi. Coric a venit la meci dispus să-și joace șansa, motivat și gata să repete isprava din meciul cu Federer, drept dovadă și începutul echilibrat de meci. Doar că astăzi, deși atitudinea a fost cea potrivită și unele lovituri i-au ieșit, a avut ghinionul de a întâlni un adversar al cărui stil de joc îl scoate din zona lui de confort, iar în felul acesta nu și-a putut pune în valoare jocul.
Asta se întâmplă, în general, în momentul în care se întâlnesc două stiluri similare, dar diferite ca valoare și ca experiență. Coric spunea chiar înaintea finalei că de mic l-a urmărit pe Djokovic și a încercat să-i copieze jocul, să joace ca el. Aici a fost și este marea problemă pentru croat, care încă nu a câștigat set în cele trei meciuri jucate cu Nole: orice ar încerca să facă, nu îl poate surprinde pe Djokovic cu ceva anume, și mai mult, orice ar face Coric, Nole poate face și mai bine. Este aceeași problemă cu care se confruntă și Dimitrov în meciurile cu Federer.
Și atunci, în situația dată, am putut vedea cum Djokovic, care e net superior de pe baseline, îl obligă pe croat să lovească mai aspru, să preia inițiativa, să atace imediat după retur sau serviciu. Pentru că nu ăsta e jocul natural al croatului, ci are nevoie de mai mult timp și lovituri pentru a închide punctul, Coric s-a trezit împraștind erori în stânga și dreapta și devenind nesigur. Dar pe de altă parte, Borna nu a avut de ales: a încercat, la un moment dat, și cealaltă variantă, să lungească schimbul de mingi și să aștepte acea minge numai bună de atacat, dar aici imediat era sufocat de lungimea loviturilor venite de la sârb și modul în care schimba direcțiile de fiecare dată. Și atunci a mers pe această carte a atacului, care i-a adus câteva puncte spectaculoase, dar izolate și numeroase erori, multe dintre ele forțate.
Djokovic a avut și mici scăpări, câteva smash-uri ratate complet, câteva mingi greșite din apropierea fileului, dar per total evoluția lui a fost impecabilă: același rever monstruos, cu care reușește să genereze niște unghiuri ieșite din comun, aceeași capacitate de a absorbi și de a se folosi de forța venită de la adversar și bineînțeles, tranziția apărare-atac, capitol la care e greu de întrecut – toate astea fiind completate de încrederea dată de seria de victorii, care se reflectă cel mai bine în siguranță, atât în lovituri cât și în modul în care reacționeză atunci când se vede în pericol. Nu ezită și e foarte sigur pe ceea ce vrea să facă.
Asta este, de altfel, imaginea cu care Novak Djokovic ne lasă după această săptămână, în special: că a ajuns la acel nivel din urmă cu câțiva ani în care părea invincibil și greu de atins. Iar faptul că asta se petrece după ce în prima parte a sezonului au existat serioase dubii cu privire la faptul că nu va mai putea atinge niciodată nivelul arătat în perioada 2011-2015, e cu atât mai remarcabil.
https://twitter.com/TennisTV/status/1051401329053237248
You heard it here first….@DjokerNole wants title No.4 in Shanghai…#RolexSHMasters pic.twitter.com/rMe38FPUY3
— Tennis TV (@TennisTV) October 14, 2018
Champion in Shanghai!@DjokerNole continues the love affair with China 6-3 6-4 over borna Coric.#RolexSHMasters pic.twitter.com/UhGWJNQLPK
— Tennis TV (@TennisTV) October 14, 2018
***
Bunătăți din Shop-ul 30-0 de care tu și prietenii tăi ar trebui să știți:
1. Pachetul One e reeditat: după ce tricourile Onederful au fost sold-out, pachetul One, dedicat Simonei, revine și e compus acum din tricoul Onederful Tricolor și ediția a doua a albumului foto Simona de Păstrat. Cum Simona se pregătește să încheie un nou sezon pe locul 1 în lume, iată un cadou perfect pentru fanii ei. O combinație de două produse populare, la un preț mult mai avantajos.
2. Tricoul „N-o să”. Considerat de mulți dintre voi (și de noi :D) drept cel mai bun tricou făcut de 30-0. „N-o să” vorbește pentru sine. Prinde o mărime aici, cât încă mai găsești!
3. Neînvinșii. Cartea colegei Andreea Giuclea e o colecție grozavă de povești motivaționale a unora dintre cei mai buni sportivi români. Merită să le ducem aceste povești mai departe, fie și ca o formă de inspirație pentru viitorii campioni, de care sportul românesc are atâta nevoie.
4. „Povestea Primului Slam”. Unii dintre voi i-ați zis „carte”, alții, „revistă”. Dar cei mai mulți ați descris-o drept o publicație la standardele cele mai înalte, așa cum găsim în străinătate, despre campionii altora. Ei bine, avem și noi campionii noștri world-class. Simona Halep și titlul ei câștigat la Roland Garros sunt în centrul acestei colecții de articole, reportaje, interviuri și texte de opinie, colecție pe care n-o mai găsiți nicăieri în altă parte.
5. Tricoul „Icecream”. Iubim cu toții tenisul de ne topim după el. Ce mod mai bun de a transmite asta decât printr-un tricou cu mesaj? Tennis to melt for.
6. Ești genul care preferă bundle-urile? Iată un super pachet, care cuprinde toate produsele de print scoase vreodată de 30-0, în cea mai avantajoasă ofertă cu putință: album foto + trei reviste, la un super preț promoțional, disponibil un timp limitat.
IBAN RO51RNCB0079145659320001
Asociația Lideri în Mișcare,
Banca Comercială Română