În control: Simona Halep o învinge pe Gabi Ruse, începe convingător Transylvania Open
Andrei Năstase | 27 octombrie 2021Meciul și-a ținut o parte din promisiuni. Am avut tensiune și mai multe puncte superbe, am primit un tenis bun și agresiv; și, mai ales în setul doi, am avut și sentimentul echilibrului. Un echilibru pe care Simona a știut să-l rupă de fiecare dată când a fost nevoie.
Poate au fost emoțiile Gabrielei Ruse, poate a fost ritmul nemilos impus (sau cerut) de Simona Halep; poate că au fost ambele. Dar ce rămâne este victoria concludentă a Simonei, un 6-1, 6-2 care ne-a amintit de ce este Simona favorita principală de la Transylvania Open: e greu să o bați când joacă așa.
A fost prima întâlnire directă dintre Simona Halep și Gabriela Ruse. Și a 15-a victorie consecutivă a Simonei Halep în fața unei jucătoare din România.
Simona va juca în turul următor (tot în premieră) cu Varvara Gracheva, locul 81 WTA.
*
Încă de la tragerea la sorți, întâlnirea dintre Simona Halep și Gabriela Ruse a fost considerată capul de afiș al primelor zile de Transylvania Open.
Simona – care a împlinit recent 30 de ani – a avut de partea ei experiența, și toți știam că experianța va conta, într-o măsură sau alta. Nu doar experiența anilor în plus petrecuți în circuit (Gabi nu a împlinit încă 24 de ani), dar a anilor petrecuți în top; și a meciurilor care, la fel ca acesta de azi, au avut încărcătură.
Despre încărcătura asta a vorbit și Andrei Cociașu, antrenorul Gabrielei Ruse: „Presiunea meciului următor nu e în sine meciul, presiunea este gândul meciului“.
Or gândurile pe care Simona și Gabi le-au avut despre meciul lor la Transylvania Open au fost probabil diferite. Pentru Simona, scenariul de azi n-a fost nou: a mai fost în situația de-a se măsura cu tinere jucătoare (și din România, dar nu numai) care, în anii lor de formare, au căutat în ea inspirație; a mai jucat cu sentimentul că trebuie să arate lumii că încă este cine este.
Dincolo, pentru Gabi, întâlnirea cu Simona, pe care o consideră încă un model, nu putea fi încă o zi obișnuită la birou; aflată la finalul celui mai bun sezon al ei – un an în care a câștigat primul turneu WTA și apoi a confirmat acea victorie de la Hamburg făcându-și loc între cele mai bune 100 de jucătoare din lume -, Gabi Ruse s-a găsit, cu sau fără voia ei, în rolul de pretendent. De challenger care să-și arate și să ne arate că poate juca la nivelul Simonei Halep.
Mulți știu – la fel cum Gabi probabil știe – că are potențialul să joace contra unor jucătoare ca Simona, însă potențialul e una, execuția e alta.
Iar astăzi Gabi a găsit rareori execuția.
Primul set s-a consumat repede. Simona a salvat o minge de break în primul game, apoi s-a desprins iute la 3-0, profitând și de emoțiile vizibile ale Gabrielei. Puțin nerăbdătoare și parcă lipsită de claritatea pe care a arătat-o atât de des anul acesta, Gabi n-a putut să o împingă pe Simona prea des în spatele liniei de fund. Or asta e o condiție obligatorie pentru orice adversară a Simonei: fără să dictezi, fără să joci agresiv ai șanse puține să deranjezi o adversară care se mișcă atât de bine în teren. Dovadă, setul 1 s-a consumat repede, un 6-1 în care Gabi n-a primit timp nici măcar să-și caute jocul. Cu atât mai puțin să-l și găsească.
După o pauză de vestiar, Gabi Ruse a revenit mai hotărâtă să păstreze inițiativa în setul secund. Cu câteva lovituri mai rotunde, tot agresive, dar nu neapărat riscante, ea a reușit să câștige primul game al setului. A salvat și o minge de break, iar faptul că a făcut asta câștigând un schimb lung de mingi i-a dat mai mult curaj.
A arătat curajul acesta în următorul game, a condus cu 30-15 pe serviciul Simonei, dar n-a putut forța break-ul. Și, doar câteva momente mai târziu, Simona Halep – cu un game de retur excelent – a trecut din nou înainte: 2-1 cu break și apoi, după un game de serviciu ținut la zero, 3-1.
Că Gabi a avut aici puterea și ambiția să pună piciorul în pragul ușii, câștigând un game lung și dur pe propria repunere, asta a păstrat lucrurile interesante.
Și spectaculoase, dacă amintim cele două puncte superbe câștigate de Simona Halep – prin defensiva ei încăpățânată – în game-ul următor. Cu al doilea, un forehand plesnit puternic din alergare, a făcut break-ul de 5-2.
Iar Simona Halep ne-a dat senzația că pentru toate încercările Gabrielei de a face ea punctele, da a dicta ea ritmul și direcția schimburilor, are răspunsurile potrivite. Și le-a avut și-n game-ul următor, câștigat și acesta la zero.
A fost 6-1, 6-2 pentru Simona, care ne-a amintit azi de ce este (și trebuie să fie considerată) favorita principală de la Transylvania Open.
La trasul liniei, meciul și-a ținut o parte din promisiuni. Am avut tensiune și mai multe puncte superbe, am primit un tenis bun și agresiv; și, mai ales în setul doi, am avut și sentimentul echilibrului. Însă un echilibru pe care Simona a știut să-l rupă de fiecare dată când a fost nevoie.
Gabi se va întoarce la treabă cu un reper nou: acesta e nivelul pe care trebuie să-l atingă – sau de care trebuie să se apropie – pentru a urca și mai sus în clasamentul WTA.
Dincolo, Simona poate fi mulțumită cu tenisul arătat la startul turneului de la Cluj. Iar antrenorii Adrian Marcu și Daniel Dobre, care au încurajat-o din tribunele BT Arena, îi vor spune probabil că, dacă joacă la nivelul acesta, poate ajunge departe la Transylvania Open.
IBAN RO51RNCB0079145659320001
Asociația Lideri în Mișcare,
Banca Comercială Română