Între a doua finală la rând a lui Naomi Osaka și marea șansă a Petrei Kvitova, tenisul feminin are un nou moment extraordinar
Camelia Butuligă | 24 ianuarie 2019Turneul feminin primește o finală grozavă. Pe de o parte, Naomi Osaka își confirmă ascensiunea spectaculoasă cu o a doua finală de Grand Slam consecutivă. Pe de altă parte, Petra Kvitova face prima dată o finală de Slam în alt loc decât Wimbledon – că ea vine după ce Petra a primit o nouă șansă la a juca tenis e cu atât mai impresionant. Bonus: locul 1 va fi pe masă
După ce anul trecut semifinalele au aparținut jucătoarelor de contra atac (Halep – Kerber, Wozniacki – Mertens), anul acesta a fost rândul fetelor cu joc agresiv să fie în lumina reflectoarelor. Mă rog, mai întâi în lumina arzătoare a soarelui, și apoi a reflectoarelor, după ce organizatorii au închis acoperișul din cauza căldurii în timpul semifinalei dintre Kvitova și Collins, la 4-4 în primul set. Indicele de căldură trebuie să fie de maxim 5 pentru a se putea juca afară, dar azi a fost o zi cu adevărat caniculară, cu temperaturi de 39 de grade: după încheierea meciului, acesta arăta 5,9.
Naomi Osaka – Karolina Pliskova 6-2, 4-6, 6-4
* a 13-a victorie la rând în turneele de Slam pentru NaomiPetra Kvitova – Danielle Collins 7-6, 6-0
* a treia finală de Slam a Petrei, prima din 2014 încoaceLocul 1 pe masă în finală
Publicul a fost ușurat, iar Petra Kvitova a declarat în interviul de pe teren că a fost cel puțin la fel de bucuroasă când s-a închis acoperișul. Ea a mai avut probleme cu căldura pe vremuri, în parte și din cauză că a suferit de astm. Collins, probabil frustrată și de rezultat, a declarat că închiderea acoperișului a avantajat-o pe Kvitova, care adoră să joace în sală. Adevărat, jucătorii vor avea mereu preferințe, în funcție de joc și particularitățile fizice. Dar indicele a depășit clar pragul maxim admis, aici regula e clară, Collins nu are ce să conteste. A ținut aproape de Petra tot setul unu, dar în tiebreak cehoaica a găsit o nouă viteză și a accelerat decisiv.
Collins, o jucătoare care cu siguranță merită să fie mai bine clasată, are un joc impetuos și o personalitate pe măsură. Venită din tenisul universitar american, până la acest AO nu mai câștigase niciun meci pe tabloul principal al unui Slam (ce-i drept, la ultimele avusese parte și de niște trageri groaznice). În aceste condiții, este remarcabilă atitudinea ei și felul cum a avansat până în semifinale, scoțând pe parcurs jucătoare redutabile precum Kerber sau Pavlyuchenkova. Însă tenisul Kvitovei este imparabil atunci când merge ceas, iar după acel tiebreak dominant, Petra nu s-a mai uitat în urmă, câștigând setul doi cu 6-0.
În interviul pentru Eurosport, Kvitova a menționat condiția fizică și mentală superioară drept cele două elemente cheie ale succesului său la acest început de an. “Când planul A nu merge, știu că am un plan B. Pot sa pun câteva mingi mai neutre pe centru și să aștept până când pot să revin la planul A.”
Jocul ei câștigător va fi mereu construit în jurul unor lovituri explozive, dar tocmai pentru că sunt explozive, acele lovituri sunt și foarte riscante. Până azi, niciuna din adversarele întâlnite nu a reușit să-i scuture planul A: doar Bencic și Barty îi luaseră câte patru gameuri pe set. Collins a forțat un tiebreak, dar acolo a intervenit Expresul Kvitova, care a măturat totul in cale.
În finală, în persoana lui Naomi Osaka, Petra va avea o adversară de temut care joacă un tenis similar cu al ei: agresiv, plat, periculos pe ambele părți. În plus, Naomi iubește căldura și s-a declarat dezamăgită când a aflat că va juca semifinala cu acoperișul închis. “Speram că acum e momentul să mă remarc”, a glumit ea la interviul de pe teren. Nu-i bai, s-a remarcat și cu el închis, pentru că a rezistat cu brio când adversara ei a aruncat totul în joc, după pierderea primului set.
Pliskova a început un pic crispată, poate și puțin obosită după meciul rollercoaster de ieri contra Serenei, cu un bandaj la genunchiul stâng. Serviciul nu a fost nici pe departe arma ei de încredere: the Ace Queen a avut doar 3 ași față de 15 ai lui Naomi, care a jucat excelent la retur și a pus presiune mai cu seamă serviciul doi. Meritul Karolinei a fost însă că a rămas în meci în setul doi, și-a ridicat nivelul jocului și s-a ținut scai de Naomi, cu toate că aceasta juca excelent. A profitat că Osaka a servit a doua în set și la 4-5, când japoneza a avut un fileu ghinionist și a făcut vreo două neforțate, Pliskova a țâșnit: a jucat agresiv pe mingea de break și i-a suflat efectiv setul doi de sub nas. Absolut genial și frustrant: încă un exemplu despre cum în tenis sunt mii de feluri de a câștiga.
Acum provocarea era în terenul japonezei, care, după ce dominase mai bine de o oră, se trezea cu avantajul neutralizat și trebuia să o ia de la zero în decisiv. Naomi a declarat că i-au fost de mare ajutor meciurile grele câștigate în trei seturi contra lui Hsieh și Sevastovei, ca și înfrângerea frustrantă din semifinala de la Brisbane împotriva lui Tsurenko.
“Mi-am promis că voi învăța din acel meci și nu voi mai avea o atitudine așa de proastă pe teren. Victoriile grele de trei seturi de la AO mi-au dat încredere că pot câștiga și azi,” a spus ea. A avut nevoie de tărie pentru a respinge asaltul Pliskovei, care a avut două mingi de break la 1-0. Naomi a ieșit la liman grație unui joc curajos și apoi a profitat de moment pentru a face break la zero în următorul game. Pliskova a mai făcut rost de un break point la 4-3, dar Osaka l-a salvat cu un as și a închis decisivul cu 6-4, tot cu un as obținut cu un challenge.
Un meci exploziv, plin de suspans, în care japoneza a fost pusă serios la treabă și a trecut cu brio testul. Iată-ne, deci, în finală cu două jucătoare care, deși nu au mai jucat niciodată împreună, au stiluri similare și performanțe similare în momentele de maximă audiență: niciuna nu a pierdut vreo finală de Slam până acum. Petra a jucat două la Wimbledon, Naomi una la US Open. Amândouă au vorbit despre cum hardul australian e diferit și de iarba londoneză, și de hardul american, dar tenisul lor este făcut să triumfe pe suprafețe rapide. Dacă joacă ambele aproape de nivelul lor maxim, vor fi foarte greu de separat.
În plus, odată cu trofeul, câștigătoarea va primi și poziția de lider mondial la pachet, o premieră pentru ambele. Se anunță o finală fierbinte.
***
NOU! Tricou Grand Slam Life. Disponibil acum pentru precomenzi în Shop!
Tricoul inspirat din viața fanului de tenis, organizată în jurul celor patru mari turnee de Grand Slam, turnee găzduite de patru orașe electrice și cosmopolite. Poartă cu tine spiritul din Melbourne, Paris, Londra sau New York!
IBAN RO51RNCB0079145659320001
Asociația Lideri în Mișcare,
Banca Comercială Română