Interviu 30-0 | „Încerc să fiu un exemplu pentru fata mea”. Tatjana Maria și viața de familie în circuitul de tenis
Andrei Năstase | 6 februarie 2024„În general, am obiective diferite față de multe alte jucătoare, pentru că am doi copii, iar Charlotte – care are 10 ani – joacă și ea tenis de performanță. Pentru mine, cel mai important acum este să facem tot ce e mai bine pentru ea, astfel încât să poată merge pe drumul ei. Pentru mine, ca mamă, asta e mai important decât jocul meu de tenis.”
Tatjana Maria a ajuns la Cluj duminică, venită tocmai din Thailanda (Hua Hin), după o scurtă escală la Frankfurt. „Am călătorit atât de mult, încât nu ne-am dat seama încă de schimbările de fus orar”, glumește Tatjana, locul 49 WTA și a doua favorită de la Transylvania Open 2024.
E prima ei vizită la Cluj, unde va debuta contra chinezoaicei Zhuoxuan Bai, pe care a învins-o în singura lor întâlnire directă, toamna trecută la Guangzhou. „Și ea a jucat la Hua Hin, deci am avut același traseu până aici, am avut același drum lung. Îmi amintesc că am jucat cu ea anul trecut (6-1, 6-2), o cunosc, dar soțul meu – care e și antrenorul meu – se va uita din nou la jocul ei și va pregăti meciul.”
Semifinalistă la Wimbledon în urmă cu doi ani, Tatjana Maria (36 de ani) e una dintre cele mai experimentate jucătoare din circuit. Ea călătorește peste tot cu soțul ei și cele două fete ale lor (de doi, respectiv 10 ani), motiv să se arate cu atât mai bucuroasă de condițiile de la Cluj. „Mă bucur să fiu aici cu familia mea, știu că a fost votat cel mai bun turneu WTA 250, înnțeleg și de ce. Avem totul foarte aproape, hotelul este lângă sală, putem veni aici pe jos, avem parcul în vecinătate, deci totul e frumos și, mai ales pentru noi, care călătorim cu copiii, face totul foarte ușor. Cred că asta e cel mai important.”
Alt lucru important ține de obiectivele pe care Tatjana Maria și le-a setat pentru anul acesta. Și-a propus ca în 2024 să joace mai bine decât anul trecut în turneele mari. „Sunt clasată în jurul locurilor 40, dar anul trecut nu am jucat prea bine în turneele mari. Aș vrea să schimb lucrul ăsta. E obiectivul meu personal”, spune jucătoarea născută în landul Baden-Württemberg din Germania.
Vorbind despre obiective, Tatjana are o completare esențială: „Cred că, în general, am obiective diferite față de multe alte jucătoare și jucători din circuit, pentru că am doi copii, iar Charlotte – care are 10 ani – joacă și ea tenis de performanță. Pentru mine, cel mai important acum este ca ea să se îmbunătățească, să facem tot ce este mai bine pentru ea, astfel încât să poată merge pe drumul ei. Pentru mine, ca mamă, asta e mai important decât jocul meu de tenis.”
Or, abordarea Tatjanei este destul de neobișnuită în circuit, unde, de regulă, jucătorul de tenis vrea ca toată lumea să fie concentrată asupra lui sau a ei. În cazul Tatjanei Maria nu mai este așa. „Orice mamă, cred, ar fi fericită dacă s-ar întâmpla așa. Sigur, acum am multă experiență în circuit, am mulți ani în lumea asta, dar atâta timp cât sunt în formă și îmi place să joc tenis, voi continua. Și cred că și Charlotte vrea să continui, pentru că vrea să joace cu mine. Iar mie îmi place să văd cum progresează ea. Adică, trebuie să încercăm să facem tot posibilul ca ea să se îmbunătățească, să meargă pe drumul ei, să își îndeplinească visele. Acesta este scopul nostru.”
Tatjana și Charlotte se antrenează adesea împreună, iar familia călătorește alături de un specialist în fitness care este acum responsabil și pentru Charlotte. „În același timp, mai este și fizioterapeutul meu, săptămâna aceasta ea este liberă, dar, în mod normal, ea călătorește tot timpul cu noi. Și eu fac școală cu Charlotte, în paralel. E un program destul de plin și bine organizat, iar eu nu am prea mult timp liber, pentru că o avem și pe fetița mai mică cu noi – ea are doi ani și jumătate.”
