Incredibila Simona Halep e prima româncă din istorie care ajunge în semifinale la Wimbledon!
Adrian Țoca | 2 iulie 2014e prima româncă din istorie care ajunge în semifinale la Wimbledon!
Simona Halep continuă seria performanțelor de excepție și se califică în semifinalele Wimbledon, după 6-4, 6-0 cu Sabine Lisicki, finalista de anul trecut!
6-4, 6-0 într-un sfert de finală de Slam care se presupunea a fi o piatră de încercare – asta da modalitate inspirată de a se anunța la Londra. Spuneam ieri că Simona are nevoie de o victorie contra unui adversar care reprezintă ceva pentru un turneu, iar Simona a livrat mai mult decât o victorie, a livrat, cu tot respectul pentru tradiționalele șabloane ale presei sporive, o lecție de tenis.
Sabine Lisicki trăiește, în esență, dintr-un singur turneu. Sabine din afara Wimbledon n-are nimic de-a face cu Sabine de la Wimbledon, dovadă și cifrele. În ultimii cinci ani, jucătoarea germană avea un bilanț de 23-4 pe iarba londoneză, adică un procentaj de 85 la sută, și 107 – 82 în restul circuitului, adică abia 57 la sută. De aici și grija că Lisicki va ști să-și impună jocul și să treacă peste Simona cum a mai făcut-o la Wimbledon cu Serena Williams, Maria Sharapova sau Na Li, în celebra ei serie de patru victorii la rând contra campioanei din anul respectiv de la Roland Garros. Ei bine, anul acesta Sabine n-a mai jucat cu campioana de la RG, ci cu finalista, iar vraja s-a oprit aici. Până la urmă, s-a dovedit că dincolo de tradiția pe o suprafață, tot matchup-ul contează cel mai mult. Iar în cel dintre Simona și Sabine, românca are atât de multă varietate, încât o copleșește pe Lisicki; poate returna, procentual, multe dintre bombele nemțoaicei. Și, de asemenea, e mult prea consistentă pentru cât poate Sabine să greșească. Mai degrabă mai devreme decât mai târziu, Lisicki era destinată să intre într-o zonă gri, în care mingile ei first-strike să-și piardă ținta.
La început însă, n-a fost așa. Un pic emoționată, Simona a intrat târziu în meci. „Am fost un pic pierdută la început, m-am gândit prea mult înainte de meci că ea servește foarte bine și am intrat pe teren un pic încordată. După acel start, am încercat să leg câteva mingi și apoi am reușit să reintru în joc. Din acel moment, am știut că pot să îmi fac jocul și să câștig„. Ce-i drept, atmosfera era cât se poate de scorțoasă la ora prânzului pe Centre Court, o liniște apăsătoare care nu invita tocmai la adrenalină. Prezența lui William și Kate în tribune au amplificat sentimentul de „oficial”. „Am văzut ce spectatori am avut, cum să nu văd. A fost greu la început, dar am știut să-mi controlez starea, să revin și să continui să joc bine„, a observat Simona.
Cele câteva „mingi legate” s-au prefăcut curând în primul game, binevenit ca să scuture emoțiile din umeri și din picioare. Totul începe cu serviciul, iar serviciul Simonei, vorba lui Wim Fissette, este una dintre armele foarte subestimate ale Simonei. Odată apărută pe tabelă, și în spatele siguranței dezvoltate pe propriul serviciu, Simona a început să-și facă mendrele la retur: game-ul șapte a fost prima ocazie în care românca a putut să-și dezvolte jocul pe serviciul advers. În condițiile în care Lisicki a ratat câteva first serves, Simona a lucrat metodic unghiurile, obligându-și oponenta să lovească din poziții tot mai incomode. La mingea de break convertită, s-a discutat mult despre voleul aparent comod trimis de Sabine în fileu, dar amănuntul mai puțin comentat este cum a anticipat Halep desfășurarea punctului și cum a surprins-o pe Lisicki intuind direcția în care a plecat forehandul acesteia.
„Da, este instinctiv, nu poți să antrenezi anticipația. Este ceva natural, așa m-am născut, probabil, cu chestia asta. Mă ajută mult pe teren pentru că ajung mai repede la mingi și plec din timp uneori. Cred că văd bine jocul pe teren, lovesc bine, mă mișc bine și cred că am un joc complet„, a explicat ea după meci.
Odată rebreak-ul obținut, meciul s-a rupt complet. Relaxată de parcă juca al 10-lea Wimbledon, Simona a dictat restul meciului, punându-și în full display calitățile care au urcat-o pe locul 3 în lume. Dincolo, Lisicki a părut copleșită, iar inabilitatea ei de a propune soluții a costat-o un set la zero. Nu-i puțin lucru contra unei jucătoare cu un serviciu precum al finalistei de anul trecut.
