„Îmi doresc să rămân cât mai mult în lumea WTA”. Miriam Bulgaru vine de departe. Nu vrea să se oprească
Ciprian Rus | 16 octombrie 2023„Am învățat din experiența ultimilor ani să nu-mi mai impun bariere. Cred că oricine poate să câștige ceva important, de la un anumit nivel, să zicem de la locul 150 în sus. De ce să nu cred că pot să fac și eu asta oricând, la un Grand Slam sau la un turneu mare?”
După o jumătate de an 2022 greu, frustrant, în care legase doar două victorii, pentru Miriam Bulgaru începea o a doua jumătate de an excelentă, cu un salt de 200 de locuri, până pe 247, „personal best” la acel moment. Sportiva din Alba ajunsese să lege chiar și nouă victorii: răzbătuse în lumea dură a turneelor ITF și tot ce-și dorea era ca perioada aceasta bună să se prelungească cât mai mult.
Acum, la mijloc de octombrie, cu câteva săptămâni și câteva turnee rămase din sezonul 2023, Miriam Bulgaru poată să spună cu mâna pe inimă că anul ăsta a fost „cel mai bun an din carieră”.
Când vorbește de evoluția sa și de proiecția pe care și-o face pentru viitor, Miriam preferă, în stilistica jocului ei plin de culoare, să ofere mai degrabă momente și senzații decât statistici. Așa că nici nu amintește de noul „career high”, 183, și despre bifarea bornei locului 200. Ți-ar povesti în schimb, la nesfârșit, despre senzația aceea incredibilă a intrării în lumea WTA, despre lumea pe care a descoperit-o o dată cu primii pași făcuți în elita tenisului feminin, despre cum și-a îndeplinit, anul acesta, unul dintre visurile copilăriei, participarea la turneele de Mare Slem.
„O să vă răspund sincer: am jucat Roland Garros, US Open și câteva turnee mari anul ăsta, am avut cel mai bun rezultat al carierei la Ljubljana, semifinală de WTA, după finală de ITF 60.000 la Viena. Sunt mândră de anul acesta și simt că încă mai am niște cuvinte de spus. Iar după experiențele acestea, destul de puține de altfel, că le pot număra pe degete, mi-am zis că vreau să trag atât de tare, să muncesc atât de mult încât să ajung cât mai repede în elită. E o diferență foarte mare între ITF și WTA, ai putea zice că sunt două sporturi diferite. De la mingi, de la condiții, de la cum ești tratat, faptul că în ITF nu ai niciun ajutor din partea turneelor, trebuie să te descurci pe cont propriu cu cazarea, cu mâncarea. Acum asta îmi doresc, să ajung în elita WTA și să rămân acolo, pentru că acolo e tenisul adevărat și acolo te simți tenismen adevărat”, mărturisește Miriam.
Primele senzații ale meciurilor în WTA țin, pentru Miriam, în primul rând de nivelul de intensitate. „E o intensitate mult diferită față de ITF-uri, se ia mingea mai repede, se dă mai constant. Și, ca să poți să faci față, tu ca jucătoare de ITF-uri, trebuie să stai acolo nu o săptămână, trebuie să stai săptămâni întregi să joci cu ele. Cu cât mai multe săptămâni stai și joci cu fetele respective, cu atât ești mai câștigat. Apoi, e diferit focusul. Acolo sunt numai fete foarte bune, toată lumea e la un nivel ridicat și ca tenis, și ca fizic. Iar diferența o face focusul – ești mai inspirată la o minge de break și e 6-3 în loc de 5-4”.
Dacă sezonul trecut a învățat-o lecția răbdării, sezonul actual a învățat-o pe Miriam lecția curajului. „Aș fi tentată să vorbesc despre tupeu, dar i-aș zice, totuși, curaj: mă refer însă la atitudinea aceea gen Djokovic sau Ibrahimovic. Am simțit în America, unde totul e atât de mare, atât de grandios, cât de mult contează să ai personalitate puternică. Uneori, acest detaliu chiar te ajută să câștigi meciuri”, crede jucătoarea noastră.