În ciuda programului aglomerat, Tatjana Maria traversează în ultimii ani cea mai bună perioadă din cariera ei. Crede că o explicație poate fi tocmai aceasta: că nu mai este atât de concentrată pe nevoile ei.
„Într-un fel”, explică ea, „nu mai contează atât de mult ce fac eu pe terenul de tenis. Știi, încerc să fiu în primul rând un exemplu pentru Charlotte. Să-i arăt, de pildă, că nu e o catastrofă când pierzi. Că trebuie să accepți și să continui să muncești și să mergi mai departe. Nu să se gândească: Oh, mama mea a pierdut. E o catastrofă! În același timp, vreau ca ea să aibă propriile sentimente, propriile emoții. Așa că încerc să mă descurc cât mai bine pentru a-i arăta cel mai bun exemplu.”
Tatjana Maria spune că și reciproca e valabilă – că și fiica ei a devenit deja o inspirație pentru ea -, și asta o ajută în cariera ei. Mai precis, a învățat că nu trebuie să ia totul prea în serios.
„Am realizat asta odată cu vârsta, dar și datorită fiicei mele. Pentru că eu n-am fost niciodată genul care să iau o pauză și să mă bucur de ce am realizat. Am 36 de ani și nu m-am oprit niciodată. Adică, m-am oprit doar când am fost însărcinată. Pe mine, părinții m-au învățat – și asta încă din gimnaziu -, că trebuie să muncesc din greu: indiferent ce faci în viață, trebuie să muncești din greu. Nu este ușor, poate nu va fi niciodată ușor, dar trebuie să continui în fiecare zi. Încercăm să o învățăm același lucru și pe Charlotte: chiar dacă alegi să faci altceva, chiar dacă nu este deloc ușor, trebuie să faci ce ține de tine. Și să o faci în fiecare zi. Dacă rămâne la tenis, poate fi foarte frumos; poate câștiga o mulțime de bani, poate călători în jurul lumii, poate cunoaște oameni și culturi diferite, poate vedea locurile astea foarte frumoase. Eu cred că este o bună oportunitate, iar dacă ea vrea să meargă pe drumul ăsta, noi vom face tot ce putem.”
Maria, care are un stil de joc diferit față de tenisul cu care ne-am obișnuit în ultimii ani în WTA – cu numeroase urcări spre fileu, multă varietate și un slice foarte frumos de rever -, spune că e sigură că fiica ei va învăța toate loviturile ei, dar și altele în plus – deja îi place să joace voleul, lucru rar pentru vârsta ei.
„Și eu, dar mai ales soțul meu o învață pe Charlotte că poate face totul pe teren. Eu sunt convinsă că va fi o jucătoare completă; și că va juca mai bine decât mine (zâmbește). Totuși, mie îmi place stilul meu de joc, chiar dacă e atipic. Îmi place că joc diferit și mă bucur că pot fi în continuare în top. Sigur, în final nu stilul este cel mai important. Esențial e să ai încredere că, dacă muncești din greu, orice e posibil.”
Dacă ar putea să-i transmită fiicei ei o singură idee, aceasta ar fi că există mereu o variantă prin care să te îmbunătățești, să te perfecționezi. „Dar trebuie să crezi mereu în visele tale. Asta e cel mai important. Și să fii optimist, să te bucuri de ceea ce faci, să nu stresezi prea mult. Uite, în zilele noastre, totul vine mai târziu, nu mai avem jucătoare de 15-16 ani care câștigă Grand Slam-uri, cum era înainte. Pe de altă parte, azi jucăm mai mulți ani. Deci Charlotte are tot timpul, nu e stres, are doar 10 ani – nici măcar nu a jucat vreodată un turneu! Și o vom ajuta să înțeleagă că toată lumea are o cale diferită, că lucrurile vin când trebuie să vină.”
Și apropo de lucrurile care vin la timpul lor, Tatjana Maria își organizează calendarul cu intenția să prindă Jocurile Olimpice de la Paris. „Mi-ar plăcea să ajung la Olimpiadă, pentru că nu am jucat niciodată la Jocurile Olimpice. Și aș vrea să o fac și pentru Charlotte, ca ea să vadă de aproape ce înseamnă asta.”
IBAN RO51RNCB0079145659320001
Asociația Lideri în Mișcare,
Banca Comercială Română