Cireașa de pe tort? Remarcabil cum ambele puncte de set, respectiv, de meci, au fost poate cele mai frumoase construcții ale Simonei din tot meciul: combinație rever în lung de linie + forehand câștigător în lung de linie la mingea de set, și mai ales mingea de meci, când Simona a alergat și returnat un winner aproape sigur al lui Lisicki, iar două schimburi mai târziu în punct, românca prefăcuse deja defensiva în atac, încheind rally-ul, și meciul, cu un alt rever masiv în lung de linie, pe care Lisicki nu l-a putut apăra.
„Nu a fost așa de simplu precum a părut. Am început mai greu meciul, m-am bucurat de fiecare moment, pentru că a fost superb să joc din nou pe Centre Court. Mă bucur că am reușit să închid meciul repede, pentru că vreau să fiu proaspătă mâine și să fac un alt meci bun”.
Învinsă clar, Sabine Lisicki va ieși din Top 30 după această ocazie, în vreme ce Simona are șansa să urce pe locul 2, cu încă o victorie. Asta, plus o serie de alte premiere. Dar să facem ca ea și să luăm totul la rând, fără să anticipăm. Bucuria va fi cu atât mai mare.
Cu Eugenie Bouchard în semifinale
Simona o va întâlni în duelul pentru finală pe Eugenie Bouchard, într-un meci care poate echivala cu startul oficial al rivalității viitorului. O întâlnire captivantă între două jucătoare cu un traseu diferit în media: de-a lungul ultimului an, una dintre temele preferate ale fanilor pe site-urile din întreaga lume a fost contrastul între mediatizarea puternică primită de Bouchard, versus atenția obținută cu mari eforturi de către Simona.
Dincolo de asta, cele două sunt singurele care au jucat cel puțin sferturi de finală la toate turneele de Grand Slam din 2014. Bouchard a ajuns în semifinale la toate, Simona a făcut sferturi la AO, finală la RG și cel puțin semifinală la Wimbledon.
Singurul meci direct dintre cele două s-a jucat la Indian Wells, anul acesta, când Simona a revenit de la un dezavantaj de un break în decisiv și s-a impus cu 6-2, 1-6, 6-4.
În vârstă de 20 de ani, Bouchard nu este doar „Media Darling”, ci și una dintre jucătoarele de la care se așteaptă lucruri mari pentru anii care urmează. Bouchard este fostă campioană la junioare la Wimbledon, câștigând aici titlul în 2012, ceea ce o face a doua fostă campioană la junioare pe care Simona o întâlnește în acest turneu, după Belinda Bencic.
Stilul de joc al lui Bouchard este cel al unei „big hitter”, destul de asemănător cu cel al Mariei Sharapova. Foarte agresivă, Bouchard ia mingile repede și lovește puternic în fiecare rally, schimbând bine direcția. De asemenea, serviciul ei este un atu.
În schimb, e mai puțin competentă la deplasarea pe teren, capitol la care Simona o surclasează. Pusă în mișcare, Bouchard devine expusă, iar reverul e mecanic și greoi.
Eugenie are un singur titlu în palmares, câștigat recent, la Nurnberg, dar rezultatele excelente din Slamuri o vor ajuta să urce în Top 10 WTA de săptămâna viitoare.
„Cred că am făcut un meci foarte bun în Indian Wells, am avut șansele mele, am fost foarte aproape. Am învățat atunci câte ceva despre jocul ei, ea e capabilă să schimbe direcția foarte bine, o să fiu pregătită pentru asta. E semifinală de Wimbledon, așa că mă aștept la ce-i mai greu cu putință”, a declarat Bouchard.
La rândul ei, Simona a spus: „E o diferență mare între meciul de mâine și cel de la Indian Wells, altă zi, alt turneu, alt meci. Din acel meci am învățat că trebuie să lupți până la capăt, indiferent de scor. Eugenie e o jucătoare foarte bună, joacă bine aici. Cred că stilul ei o face foarte periculoasă pe iarbă, pentru că lovește foarte plat, joacă repede și stă lipită de baseline. Mă aștept la un meci dificil, dar am încredere, cred că pot să câștig”.
Semifinalele Wimbledon vor avea loc mâine, pe Centre Court, începând cu ora 15:00. Întâi se va juca duelul cehesc între Lucie Safarova, prezentă în premieră în semifinalele unui Slam, și Petra Kvitova, campioana din 2011. Mai apoi, Simona Halep – Eugenie Bouchard. Finala se joacă sâmbătă.
WATCH: Big smile from Simona Halep as she celebrates reaching her 2nd consecutive Grand Slam semi-final. http://t.co/H4E8f65lRs
— Wimbledon (@Wimbledon) July 2, 2014
Halep Halep Halep Halep #analysis
— Louisa Thomas (@louisahthomas) July 2, 2014
And first semi final @Wimbledon for Simona!! It was a special match for myself against ex-player and great grass court player Sabine Lisicki
— Wim fissette (@wimfissette) July 2, 2014
IBAN RO51RNCB0079145659320001
Asociația Lideri în Mișcare,
Banca Comercială Română