Experiența WTA din acest an e atât de intensă că Miriam simte, realmente, de la lună la lună cum progresează. „Dacă iau ca reper Viena, unde am făcut o finală, acum mă gândesc că joc mult mai bine. Dacă fac un rewind, simt că aș găsi soluții mai bune, că aș rezolva mai ușor anumite situații. Mă simt mult mai matură pe zi ce trece”. Ce anume ar putea-o duce mai sus, în contexul acesta, când toate astrele par să se fi aliniat? Miriam nu mizează pe soluții magice: „Cred că timpul și experiența. Tot ce-mi doresc e să prind câteva luni legate în care să joc turnee WTA, să trăiesc și să joc mai mult în lumea aceea. Simt cât de mult m-a ajutat faptul că m-am antrenat cu fete de top, am simțit progresul instant”.
Dacă totul merge conform planului, 2024 ar trebui să fie, pentru Miriam, mai bun decât 2023. „Am învățat din experiența ultimilor ani să nu-mi mai impun bariere. Cred că oricine poate să câștige ceva important, de la un anumit nivel, să zicem de la locul 150 în sus. De ce să nu cred că pot să fac și eu asta oricând, la un Grand Slam sau la un turneu mare? Cel mai mult de la 2024 îmi doresc să joc Grand Slam-urile, îmi doresc să ajung la Grand Slam-uri direct pe tabloul principal. Poate nu chiar din Australia, dar la Roland Garros acesta ar fi obiectivul. Iar odată ajunsă acolo, să joc cât mai bine, pentru că am văzut ce înseamnă un Grand Slam. Îmi doresc să ajung cât mai repede în top, unde, de câteva luni, simt că îmi este locul”.
„Aș fi tentată să vorbesc despre tupeu, dar i-aș zice, totuși, curaj: mă refer însă la atitudinea aceea gen Djokovic sau Ibrahimovic. Am simțit în America, unde totul e atât de mare, atât de grandios, cât de mult contează să ai personalitate puternică. Uneori, acest detaliu chiar te ajută să câștigi meciuri” – Miriam Bulgaru
***
Miriam Bulgaru despre…
Forma de moment
„Mă simt foarte bine, în formă, fizic stau bine, m-am pregătit foarte bine pentru turneul de la Cluj, am ajuns cu multe zile înainte aici. Îmi place suprafața, jocul ăsta cu efecte se mulează mai bine pe stilul meu. Mă bucură chestia asta, nu sunt așa fană de hard indoor, mai mult îmi place zgura, dar aici chiar e altceva și chiar a fost o surpriză plăcută ce am văzut aici, mai ales că am avut și câteva zile să mă împrietenesc cu suprafață”.
Ce dorește să arate la Cluj
„Îmi doresc să arăt un tenis foarte bun, dacă nu chiar cel mai bun tenis al meu. Vreau să bucur oamenii care vin să se uite, mai ales că sunt aproape Alba Iulia, de casă, și o să fie foarte multe lume în tribune. Simt asta ca pe un lucru foarte pozitiv, îmi doresc să creez o energie între mine și public, mai ales că am stilul acesta al meu, mai pe spectacol”.
Transylvania Open
„Totul mi se pare super, totul este high level, mă bucur că văd așa ceva la mine în Transilvania. Simți că toată lumea vrea să te ajute, vrea să te facă să te simți bine ca jucător. Să avem așa ceva în România e un avantaj pentru mine și pentru generația mea și sper să putem fructifica șansa asta. E și ocazia asta specială de a ne conecta cu publicul. Eu am jucat mai mult pe afară, unde mai ai câte un fan, dar aici chiar poate să vină multă lume, iar asta te poate ajuta foarte mult, poate să schimbe chiar finalul unui meci”.
IBAN RO51RNCB0079145659320001
Asociația Lideri în Mișcare,
Banca Comercială Română